Pia Kjærsgaard ærgrer sig over uro i partiet: Hvorfor skal der sættes spørgsmålstegn ved vores allervigtigste mærkesag?

Efter en turbulent lørdag på Dansk Folkepartis årsmøde håber partistifter Pia Kjærsgaard, at der nu kan komme ro på bagsmækken. Men hvis den skadelige debat om partiets linje fortsætter, bør hammeren falde, siger hun.

Pia Kjærsgaard gentog søndag sin utilfredshed med den interne kritik af Dansk Folkepartis udlændingepolitiske linje.
Pia Kjærsgaard gentog søndag sin utilfredshed med den interne kritik af Dansk Folkepartis udlændingepolitiske linje.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

HERNING: Hvis Dansk Folkeparti skal vende de elendige meningsmålinger og få et godt kommunalvalg, så kræver det et stop for offentlig debat om partiets politiske linje på udlændingeområdet.

Det sagde tidligere formand Pia Kjærsgaard i en tale på partiets landsmøde søndag.

Nu er det slut med at udtrykke særinteresser i medierne, som ikke gavner Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard (DF)
Partistifter

“Det er mit håb og mit ønske, at slutresultatet for det her årsmøde vil betyde, at nu er det slut med alt det kævl. Nu er det slut med at udtrykke særinteresser i medierne, som ikke gavner Dansk Folkeparti,” sagde hun.

Den tidligere partiformand har selv været i centrum for den meget ophedede diskussion under weekendens årsmøde, hvor en konflikt om udlændingepolitik er brudt ud i lys lue.

Konflikten boblede allerede op til overfladen i ugerne op til landsmødet, hvor den tidligere udlændingeordfører, Martin Henriksen, talte om fløjkrige i partiet.

Og forud for lørdagens kampvalg til partiets hovedbestyrelse gentog han sin kritik af, at partiets linje er blevet for blød.

“Lad os droppe snakken om, at vi ikke må være kontroversielle. Lad os droppe snakken om, at vi skal være som de andre partier. Vi skal til at tage os seriøst sammen, ellers bliver vi til et ligegyldigt parti,” lød det blandt andet fra Martin Henriksen, der efter talen blev genvalgt til hovedbestyrelsen med flest stemmer af alle kandidater.

Hammeren bør falde

Det skete på trods af, at Pia Kjærsgaard både før og under årsmødet havde udtrykt stor utilfredshed med Martin Henriksen.

Og I talen søndag rettede hun endnu en stikpille hans vej.

“Jeg har følt mig ærgerlig. For det (udlændingepolitik, red.) er vores mærkesag. Hvorfor skal der sættes spørgsmålstegn ved vores aller, allervigtigste punkt? Tror man, at det giver bedre meningsmålinger? Det gør det ikke, når der skabes tvivl,” sagde hun og fortsatte:

Jeg vil holde stærkt øje med det, der selvfølgelig skal ske.

Pia Kjærsgaard (DF)
Partistifter

“Det er mit indtryk, at Kristian Thulesen Dahl på dette årsmøde har lovet, at hvis man fremover går ud med budskaber, der bare skaber postyr, forvirring og spektakel, så falder hammeren. Og det vil jeg bakke op om til enhver tid,” sagde Pia Kjærsgaard.

Efter talen uddybede hun sit ønsker om, at der fremover bliver slået hårdere ned.

“Der er blevet sået tvivl om den politik, som jeg har stået for i 30 år, og det synes jeg ikke har været rimeligt.”

Kunne Kristian Thulesen Dahl ikke have sat foden ned over for nogle af de angreb, der har været på din linje?

"Jo, men det kommer så nu. Og der må jeg så bare sige, at jeg ikke gider brokke mig over det, der er sket, men jeg vil holde stærkt øje med det, der selvfølgelig skal ske,” sagde Pia Kjærsgaard, der også efterfølgende kaldte Martin Henriksens tale for “malplaceret” på scenen.

“Et spark bagi” 

Pia Kjærsgaard afviste desuden, at hun med sine udtalelser på årsmødet selv skulle have været med til at skabe uro.

“Vi er nødt til at forstå, at det her er alvor. Det er rigtig meget alvor. Så det har ikke været min intention.”

Du indledte årsmødet med ikke at afvise et comeback som formand - er det ikke netop at skubbe på urolighederne?

Jeg tror, at det er gavnligt for partiet, at jeg viser mig. Det tror jeg... bare sådan i al beskedenhed.

Pia Kjærsgaard (DF)
Partistifter

“Nej, det er det ikke. Jeg har fået meget opbakning og tillid, og det (formandsposten red.) er bestemt ikke noget, som står på min ønskeseddel. Jeg håber inderligt, at Kristian Thulesen Dahl kan klare den tid, der kommer. Jeg pegede selv på ham i 2012, så han er jo ikke helt fremmed for mig,” sagde hun, og tilføjede så:

“Men jeg tror også, at det har været tiltrængt, at der måske lige har været et venligt spark bagi."

Hun sluttede derfor også af med at gentage sin opfordring om, at hun stadig bør have en fremtrædende rolle i partiet.

"Det er ikke sikkert, at jeg skal have det sidste ord. Men jeg tror, at det er gavnligt for partiet, at jeg viser mig. Det tror jeg... bare sådan i al beskedenhed."  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)









0:000:00