Politikere kræver handling mod organisationers brud på arbejdsmiljøloven

LOVBRUD: DF vil tage sagen om Folkeuniversitetet, der ikke har lavet APV for sine mange undervisere, op i forligskredsen. Socialdemokratiet har rettet henvendelse til beskæftigelsesministeren.

Folkeuniversitetet har ikke inkluderet sine mange ansatte undervisere i den lovpligtige arbejdspladsvurdering. Det får nu flere politikere til at reagere på sagen.
Folkeuniversitetet har ikke inkluderet sine mange ansatte undervisere i den lovpligtige arbejdspladsvurdering. Det får nu flere politikere til at reagere på sagen.Foto: /ritzau/Ole Lind
Simon LesselClaus NordahlHanan Chemlali

At Folkeuniversitetet ikke har lavet arbejdspladsvurdering (APV) for tusinder af løst tilknyttede undervisere, får nu flere politikere til at reagere.

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti vil tage sagen om Folkeuniversitetet op i arbejdsmiljøforligskredsen efter nytår.

“Vi skal have en snak om det i forligskredsen. Det er ikke sikkert, at de er de eneste af den slags, der ikke overholder loven,” siger Bent Bøgsted.

Reaktionen kommer på baggrund af, at Altinget i går kunne berette, at Folkeuniversitetet ikke lever op til arbejdsmiljøloven, når de ikke inkluderer deres tusinder af løst tilknyttede undervisere i den lovpligtige arbejdspladsvurdering. Det betyder, at ingen har et systematisk overblik over, hvordan arbejdsmiljøet er for universitetets undervisere.

Vi skal have en snak om det i forligskredsen. Det er ikke sikkert, at de er de eneste af den slags, der ikke overholder loven.

Bent Bøgsted
Beskæftigelsesordfører, Dansk Folkeparti

Hos Enhedslisten betegner arbejdsmiljøordfører Christian Juhl det som “skidt”, at Folkeuniversitetet ikke har gennemført en APV for sine undervisere.

“Man skal inddrage alle ansatte i arbejdspladsvurderingen. Der er nogen, der vil sige, at det er ganske umuligt for dem, men det er det jo sådan set ikke. Man kan bruge mange metoder, og man kan også bruge et fællesmøde som udgangspunkt,” siger Christian Juhl.

Spørgsmål til ministeren
Sagen om Folkeuniversitetet udspringer af Altingets undersøgelse af 200 civilsamfundsorganisationer, der viser, at hver tredje ikke har gennemført den lovpligtige arbejdspladsvurdering.

Arbejdsmiljøordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) har allerede rettet henvendelse til ministeren på baggrund af sagen om Folkeuniversitetet. Han mener, at sagen rejser nogle generelle spørgsmål på området. Han har derfor spurgt ministeren om, hvorvidt der er behov for mere generel oplysning om arbejdspladsvurderinger, og hvordan Arbejdstilsynet håndterer sager om manglende arbejdspladsvurderinger for løst ansatte.

“Der mangler åbenbart noget oplysning her i forhold til at lade arbejdsgiverne forstå, at de faktisk skal sørge for en APV, hvis det ikke handler om frivillige, der udfører frivilligt arbejde for en almennyttig forening, som er de eneste, der er undtaget. Alle andre skal omfattes af en APV,” siger Lennart Damsbo-Andersen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Folkeuniversitetet hører under Kulturministeriet, men kulturminister Mette Bock (LA) har ikke ønsket at kommentere på sagen til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

0:000:00