Politikere afviser dyrere tandlægebesøg

TANDPLEJE: Det skal ikke være dyrere at gå til tandlæge, lyder det fra Christiansborg, efter Danske Regioner har åbnet for at sætte tilskud til tandlægebesøg ned. Brugerbetalingen er allerede rigeligt høj, siger DF, S og SF.

Foto: Katrine Emilie Andersen/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanKasper Kaasgaard

Tandlægebesøg koster allerede for meget for danskerne, og derfor nytter det ikke noget, at regionerne nu vil skrue brugerbetalingen en tand op.

Sådan lyder det fra en række sundhedsordførere på Christiansborg, efter formand for Danske Regioner Bent Hansen har foreslået at kigge på tilskudssatsernes størrelse for at få bugt med de budgetoverskridelser på tandområdet.

Regionerne har siden april 2015, hvor nye kliniske retningslinjer trådte i kraft, oplevet, at den økonomiske ramme for tandområdet konsekvent er blevet overskredet af tandlægerne med 20 procent.

Bent Hansen peger i første omgang pilen mod de kliniske retningslinjer. Regionsformanden er dog også klar til at skrue på tilskudssatserne for at få budgetterne til at holde, meldte han ud på Danske Regioners generalforsamling i begyndelsen af april og uddybede tirsdag over for Altinget:

“Så må man ændre på tilskudssatserne, for de her budgetoverskridelser kan ingen offentlige budgetter leve med.”

Læs mere: Regioner varsler indgreb på tandlægeområdet

DF og S: Tandlægebesøg er allerede dyre nok
Men det er ikke en ide, der møder opbakning blandt Folketingets politikere, der frygter, at lavere tilskud vil føre til højere brugerbetaling for danskerne.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt afviser klart, at der skal skæres i de offentlige tilskud til tandpleje.

“Det skal vi overhovedet ikke. Det er dyrt nok at gå til tandlægen, og vi skal ikke gøre det endnu værre, for så får vi sværere ved at få folk til at gå til tandlægen. Og så vil vi få større tandproblemer senere hen, som vil give større omkostninger for samfundet,” siger Liselott Blixt.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at regionerne og tandlægerne selv må finde en løsning for at styre budgettet på tandlægeområdet. Han slår dog fast, at den socialdemokratiske holdning til brugerbetaling er, at “det fører noget skidt med sig”.

“Jeg synes, brugerbetalingen på tandområdet er rigeligt høj i forvejen. Tandområdet er et område med rigtigt stor social ulighed, og her er brugerbetaling helt klart en af synderne,” siger han.

Venstre melder pas
Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF, advarer mod at slække på retningslinjerne med henblik på at reducere regionernes udgifter til tandområdet.

“Det er den forkerte vej at gå. Jeg tror, det bliver dyrt på den lange bane, hvis vi slækker på de kliniske retningslinjer eller opkræver en større brugerbetaling,” siger hun.

Læs mere: Tandlægeformand: Skal pengene styre tandsundheden?

I Venstre afviser sundhedsordfører Jane Heitmann at forholde sig konkret til Danske Regioners forslag.

“Regionerne peger på en relevant problemstilling, som jeg vil opfordre til, at regionerne tager op og drøfter med regeringen under de kommende økonomiforhandlinger,” skriver Jane Heitmann i en sms til Altinget.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

0:000:00