Politisk modstand mod ny Brexit-aftale i Storbritannien

UTILFREDSHED: Både oppositionen og den britiske regerings støtteparti kritiserer EU og Storbritanniens nye Brexit-aftale. Dermed er det endnu usikkert, hvorvidt den bliver godkendt af det britiske underhus på lørdag.

Det nordirske Democratic Unionist-partiet vil ikke stemme for den nye Brexit-aftale. Det siger formand Arlene Foster (th.) og næstformand Nigel Dodds (tv.) i en fælles udtalelse.
Det nordirske Democratic Unionist-partiet vil ikke stemme for den nye Brexit-aftale. Det siger formand Arlene Foster (th.) og næstformand Nigel Dodds (tv.) i en fælles udtalelse.Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Allerede kort tid efter, at den nye Brexit-aftale blev offentliggjort torsdag formiddag, begyndte kritikken at hagle ned over den i London.

Det største oppositionsparti, Labour, planlægger på nuværende tidspunkt at stemme imod aftalen, når den skal godkendes i det britiske underhus lørdag.

Det siger partiets leder, Jeremy Corbyn, ifølge det britiske medie The Guardian.

”Vi er utilfredse med denne aftale, og som den ser ud nu, vil vi stemme imod den, selvom vi naturligvis stadig er nødt til at se alle detaljerne i den,” siger Jeremy Corbyn.

Mens den manglende støtte fra manden, der gerne vil overtage hans job, næppe kan komme bag på premierminister Boris Johnson, har han også et problem med sit støtteparti.

Det nordirske Democratic Unionist-parti (DUP) vil nemlig heller ikke stemme for Brexit-aftalen. Det fortæller partiets formand, Arlene Foster, og næstformand, Nigel Dodds, i en fælles officiel udtalelse.

”Democratic Unionist-partiet vil ikke være i stand til at støtte disse forslag i parlamentet,” skriver partiet.

Ifølge The Guardian er støtten fra det nordirske parti afgørende, hvis Boris Johnson skal have et flertal for sin aftale, da flere konservative parlamentarikere tidligere har gjort det klart, at de vil stemme imod en aftale, der ikke har opbakning fra DUP.

Men selv med en opbakning fra støttepartiet ser det svært ud for Boris Johnson, der i øjeblikket ikke har et flertal i Parlamentet, efter han har ekskluderet 21 konservative medlemmer fra partiet, og en konservativ parlamentariker er skiftet til oppositionspartiet Liberal Democrats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeremy Corbyn

Leder, Labour Party, medlem af Underhuset
University of North London

0:000:00