Debat

PLO-direktør: Danmark tester det hvide ud af øjnene, men har en fedtet smitteopsporing

ÉT ÅR MED CORONA: Danmark oplever en hidtil uset ”af-djøffisering” af beslutningsprocesserne i sundhedsindsatsen, og politikernes ekstreme fokus på test, test og atter test er et enormt spild af penge, skriver den afgående PLO-direktør, Jonatan Schloss.

Vi har set en politisering og en ”af-djøffisering” af beslutningsprocesserne i sundhedsindsatsen, som vi ikke tidligere har oplevet, skriver PLO-direktør Jonatan Schloss.
Vi har set en politisering og en ”af-djøffisering” af beslutningsprocesserne i sundhedsindsatsen, som vi ikke tidligere har oplevet, skriver PLO-direktør Jonatan Schloss.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jonatan Schloss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I fem år har jeg været direktør for PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.). Snart skifter jeg job til KL’s nye udviklingscenter, og mit perspektiv på det sidste år med Danmarks håndtering af coronakrisen må siges at være en blandet pose bolcher.

På den ene side er det, alt taget i betragtning, på bundlinjen gået ganske godt i Danmark.

Antallet af døde grundet covid-19 ligger relativt lavt i forhold til for eksempel Sverige, USA og England, og de danske sygehuse er kommet igennem spidsbelastningerne uden at være så tæt på sammenbrud, som man så det i Italien. Og så ligger den danske vaccinationsproces reelt nummer ét i EU.

Så derfor ros til regeringen, ros til Sundhedsstyrelsen, ros til regionerne, ros til kommunerne - ja, ros til hele ‘sundhedsdanmark’ for at tackle sundhedskrisen på en tryg måde.

Det er naturligvis fuldstændig legitimt i et demokrati at skubbe økonomiske og lægefaglige hensyn til side til fordel for politiske prioriteringer. Men det kommer med en pris.

Jonatan Schloss
Direktør, PLO

På den anden side har vi set en politisering og en ”af-djøffisering” af beslutningsprocesserne i sundhedsindsatsen, som vi ikke tidligere har oplevet.

De sundhedsfaglige myndigheder er på lange stræk blevet skubbet til side af politikerne. Det er naturligvis fuldstændig legitimt i et demokrati at skubbe økonomiske og lægefaglige hensyn til side til fordel for politiske prioriteringer. Men det kommer med en pris.

Embedsmandsprincipper sat ud af kraft
Danmark har i lange stræk haft nedlukninger af samfundet og af sundhedsvæsenet. Det har både en økonomisk pris og en sundhedsfaglig pris.

Den sundhedsfaglige er, at mange patienter med kræft, diabetes og hjertesygdomme har fået udskudt deres diagnostik, og deres behandling er startet senere, end den burde.

Vi ved endnu ikke, hvor store konsekvenserne er, men i andet kvartal af 2020 blev folk i stort omfang væk fra sundhedsvæsenet. Vi ved også, at nedlukningerne har betydelige konsekvenser for danskerne psykiske trivsel.

Regningen fra nedlukningerne i form af tabte leveår og tabt livskvalitet vil vise sig at være meget stor. Spørgsmålet bliver, om den står mål med de reddede menneskeliv, fordi epidemien blev holdt under kontrol.

Regningen fra nedlukningerne i form af tabte leveår og tabt livskvalitet vil vise sig at være meget stor. Spørgsmålet bliver, om den står mål med de reddede menneskeliv.

Jonatan Schloss
Direktør, PLO

Men det ved ingen endnu. For beslutningsprocesserne har i høj grad været politisk styret, og de sædvanlige sundhedsøkonomiske analyser har ikke været brugt. Det klassiske embedsmandsprincip – proportionalitetsprincippet - har været sat ud af kraft.

Danmarks teststrategi er spild af penge
Regeringen og et næsten enigt Folketing har udvist enorm handlekraft under coronakrisen. Spørgsmålet er, om den har været klog.

Et bredt politisk flertal ser ud til at være helt enige om, at test, test og atter test er løsningen.

Danmark er det land i verdenen, som tester mest for covid-19. Men er det godt? Er det en klog måde at bruge pengene på? Eller kunne Danmark have fået mere sundhed for pengene ved at bruge dem anderledes?

Det ved vi ikke. Der foreligger simpelthen ingen sundhedsfaglige eller sundhedsøkonomiske analyser af det kloge i at være verdens førende testnation. Til gengæld har vi en smitteopsporingsindsats, som har været utilstrækkelig i hele pandemiens forløb. De skulle de fleste kunne blive enige om.

Groft sagt tester vi det hvide ud af øjnene, men er fedtede og utilstrækkelige i forhold til at få fulgt op på de positive fund.

Groft sagt tester vi det hvide ud af øjnene, men er fedtede og utilstrækkelige i forhold til at få fulgt op på de positive fund.

Jonatan Schloss
Direktør, PLO

Mit bedste bud er, at den danske teststrategi er et enormt spild af penge, som kunne være anvendt klogere ved hurtig, effektiv, stærk og målrettet smitteopsporing og karantæneindsats.

Toptunet vaccineindsats fejler ét sted
Kigger vi på vaccinationsindsatsen, har den i rimelig høj grad været båret af klassiske, lægefaglige vurderinger fra Sundhedsstyrelsen.

Man har haft en vis succes med at holde politiske hensyn væk fra startegien. Både de rødes ønske om at vaccinere pædagoger og lærere først, og de blås ønske om at prioritere vacciner til eksporterhvervene. I stedet har fokus været på at vaccinere de syge, de gamle og de sundhedsprofessionelle først.

Ét sted er vaccinationsindsatsen imidlertid udfordret på sin rationalitet, og det er på den praktiske organisering.

På den ene side har vi lavet en toptunet vaccinationsindsats, hvor vaccinerne bliver skudt ind i de rigtige arme nærmest inden lastbilen fra vaccinationsfabrikken holder stille. Samarbejdet mellem kommuner og regioner har været forbilledlig.

På den anden side har vi lavet et vaccinationssetup, hvor man i den grad er gået fejl af sin første målgruppe - nemlig de syge og de gamle.

En sidste bøn
Konstruktionen er helt perfekt til store mængder af vacciner, som skal tilbydes velfungerende, voksne mennesker, der er vant til at bestille koncertbilletter på nettet og som har let adgang til transport.

En afsluttende bøn skulle derfor være, om vi ikke kunne genindføre nogle af de klassiske embedsmandsdyder i håndteringen af denne pandemi.

Jonatan Schloss
Direktør, PLO

Men det har hurtigt vist sig at være helt forkert til de syge og ældre over 75 år. De har brug for noget, der er nært, trygt og nemt.

Det er man så småt ved at lære af. I hvert fald i Region Hovedstaden, hvor man er begyndt at tilbyde vaccination hos egen læge.

Men med mutationerne in mente er der ikke meget, som tyder på, at corona forsvinder fra vores liv lige med det samme. Mit gæt er, at vi formentligt kæmper med den i hvert fald et par år endnu i en eller anden form.

En afsluttende bøn skulle derfor være, om vi ikke kunne genindføre nogle af de klassiske embedsmandsdyder i håndteringen af denne pandemi. Altså en afvejning af fordele og ulemper, hvor man husker alternativomkostningerne.

Med andre ord: lad os få proportionalitetsprincippet tilbage i sundhedsvæsenet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00