Pia Kjærsgaard-portræt afsløret: "Det er en utrolig ære"

PORTRÆT-AFSLØRING: Fredag blev Pia Kjærsgaards formandsportræt afsløret. Portrættet skal hænge i forlokalet til folketingssalen.

Folketingets nuværende formand Henrik Dam Kristensen (S) og manden bag værket, Mikael Melbye, fjernede i fællesskab klædet og afslørede portrættet af Pia Kjærsgaard. 
Folketingets nuværende formand Henrik Dam Kristensen (S) og manden bag værket, Mikael Melbye, fjernede i fællesskab klædet og afslørede portrættet af Pia Kjærsgaard. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard HolmArthur Cammelbeeck

Som traditionen foreskriver, er Folketingets tidligere formand Pia Kjærsgaard blevet portrætteret.

Fredag blev værket afsløret på Christiansborg, hvor Pia Kjærsgaards formandsportræt som ene kvinde blandt mænd kommer op at hænge i forlokalet til folketingssalen.

"Jeg er godt tilfreds. Det er en utrolig ære. Jeg går ikke så meget op i det der med kvinder og mænd, men vel er det da en ære at være den første kvinde til at blive portrætteret og blive hængt op foran folketingssalen," sagde Pia Kjærsgaard efter afsløringen af portrættet.

Det er en tradition, at der bliver malet et portræt af Folketingets formænd, når de er gået af. Foto: Folketingets hjemmeside

Du mener, at man som lovgiver skal tage sit hverv meget alvorligt. Opfatte sin opgave som et kald og ikke se sig selv som en lønmodtager.

Henrik Dam Kristensen
Folketingets formand

Anden gang Melbye maler Pia Kjærsgaard
Bag værket står portrætmaler Mikael Melbye. Ud over at være portrætmaler er Mikael Melbye også operasanger, instruktør og scenograf.

Mikael Melbye står ligeledes bag formandsportrætteret af Thor Pedersen (V), der bestred formandsposten fra 2007 til 2011. Det var netop ved afsløringen af Thor Pedersens portræt, at Pia Kjærsgaard og Mikael Melbye mødte hinanden første gang. I 2012 portrætterede Mikael Melbye Pia Kjærsgaard, og den tidligere formand var ikke i tvivl om, at Melbye også skulle male hendes formandsportræt.

"Når der bliver hængt sådan et portræt op, skal det være klassisk. Folk må selv bestemme, men det skal hænge her i mange år, så derfor synes jeg, det skal ligne," sagde Pia Kjærsgaard i sin tak til Melbye.


Pia Kjærsgaard bestred posten som Folketingets formand fra 2015 til 2019. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Blev gennemanalyseret
Siden 2012 er de to blevet gode venner, og den tillid er vigtig for at skabe et godt portræt, fortalte de to samstemmigt efter afsløringsreceptionen.

"Det er utroligt vigtigt for mig, at jeg kommer ind under huden på folk, jeg skal portrættere. Hvis det kun er overflade, så er det fuldstændig uinteressant. Offerets personlighed skal være i billedet. Helst så meget som muligt. Nu har vi kendt hinanden et stykke tid, og det gør det lettere," sagde Mikael Melbye til Altinget efter receptionen.

Det var Pia Kjærsgaard enig i.

"Første gang jeg skulle portrætteres, følte jeg virkelig, at jeg blev klædt af. Jeg blev virkelig gennemanalyseret. Men det er jeg glad for, for jeg vil helst have det bedst mulige resultat," sagde Pia Kjærsgaard.


Portrætmaler Mikael Melbye har malet et lille dannebrogsflag i klokken. En detalje, Pia Kjærsgaard kaldte en "fin finte". Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Tak til administrationen
Pia Kjærsgaard blev valgt ind i Folketinget for Fremskridtspartiet i 1984. Dengang ville hun aldrig have troet, at hun en dag ville komme op at hænge sammen med rækken af vigtige politikere, der har tjent som formænd for Folketinget.

"Da jeg blev valgt som formand for Folketinget, havde jeg ikke forestillet mig, at det kunne ske. Overhovedet. Jeg er sådan en, der helst skal have tingene på skrift, før jeg rigtigt tror på det. Det blev det så til, og jeg kan godt fortælle jer i administrationen, at jeg har nydt hver dag," sagde Pia Kjærsgaard om sin tid som Folketingets formand fra 2015 til 2019.


Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), takkede blandt andet Pia Kjærsgaard for deres samarbejde i Folketingets Præsidium. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Respekten var en hjertesag
Folketingets nuværende formand, Henrik Dam Kristensen (S), takkede også Pia Kjærsgaard for sin tid som formand. I sin tale beskrev formanden Pia Kjærsgaard som en, der ville være en samlende figur, der ville behandle alle fair og lige. Og som stod vagt om den gode tone og orden.

"For dig var respekten om Folketinget en hjertesag. Men man går galt i byen, hvis man tolker din optagethed af det ordentlige og det korrekte som udtryk for, at du kun går op i de ydre former. Hos dig stikker det dybere. Det handler om at værne om en institution, som ikke har sin lige i det danske samfund," sagde Henrik Dam Kristensen og fortsatte:

"Du mener, at man som lovgiver skal tage sit hverv meget alvorligt. Opfatte sin opgave som et kald og ikke se sig selv som en lønmodtager. Ikke bruge grov tale. Ikke have forstyrrende budskaber på sin T-shirt. Og slet ikke have en baby på skødet, mens man stemmer om landets love."


Statsminister Mette Frederiksen (S) var også til stede ved afsløringen. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00