PLO og Danske Regioner sætter forhandlinger om ny overenskomst på pause

SAMMENBRUD: Forhandlingerne om en ny overenskomst for landets praktiserende læger går så dårligt, at parterne har besluttet at holde pause indtil marts. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

I næsten et år har PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) forhandlet om en ny overenskomst for almen praksis.

Desværre er der så store uenigheder, at det er urealistisk, at en ny overenskomst kan træde i kraft fra nytår. Parterne sætter derfor forhandlingerne på pause frem til marts. Da den gældende overenskomst ikke er opsagt, betyder det, at de praktiserende læger skal arbejde videre under den.

Ifølge Danske Regioners chefforhandler og næstformand i RLTN, Bo Libergren, skyldes sammenbruddet uenighed om økonomien:

”Vi er nået rigtig langt med de ting, der har betydning for patienterne. Det gælder både indsatser for de sårbare borgere og indsatser, der skal sikre, at behandlingen af patienter med et komplekst sygdomsbillede rykker tættere på og hænger bedre sammen. Desværre er vores forventninger til de økonomiske rammer ikke helt ens, og derfor har vi nu valgt at tage en pause i forhandlingerne,” siger han i en pressemeddelelse tirsdag.

Fastholdelse af ældre læger
Forhandlinger om en ny overenskomst blev indledt i januar 2020, men foregik på lavblus i foråret på grund af coronasituationen. Det sidste halve år har parterne dog forhandlet på fuld kraft.

Undervejs i forhandlingerne har PLO skiftet formand, efter Christian Freitag i oktober trak sig fra posten, godt et halvt år før hans valgperiode udløb. I hans sted blev Jørgen Skadborg konstitueret - og siden valgt på et repræsentantskabsmøde i november - og afløste Freitag ved forhandlingsbordet.

De store temaer i forhandlingerne har udover økonomi handlet om rekruttering og fastholdelse, modernisering af lægevagtsordningerne samt tilgængelighed til almen praksis ifølge PLO.

PLO har blandt andet ønsket at bekæmpe lægemanglen ved at fastholde ældre læger ved hjælp af bedre delepraksismuligheder og tilskud til mere personale, da mange læger forlader praksis før pensionsalderen på grund af manglende fleksibilitet.

”For PLO er det afgørende at opnå en stærkt tiltrængt modernisering af lægevagten i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Samtidig skal der ske forbedringer, som øger muligheden for, at vi kan blive ved med at rekruttere og fastholde det nødvendige antal læger til at løse opgaven – ikke mindst i udkantsområderne. Men det er vi desværre ikke kommet i mål med,” siger Jørgen Skadborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Libergren

Fungerende regionsrådsformand i Region Sydddanmark, Regionsrådsmedlem (V), Region Syddanmark, økonomichef L-Brand & Teknik
BA i historie og samfundsfag (Syddansk Uni.)

Jørgen Skadborg

Formand, PLO - Praktiserende Lægers Organisation
cand.med. (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00