Pia Olsen Dyhr til angreb: Alternativet er et neoliberalt projekt

ANGREB: SF-formand Pia Olsen Dyhr beskylder Alternativet for at have en individualistisk og neoliberal tilgang til det grønne område. Det er en politisk stråmand, mener Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. 

Op til SF's landsmøde i weekenden retter SF-formand Pia Olsen Dyhr et hårdt angreb på Alternativet.

De holder sig på sidelinjen i stedet for at gå efter konkret indflydelse på Christiansborg, og partiet gør miljø- og klimaspørgsmål til individuelle problemer, mener SF-formanden: 

”Alternativet sagde, at de ville spille aktivt med og være med i brede politiske aftaler. Men det er ikke det, der er sket. Normalt står de uden for alle politiske aftaler, ligesom Enhedslisten. Jeg tror, vælgerne vil have, man søger indflydelse, samtidig med at man husker den lange bane,” siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

”Forskellen på SF og Alternativet er, at en række af vores grønne forslag faktisk bliver til virkelighed.”

Handler om strukturer
Det er ikke det eneste kritikpunkt fra SF-formanden. Pia Olsen Dyhr peger også på, at Alternativets grønne projekt i alt for høj grad er baseret på individuelle handlinger:

"Alternativet satser på den politiske forbruger. Deres projekt er et neoliberalt projekt, der tager udgangspunkt i, at vi borgere er kunder. At vi som enkeltindivider skal købe og handle anderledes.”

”Jeg er socialist, og for mig er det vigtigste ikke de individuelle handlinger. Hvis den grønne dagsorden for alvor skal rykke, må man erkende, at det her handler om strukturer,” siger SF-formanden og tilføjer:

”Det er fint nok med den politiske forbruger, og det er fint nok, vi allesammen cykler noget mere. Men det er en ændring af lovgivningen, der batter.” 

Elbæk: Bemærkelsesværdig kritik
Hos Alternativet trækker den politiske leder, Uffe Elbæk, på smilebåndet. Han er noget overrasket over kritikken fra sin oppositionskollega.

”Det er da bemærkelsesværdigt, at hun op til sit eget landsmøde bruger så meget krudt på at fokusere på os i stedet for at fokusere på, hvad det er, SF vil, og hvorfor de har en berettigelse,” siger Uffe Elbæk

Han giver dog ikke meget for påstanden om, at Alternativet er et neoliberalt projekt.

”Det er en politisk stråmand, og det burde SF og Pia Olsen Dyhr holde sig for gode til,” siger han og uddyber:

”Det er ikke rigtigt, at vi kun fokuserer på den politiske forbruger. Det ved hun også udmærket godt. Vi har stillet masser af strukturelle forslag. Vi har inden for den seneste måned præsenteret en stor landbrugspakke og et energiudspil, der rummer masser af politiske forslag på strukturelle ændringer.”

Ligeledes forstår han ikke SF-formandens kritik af, at Alternativet ikke søger nok indflydelse.

”SF vælger at gå ind i de forlig, de nu engang er en del af. Vi vil meget gerne være med i forlig, så længe at vi kan stå inde for det pågældende forlig, og sådan må alle partier vurdere, hvor deres smertegrænse er for at gå med i et forlig,” siger Uffe Elbæk og tilføjer:

”Jeg håber bare, at SF er glade for den politik, de nu engang laver, og så vil jeg ønske dem et rigtig godt landsmøde, hvor de diskuterer SF-politik i stedet for Alternativets politik.”

Læs hele interviewet med Pia Olsen Dyhr på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Søren Espersen om Orbán-storsejr: Han gør det, alle regeringschefer burde Søren Espersen om Orbán-storsejr: Han gør det, alle regeringschefer burde Næste artikel Dennis Kristensen fortsætter som topforhandler Dennis Kristensen fortsætter som topforhandler