Politisk flertal afsætter 260 millioner til at genstarte dansk luftfart

AFTALE: Regeringen og et flertal over midten er blevet enige om en pakke, der skal hjælpe dansk luftfart i gang igen efter coronanedlukning. Tre partier forlod forhandlingerne, fordi aftalen ikke er grøn.

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti står bag aftalen. SF, EL og Alternativet forlod forhandlingerne onsdag. 
Regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti står bag aftalen. SF, EL og Alternativet forlod forhandlingerne onsdag. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Regeringen er sammen med Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti blevet enige om at afsætte op til 260 millioner kroner til at støtte dansk luftfart. 

Partierne er enige om at afsætte en ramme på 135 millioner kroner i 2020 til at støtte indenrigsruterne. Ved at dække flyselskabernes tab i en opstartsperiode med færre passagerer vil partierne dermed sikre et fuldt indenrigsrutenetværk året ud. 

Partierne er også enige om at afsætte 25 millioner kroner til klimabidrag.

Derudover afsættes en ramme på 90 millioner kroner til at sætte lufthavnstaksten ned. Det vil ifølge Transportministeriet give luftfartsselskaberne mulighed for at gentoptage flyruter i Danmark og ud i verden.

Samtidig afsættes ni millioner kroner til Vestdanmark Connected. 

SF: Helt sort
Luftfartspakken er resultatet af flere dages forhandlinger.

Onsdag forlod SF, Enhedslisten og Alternativet forhandlingerne, fordi det ikke var muligt at få grønne krav til luftfarten ind i pakken.

"Det er helt sort at indgå en aftale om en hjælpepakke for millioner til luftfartsbranchen uden at stille grønne, forpligtende krav. Det hænger slet ikke sammen med løfterne om at løse den klimakrise, vi står midt i," siger Anne Valentina Berthelsen, transportordfører for SF.

Hun peger på, at luftfartsbranchen selv har sat mål om CO2-reduktion i deres klimapartnerskab.

"Jeg er helt med på, at luftfartsbranchen er i knæ og har brug for hjælp. Men der er ingen grund til bare at udstede en blankocheck, når vi har chancen for samtidig at stille helt rimelige og forpligtende grønne krav," siger Anne Valentina Berthelsen.

Læs også

Dansk Luftfart: Ikke tilstrækkeligt
Direktør i brancheorganisationen Dansk Luftfart, Michael Svane, er glad for nødpakken.

Der skal dog ske meget mere, før luftfarten for alvor bliver hjulpet ud af den krise covid-19 har medført, siger han til TV 2 News og peger på, at den internationale luftfart også er nødlidende.

"Det rækker et stykke, men det er langtfra tilstrækkeligt til at bringe luftfarten på fode," siger han til TV 2 News.

Partierne har aftalt at mødes igen til september.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00