Politisk flertal for at afskaffe blasfemi-paragraf

BLASFEMI: Efter en længere debat internt i Venstre tilslutter partiet sig nu Enhedslistens forslag om at afskaffe blasfemi-paragraffen. Dermed er der politisk flertal.

Blasfemi-paragraffen ser ud til at blive fjernet fra straffeloven.

Det sker, efter et politisk flertal nu bakker op om Enhedslistens forslag om at afskaffe blasfemi-paragraffen, der gør det kriminelt at ”drive spot med” eller ”forhåne” religion.

”Vi har haft en meget grundig debat om det her, og der har været mange synspunkter på det. Det er en følsom debat, hvor man skal lytte til alle de forskellige aspekter. Det har vi gjort. Vi har lyttet meget til hinanden, og der har været for og imod, og vi er endt på, at vi synes, det er en god ide med en afskaffelse,” siger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen ifølge DR.

Samtlige partier undtagen S bakker op
Meldingen fra Venstre kommer, efter partiet i første omgang ikke ville tilslutte sig de øvrige partier, der bakker op om afskaffelsen.

Årsagen var, at flere Venstre-medlemmer mente, at en afskaffelse kunne være forbundet med sikkerhedsmæssige risici, som Politiets Efterretningstjeneste for nyligt advarede om.

Foruden Venstre bakker samtlige af Folketingets partier op. Socialdemokratiet er nu det eneste parti, der fortsat vil bevare paragraffen.

Den såkaldte blasfemi-paragraf er straffelovens paragraf 140, som lyder: "Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.”

Den 151 år gamle lov har gennem sin levetid ført til to domme. Den første i 1938 og den sidste i 1946. Sidste gang en person blev tiltalt for at have overtrådt blasfemi-paragraffen var i 2015.

Folketinget skal stemme om forslaget fredag.

Læs også: Regeringen ubeslutsom om blasfemiparagraf: For slapt, siger DF

Forrige artikel Ny vismands-rapport: Der er allerede tabt 37,7 milliarder på Skat Ny vismands-rapport: Der er allerede tabt 37,7 milliarder på Skat Næste artikel Overblik: Her er regeringens 2025-plan Overblik: Her er regeringens 2025-plan