Politikere og erhvervsliv frygter handelskrig med USA

HANDEL: Trump har indført told på europæisk stål og aluminium. Danske selskaber forbereder sig på en mulig handelskrig mellem EU og USA. En sådan handelskrig vil efterlade alle som tabere, siger statsministeren.

BRUXELLES: Canada, Mexico og EU er blevet ramt af USA’s nye told på stål og aluminium, og det er ikke faldet i god jord hos de berørte lande.

Canadas premierminister Justin Trudeau kalder det ”uacceptabelt”, EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker kalder beslutningen ”uberettiget", og statsminister Lars løkke Rasmussen (V) er ”dybt skuffet”.

”Jeg håber, at amerikanerne snart besinder sig. Verden har brug for mere frihandel – ikke mindre. Alle står til at tabe, når der indføres toldmure imod fri og fair konkurrence,” siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig udtalelse til Altinget.

Tolden på 25 procent for stål og ti procent for aluminium bliver begrundet med national sikkerhed, da den amerikanske forsvarsindustri bruger metallerne i stor stil.

Det er dog ikke et argument, som statsministeren kan se nogen logik i.

”USA’s stål- og aluminiumsimport kommer fortrinsvis fra allierede og tætte samarbejdspartnere, derfor giver det ikke mening, at USA begrunder den forhøjede told med national sikkerhed,” siger han.

EU har meddelt, at USA’s told vil blive mødt proportionelt fra europæisk side. Det betyder, at man pålægger amerikanske varer told i samme størrelsesorden som den, USA har indført.

”Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar. Vi skal ikke eskalere – men vi kan heller ikke lade klare regelbrud gå ubemærket hen,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Kommissionen har offentliggjort en liste over de varer, som bedst kan ramme USA. Den inkluderer bourbon, cowboybukser og motorcykler.

DI: Vi skal trække en streg i sandet
Hos Dansk Industri (DI) havde man ikke regnet med, at Donald Trump ville gå hele vejen og indføre 25 procent told på stål og ti procent på aluminium, selvom truslen har hængt over EU i to måneder.

Men det gjorde han, og underdirektør i DI, Peter Thagesen, er bekymret for, hvor det kan ende henne.

”Det her er kimen til det, man kan frygte bliver en decideret handelskrig. Det kan gå hen og blive særdeles destruktivt og få store økonomiske konsekvenser for alle, der er involverede, herunder Danmark,” siger han.

Selve tolden på stål og aluminium vil ikke koste Danmark dyrt, men det vil en handelskrig, som kan blive en konsekvensen af EU's proportionelle svar. Men DI bakker op om EU's linje.

”Vi er nødt til at trække en streg i sandet fra europæisk side. Det kan vi simpelthen ikke leve med,” siger Peter Thagesen.

Skibsfarten frygter det videre forløb
Danske Rederier har fulgt Donald Trumps trusler om told på europæisk stål og aluminium siden starten.

Direktør Jacob Clasen forklarer, at heller ikke han havde regnet med en fuldt ud gennemført straftold.

”Vi har haft en forventning om, at to så nære allierede ville kunne finde hinanden i sidste ende. Det var ikke tilfældet, og nu tager amerikanerne et skridt, som strider mod de fælles internationale spilleregler,” siger han.

Men det er ikke de nye toldsatser, der bekymrer Danske Rederier. Stål- og aluminiumsmarkedet rykker sig som konsekvens af tolden, men deres skibe kan sejle hen, hvor markedet er, så det er ikke vigtigt, om stålen skal sejles fra Europa til USA.

Det er derimod den nye kurs fra Trump, der tidligere også har truet Kina med told, som bekymrer Jacob Clasen.

”Det er rigtig bekymrende, for så kan der være udsigt til en eskalerende handelskrig. Ikke kun mellem USA og Kina, men også mellem USA og Europa,” siger han og afslutter:

”Vi er alvorligt bekymrede for, hvor det kan ende henne.”

Det har finansminister Kristian Jensen (V) givet et bud på overfor Ritzau ifølge Information. Her forklarer han, at Danmark kan miste milliarder, hvis en handelskrig bryder ud mellem EU og USA:

"Det vil betyde, at Danmark vil blive ni milliarder kroner fattigere, end vi ellers var blevet. Vi vil stadig blive rigere, men ikke så meget, som vi ellers var blevet."

Fredag eftermiddag vil EU’s handelskommissær Cecilia Malmström kommentere på den amerikanske beslutning.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Ny måling: Vælgerne kårer Alternativet som grønneste parti Ny måling: Vælgerne kårer Alternativet som grønneste parti