Politisk farve bliver udvisket som KL-formand

INDFLYDELSE: KL's arbejdsmarkedsformand får både plusser i Inger Støjbergs og Torben Hansens bog. Partifarve og holdning er to forskellige ting set fra Christiansborg.
Selv om Erik Nielsen er socialdemokrat, har det ikke den store betydning på Christiansborg.
Selv om Erik Nielsen er socialdemokrat, har det ikke den store betydning på Christiansborg.
Kristian Aaskov Nielsen

Han skal præsentere KL-synspunkter, mens jeg skal præsentere Socialdemokraternes. Det er naturligvis ikke altid det samme.

Torben Hansen
Arbejdsmarkedsordfører, Socialdemokraterne
Fakta
KL's konstituering

15. december 2009 - Repræentantskabets sammensætning

Valgresultatet fra kommunalvalget sammensætter KL's repræsentantskab.

18.-19. marts 2010 - Kommunalpolitisk Topmøde
KL's Bestyrelse holder fredag konstituerende møde, hvor formand og næstformand vælges.

22. april 2010 - Repræsentantskabsmøde.
Udvalgsmedlemmerne valgt.

(Se uddybende fakta nederst på siden)

Kilde: Kommunernes Landsforening
Jan Trøjborg kan fredag sætte sig i stolen som ny formand for KL. Dermed lyder startskuddet til konstitueringen i KL's seks udvalg.

Erik Nielsen (S) har de foregående fire år været formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg. Rødovre Kommunes socialdemokratiske borgmester vil gerne forsætte, og indtil videre har ingen modkandidater fra andre partier meldt sig på banen.

Men hvis en socialdemokrat skulle genvinde posten som formand for arbejdsmarkedsudvalget har heller ingen betydning. Sådan lyder det fra Christiansborgs meste erfarne arbejdsmarkedspolitiker, Bent Bøgsted (DF).

"Det handler ikke om, hvilken blok man hører til, men hvordan personen er indstillet til arbejdsmarkedet ude i kommunerne," siger Bent Bøgsted, som har været ordfører siden 2001.

Når S-formand støtter VK
I forbindelse med jobcenterreformen gik Erik Nielsen mod sine partifæller på Christiansborg. Han støttede den enstrengede beskæftigelsesindsats og bakkede dermed op om den borgerlige regerings politik. Så mens Erik Nielsen gav socialdemokratiske roser til borgerlig politik, sad Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S) på Christiansborg og stemte mod selvsamme forslag.

Og det er sådan, en KL-udvalgsformand bør agere, mener Bent Bøgsted.

"KL's arbejdsmarkedsudvalg skal arbejde med den lovgivning, som vi vedtager på Christiansborg. Det er en fordel, at der er nogle politikere, som accepterer, at det er den lovgivning, de skal arbejde med," siger Bent Bøgsted.

S: Partifæller er vigtigere
Heller ikke Erik Nielsens partifælle Torben Hansen ser noget usædvanligt i den situation.

"Han skal præsentere KL-synspunkter, mens jeg skal præsentere Socialdemokraternes. Det er naturligvis ikke altid det samme. Jeg snakker med Erik, hvis jeg kan finde ting, hvor der er fælles fodslag," siger Torben Hansen og forsætter:

"Men grundlæggende, så skal han repræsentere KL Han er jo politisk repræsentant for en interesseorganisation," siger han.

Vil du helst have en rød politiker som formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg, som var uenig med dig, eller vil du heller have en blå formand, som er enig med dig?

"Jeg vil til en hver tid foretrækker partifæller. Men forudsætningen er forkert, for det er ikke ham mod mig. Han repræsenterer KL's synspunkter," siger Torben Hansen.

Tilfredshed i ministeriet
Erik Nielsens partifarve bliver så at sige sløret af KL's interesser. Hans politiske tilhørsforhold er udvisket, og mens Torben Hansen stadig skeler til partifarven, ses Erik Nielsen i Beskæftigelsesministeriet i højere grad som en lobbyist.

I Beskæftigelsesministeriet er der derfor overvejende tilfredshed med den socialdemokratiske udvalgsformand.

I ministeriet er KL sammen med DA og LO de tre store interesseorganisationer. Alle tre organisationer varetager helt bestemte grupper. Derfor bliver der heller ikke blevet skelet til, hvilken partifarve formanden for udvalget har. Bare han mener det "rigtige".

Derfor har Erik Nielsen også fået en stjerne i Inger Støjbergs bog. Erik Nielsens opbakning til den kommunaliserede beskæftigelsesindsats har været tiltrængt, og derfor ses det heller ikke som afgørende, at han bliver erstattet af en person med blå rødder.
Dokumentation
Uddybende fakta om KL's konstituering

15. december 2009 - Repræentantskabets sammensætning

Valgresultatet fra kommunalvalget sammensætter KL's repræsentantskab.
Repræsentantskabet består af:
- De 98 borgmestre
- Et antal supplerende medlemmer, så sammensætningen af reræsentantskabet svarer til valgresultatet. Derfor kan KL's repræsentantskab også variere i størrelse. I det nuværende er der 130 og i den kommende bliver det 164. Dette skyldes at S har fået 50 borgmesterposter, men ikke 50 procent af stemmerne.

Repræsentantskabets opgave er at rådgive KL's bestyrelse
Repræsentantskabet blev fastsat efter den 15. december, hvor konstitueringerne efter kommunalvalget skulle være på plads.

18.-19. marts 2010 - Kommunalpolitisk Topmøde
Inden topmødet er det blevet beregnet, hvor mange medlemmer de enkelte partier kan få af KL's repræsentantskab.

Partierne afholder gruppemøder på Topmødet, hvor de udpeger, hvem der skal sidde i KL's repræsentantskabet ud over 98 fødte borgmestre.
Medlemmerne til KL's bestyrelsen bliver også udpeget til topmødet.

Efter Topmødet er afsluttet afholder KL's Bestyrelse fredag konstituerende møde, hvor formand og næstformanden også vælges.

22. april 2010 - Repræsentantskabsmøde.
Her bliver udvalgsmedlemmerne valgt. Formænd og næsteformænd vælges.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)









0:000:00