Politikere bifalder Nationalmuseets medieambitioner

FORMIDLING: Nationalmuseets ambitioner om at drive mediehus og producere fiktionsserier møder opbakning på Christiansborg. ”Jeg er sikker på, at det kan få flere til at interessere sig for vores kulturhistorie,” siger kulturminister Mette Bock.

Foto: /ritzau/Tim Kildeborg Jensen
Peter Pagh-Schlegel

Nationalmuseets nye ambitioner om at drive et mediehus møder stor opbakning fra landets politikere. Kulturminister Mette Bock (LA) ser frem til udviklingen.

”Formidling udvikler sig hele tiden i takt med, at teknologien udvikler sig. Der sker nogle kryds imellem traditionelle brancher, som jeg synes er vanvittigt spændende,” siger kulturministeren.

Museets direktør Rane Willerslev fortalte til Altinget onsdag, at man også på længere sigt vil producere fiktionsserier som for eksempel ’Vikings’. Og det er kun naturligt, at museumsverdenen arbejder endnu mere med fiktion, mener hun.

”Jeg er sikker på, at det kan få flere til at interessere sig for vores kulturhistorie. Men det med at binde forskning og videnskab ind i en fiktiv ramme er ikke i øvrigt slet ikke noget nyt,” siger Mette Bock og henviser til sidste års ophedede debat om museets vikingeudstilling, hvor realitystjerne og modedesigner Jim Lyngvild stod for blandt andet tøjdesignet af nogle vikingemodeller på fotostater.

Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor man skulle kaste sig over nye formidlingsopgaver, når man samtidig skærer ned på kernefortællingen

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører

”Den del Jim Lyngvild har bidraget med er fiktion, for vi ved ikke, hvordan de så ud på det tidspunkt. Men det er jo en ramme. Derudover havde udstillingen rigeligt med fuldstændig forskningsbaseret formidling,” siger Mette Bock.

Læs også

Ministeren glæder sig ligeledes over, at flere kulturinstitutioner viser interesse i udbuddet af de to nye public service-kanaler.

”Jeg er selv meget begejstret for, at kulturinstitutionerne har meldt sig på banen i den forbindelse. Lige så positivt er det, hvis nogen begynder på noget, uden det nødvendigvis er via de kanaler, vi udbyder i medieforliget,” siger Mette Bock.

Ahrendtsen: Behov for faglig ballast i fiktion
Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen kan heller ikke få armene ned over Rane Willerslevs ambitioner på medieområdet.

”Det er en meget modig og ambitiøs idé, men den er vidunderlig. Jeg kan kan godt lide de store armbevægelser og kan kun bifalde initiativer, der giver et mere mangfoldigt mediebillede,” siger han.

Alex Ahrendtsen har flere gange kritiseret DR’s dramaafdeling og deres historiske serier, som ”1864” og ”Krøniken” for at være politiserende og uden historiefaglig ballast.

”Filmfolk og forfattere tager sig store friheder, når de skal portrættere historiske personer eller perioder. Både i Danmark og Hollywood. Derfor ville det være godt at få lidt fiktion, der også forholder sig til noget faktuelt,” siger han og pointerer, at løsningen netop kan være at ”vende processen på hovedet engang imellem”.

”I stedet for, at kunstnere får idéer og kobler fagfolk på, ser jeg gerne, at man omvendt starter med videnskaben og kobler kunstnere på, der så skal visualisere det,” siger Alex Ahrendtsen.

S: Ikke på bekostning af kernefortællingen
Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen udviser en mere behersket entusiasme i forhold til Nationalmuseets Mediehus.

”Generelt er det fint og godt, at Nationalmuseet vil afprøve muligheden for at formidle sin viden andre steder end de fysiske udstillinger. Det skal de endelig afprøve, men jeg kan have min tvivl om, hvor langt deres ressourcer kan række,” siger Mogens Jensen (S).

I efteråret foretog Nationalmuseet en spareøvelse, hvor man lukkede industrimuseet Brede Værk og opgav at forske i industriens, arbejdernes og fagforeningernes historie. Det mødte kritik fra Mogens Jensen, der i den sammenhæng undrer sig en smule over museets prioriteringer.

"Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor man skulle kaste sig over nye formidlingsopgaver, når man samtidig skærer ned på kernefortællingen,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024