Politisk aftale om kortere dødskamp er på plads

ETIK: Politikerne er netop nået til enighed om en aftale, der giver danskerne flere rettigheder til at fravælge behandling, som kan forhindre døden. Derudover skal det være klarere, hvilke muligheder der allerede eksisterer for at lindre overgangen til døden. OPDATERET.

Patienter skal have flere muligheder for at sove stille ind. Det får de nu, efter politikerne i dag nåede til enighed om en ny aftale for såkaldt palliativ sedering.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er tilfreds med, at regeringen nu med bred politisk opbakning kan give patienterne en mere værdig død.

”Vi har lavet en aftale, som tager udgangspunkt i patienternes ret til at bestemme over deres eget liv, også når det nærmer sig sin afslutning. Vi hjælper de mennesker, som er afklarede med, at de ikke ønsker at være i livet længere,” siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet

Problemstillingen har længe en mærkesag for sundhedsministeren. Allerede før Ellen Trane Nørby blev sundhedsminister, har hun advokeret for behovet for, at døende i endnu højere grad skulle kunne smertedækkes. Også selv om det vil fremskynde døden.

Det skete blandt andet i Kristeligt Dagblad i 2015, hvor hun på egne vegne, ikke for partiets, efterspurgte nye regler, der kunne sikre det.

Den nye aftale handler hovedsageligt om, at patienter får flere rettigheder til at fravælge behandling, der kan forhindre døden – også selvom patienten ikke er dødeligt syg.

Derudover skal det være klarere, hvilke muligheder sundhedspersonalet allerede har for at lindre en patients overgang til døden.

S og DF har længe ønsket ændring
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har i flere år og gennem flere ministre har ønsket, at danskerne fik ret til bedre selv at kunne fravælge behandlinger – blandt andet genoplivning.

Derfor lagde Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet pres på sundhedsministeren i foråret ved at stille krav om, at ministeren skulle komme med forslag til nye regler på området, hvis hun skulle undgå et flertal uden om regeringen.

Og allerede i sidste uge kunne Altinget fortælle, at politikerne nu var tæt på en aftale. Det bekræftede sundhedsordførerne Flemming Møller Mortensen (S) og Liselott Blixt (DF).

”Det glæder mig, at ministeren har lyttet. Det er vigtigt, at man kan få en værdig død og sikre, at man får den tryghed, der er i at vide, at man ikke skal ligge og lide på det sidste,” sagde Liselott Blixt i sidste uge.

 

Forrige artikel Statsrevisorer kritiserer kontrol med udskældt energiordning Statsrevisorer kritiserer kontrol med udskældt energiordning Næste artikel Energiminister undviger solcellespørgsmål Energiminister undviger solcellespørgsmål
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.