Politisk flertal åbner for ny licensrabat til unge

LICENS: Unge, der bor sammen, skal fremover kun betale én medielicens om året. Det mener SF, som vil indføre en særlig samboende-rabat til unge. Det møder opbakning fra DF, EL og S, som dog understreger, at det langt fra er sikkert, at der kan findes penge til den.
Et politisk flertal er klar til at se på en særlig licensrabat til unge, der bor under samme tag.
Et politisk flertal er klar til at se på en særlig licensrabat til unge, der bor under samme tag.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Det kan godt være, at der ikke længere er politisk flertal for den licensrabat til unge, som flere partier tidligere har talt varmt for. Men det betyder ikke, at alle unge fremover skal betale lige så meget i medielicens som deres forældre.

Det mener SF's medieordfører, Özlem Cekic, som nu foreslår, at man i stedet indfører en særlig licensrabat til unge, som bor og lever under samme tag.

Ifølge de nuværende regler skal alle, der bor sammen uden at være i et parforhold, nemlig betale individuel medielicens på 2.436 kroner årligt. Er man derimod gift, eller deler man folkeregisteradresse med sin kæreste, skal man blot betale én medielicens om året.

Det skal der laves om på, mener folkesocialisterne, der vil indføre en særlig samboende-rabat til de unge.

Fakta

Sådan er licensreglerne i dag:

Hvem er dækket af den samme licens?
Din licensaftale dækker dig selv og din samboende:

  • ægtefælle
  • kæreste
  • børn.

I er samboende, hvis I har samme folkeregisteradresse.

Hvem er du ikke dækket af?
Du kan ikke være dækket af:

  • din bofælle
  • dine søskende.

Heller ikke, selvom I har samme folkeregisteradresse.

Du kan desuden ikke være dækket af din udlejer eller betale licens via din husleje.


Kilde: dr.dk

"Det giver ikke mening, at tre unge, der bor og lever sammen, alle skal betale medielicens. Derfor skal der indføres en samboende-rabat, så de bliver dækket af den samme medielicens," siger Özlem Cekic og understreger, at hun ikke har lagt sig fast på en konkret model endnu.

"Det kunne være en rigtig god ide at målrette rabatten til unge samboende under 25 år. Det kunne også være, at den skulle målrettes samboende, som er under uddannelse, eller som er på kontanthjælp. Vi er åbne for flere forskellige modeller," siger SF's medieordfører.

Det giver ikke mening, at tre unge, der bor og lever sammen, alle skal betale medielicens. Derfor skal der indføres en samboende-rabat, så de bliver dækket af den samme medielicens.

Özlem Cekic (SF)
Medieordfører

Samboende-rabat er billigst
Ifølge nye beregninger fra DR vil det koste licenskassen op til 74 millioner kroner årligt i tabt provenue, hvis man indfører en licensrabat til personer, som bor i bofællesskaber. Beregningerne tager dog udgangspunkt i alle, der bor i bofællesskaber, og ikke blot de unge, som SF taler om.

Vælger politikerne derimod at halvere medielicensen for alle unge under 25 år, som oprindeligt var ideen, vil det ifølge DR's beregninger føre til et årligt provenutab på minimum 100 millioner kroner.

Og målretter man licensrabatten til SU-modtagere, vil det som minimum betyde 108 millioner færre licenskroner i kassen om året.

Står det til Özlem Cekic, skal pengene til den nye ungerabat blandt andet findes ved at fastholde erhvervslicensen, som regeringspartierne ellers ønsker at sløjfe. En afskaffelse af erhvervslicensen vil ifølge Finansministeriets beregninger betyde et provenutab på 76,3 millioner kroner årligt.

"Det giver jo ikke mening, at unge, der bor sammen, skal betale hver deres medielicens, mens Carlsberg, som har flere tusinde ansatte, nu kan slippe for at betale 961 kroner i erhvervslicens om året," siger SF-ordføreren og fortsætter:

"Det handler grundlæggende om, hvorvidt regeringen vil prioritere de unge frem for erhvervslivet."

DF og EL bakker op
Ideen om en samboende-rabat møder opbakning fra Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

"Der er tale om en gruppe, som i forvejen ikke har mange penge at gøre godt med. Derfor skal de have samme licensvilkår som folk, der enten er gift eller bor sammen," siger han og understreger, at rabatten ikke nødvendigvis kun skal målrettes de unge.

Står det til Dansk Folkeparti, skal rabatten finansieres ved at skrue op for effektiviseringskravene til DR. Regeringen har i sit medieudspil lagt op til, at DR's licenstilførelse skal skæres med to procent årligt fra 2015 og frem. Morten Marinus ser gerne, at det bliver sat op.

"Derudover var det ikke Dansk Folkepartis ide at fjerne erhvervslicensen. Hvis man havde beholdt den, kunne man have effektiviseret DR yderligere," siger han.

Også Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, bakker op om rabatordningen.

"Jeg synes, det er en glimrende ide. Det er jo underligt, at unge der bor sammen, skal betale hver deres medielicens, mens et par med tre børn er dækket af den samme licensaftale," siger Jørgen Arbo-Bæhr, som også mener, at man skal fastholde erhvervslicensen.

S: Nuværende model er urimelig
I regeringen møder ideen om en rabat til samboende opbakning, og Socialdemokraternes medieordfører, Troels Ravn, er klar til at diskutere den ved forhandlingsbordet i Kulturministeriet.

"Det er svært at forklare og forsvare rimeligheden i, at en husstand med mange medlemmer kun skal betale én medielicens om året, mens folk i et bofællesskab skal betale licens hver for sig. Derfor vil jeg gerne være med til at finde en løsning på den uretfærdighed," siger Troels Ravn, som tidligere har bakket op om en licensrabat til unge.

Han understreger dog, at løbet om erhvervslicensen er kørt.

"Pengene fra erhvervslicensen skal bruges i vækstpakken, og derfor skal pengene findes et andet sted. Der er gode intentioner og forslag på bordet, men vi skal finde frem til et kompromis, hvor økonomien også hænger sammen. Derfor er det langt fra sikkert, at vi kan nå i mål med det," siger Troels Ravn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Morten Marinus

Fhv. MF (DF), fhv. 1. viceborgmester, Jammerbugt Kommune
ubefaren skibsassistent (Svendborg Søfartsskole. 1996), sygehusportør (Aalborg Sygehus)

Jørgen Arbo-Bæhr

Fhv. MF (EL)
student (1977)

0:000:00