Interview med von der Leyen: EU vil ikke længere være syndebuk for andres fejl

Uden EU ville små lande i Unionen have nul vacciner lige nu, lyder det fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der gør klart, at hun er træt af, at EU skal tage skylden, når virksomheder ikke leverer. Derfor strammer hun grebet.

Ursula von der Leyen holder på, at EU's vaccinestrategi er en succes.
Ursula von der Leyen holder på, at EU's vaccinestrategi er en succes.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I sidste uge blokerede et EU-land for første gang for, at en sending covid-vacciner kunne forlade europæisk jord. 250.000 doser AstraZeneca-vaccine med destination mod Australien blev tilbageholdt i Italien. Og det bliver ikke sidste gang, det sker, hvis et firma, der ikke kan finde ud af at holde sine vaccineaftaler med EU-landene, vil sende de dyrebare dråber ud af Unionen.

Det varsler EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i et interview med Altinget og en række andre europæiske medier, hvor den generelle besked – leveret i en noget mere høflig tone – er, at hun er træt af at se EU blive brugt som skydeskive.

Vi har set, at AstraZeneca har leveret mindre end ti procent af, hvad de burde i første kvartal.

Ursula von der Leyen
Formand for EU-Kommissionen

Efter at have brugt de tre seneste måneder på at høre på anklager om, at EU har fejlet i sin vaccinestrategi, på at slås med big pharma-bosser, der ikke kan holde deres løfter, og lande, der kritiserer EU, men ikke selv får skudt de vacciner, de så har fået, ind i armene på deres borgere, er hun på lidt af en brandslukningsrundtur i det europæiske medielandskab.

Og en af de ting, hun ikke gider, er at tage skylden, der hvor hun mener, at det er andre, der fejler.

”EU er ikke villig til at være syndebukken for andres besværligheder,” siger hun.

Svær opskalering
Ifølge kommissionsformanden ville EU’s mindre medlemsstater ”have nul vacciner lige nu”, hvis de ikke havde deltaget i den fælles indkøbstur, der ifølge de seneste tal indtil videre har leveret 56,8 millioner doser til de 27 EU-lande. Det tal skal så vokse eksplosivt til over to milliarder doser i løbet af det næste års tid. Hvis planen holder, og de medicinalvirksomheder, EU har lavet aftaler med, leverer, vel at mærke.

Det kan dog ikke dække over, at selv de bedst performende EU-lande ligger langt efter frontløbere i vaccinekapløbet som Israel, Storbritannien og USA, hvor også lande som Chile og Serbien er stukket af fra Unionen.

Alligevel vil von der Leyen gerne erklære den europæiske tilgang en succes.

0:000:00