Polen til Danmark før Østersø-topmøde: Grøn energi er godt, men ikke vigtigst nu

Behovet for at finde mere gas andre steder end Rusland haster mere i den aktuelle krise end store planer om fælles havvindmølleparker, siger Polens ambassadør forud for et dansk organiseret energitopmøde for landene omkring Østersøen.

Den tyske havvindmøllepark BARD Offshore 1 befinder sig cirka 100 kilometer nordvest for øen Borkum. Danmark drømmer om mange flere af slagsen, både i Nordsøen og i Østersøen.
Den tyske havvindmøllepark BARD Offshore 1 befinder sig cirka 100 kilometer nordvest for øen Borkum. Danmark drømmer om mange flere af slagsen, både i Nordsøen og i Østersøen. Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Det bliver ikke bare en stor vindmøllefest for naboerne, når statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag diskuterer energiforsyning på Marienborg med ledere og ministre fra de andre lande omkring Østersøen.

Ikke mindst Polens regeringsleder, Mateusz Morawiecki, møder op i statsministerens embedsbolig nord for København med et budskab om, at selv om grønne ambitioner er fine at have, så løser de ikke Europas akutte energikrise.

”Vi mødes på et tidspunkt, hvor der er krig i Ukraine. Og hvor energipriserne – især gaspriserne – er eksploderet i Europa. Det hele må ses på baggrund af denne fundamentale omvæltning. Vi forventer derfor, at diskussionen vil gå langt ud over blot at tale om vindmøller,” siger den polske ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski.

”Vi må også tale om andre tiltag, der skal sættes i gang øjeblikkeligt. Der er udfordringer, som skal mødes med det samme,” lød det fra ambassadør Falkowski, da Altinget mødte ham under Mariagers europapolitiske festival i weekenden:

”Vi ved alle, at det vil være meget svært at erstatte gas med elektricitet på kort eller endda mellemlang sigt. Derfor bør vi også drøfte, hvordan vi erstatter russisk gas med gas fra andre lande.”

Set fra et dansk synspunkt er der ellers ingen tvivl om, at den vigtigste grund til at holde energitopmøde med Polen, Tyskland, Sverige, Finland og de tre baltiske lande er at bane vej for aftaler om store fælles havvindmølleparker i Østersøen.