Podcast: Hedtoft hjalp de danske jøder med at flygte og sikrede Danmarks NATO-medlemsskab 

PODCAST: Selvom Hans Hedtoft kun blev 51 år, nåede han at gennemføre flere centrale beslutninger i sin tid som statsminister. Hør om Hedtofts betydning for danske jøders flugt under anden verdenskrig, en frygtet invasion fra Sovjetunionen og Danmarks NATO-medlemsskab.

Hans Hedtoft, til venstre, med Vilhelm Buhl.
Hans Hedtoft, til venstre, med Vilhelm Buhl.Foto: Ritzau Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter

Abonner i iTunes | PodBean

Hans Hedtoft sad i Folketinget fra 1935 indtil sin død i 1955.

Og den periode blev en af de mest begivenhedsrige i Danmark med især den tyske besættelse under anden verdenskrig, men også genopretningen af landet og økonomien, der fulgte bagefter.

Fakta
Værterne er:

Andreas Bach Mortensen
Født 25. februar 1989, public affairs chef i Landbrug & Fødevarer og fhv. chef for politisk-økonomisk afdeling i Venstre, cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og MSc fra London School of Economics. 


Nicolai Søndergård Kjær 
Født 14. august 1987, chefkonsulent i Dansk Industri, stifter og medejer af rengøringsplatformen Hilfr, kandidat i statskundskab og historie fra Københavns Universitet.

Han var statsminister over to omgange. Først fra 1947-1950 og bagefter fra 1953 til sin død i 1955.

Igennem Hedtofts statsministertid havde han fokus på et tættere nordisk samarbejde, der dog ikke endte, som han havde håbet. Han fokuserede på at genoprette landet efter krigen og sikre det mod fremtidige krige.

Det sidste førte til et medlemsskab af NATO, da arbejdet om et fælles nordisk forsvarssamarbejde mislykkedes.

I denne udsendelse kan du ligeledes høre om Hedtofts betydning for de danske jøders flugt til Sverige under krigen, og om dengang Hedtoft under en ferie på Stevns blev vækket af det, han troede var sovjetiske fly, der indledte en invasion af Danmark.

Abonner i iTunes | PodBean


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00