Politisk overblik: Blå borgmestre i opråb til regeringen om børnecheck

POLITISK OVERBLIK: Det vil øge ubalancen mellem land og by, hvis regeringen skærer i børnechecken, lyder kritikken fra flere jyske VK-borgmestre.

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi starter hos en række blå borgmestre i Jylland, der kritiserer regeringen for at ville skære i børnechecken. Det skriver DR.

”Det er en rigtig, rigtig dårlig ide, og det rammer geografisk skævt. Det er et forslag, regeringen burde tage af bordet,” siger Fanøs Venstre-borgmester Erik Nørreby til DR.

For at finde penge til skattelettelser vil regeringen beskære børnechecken, så barn nummer tre kun får 75 procent af børnechecken, mens barn nummer 4 og derover ikke længere skal have noget i børnecheck. Ifølge tal fra Danmarks Statistik vil det forslag ramme forholdsvis flest børnefamilier i Jylland.

I alt vil omkring 95.000 familier miste penge med regeringens forslag, der ifølge Skatteministeriet vil indbringe 400 millioner kroner, der skal bruges på skattelettelser.

Martin Henriksen står til at ryge ud
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen står til at ryge ud af Folketinget, hvis der var valg nu.

Det fremgår af en ny prognose, der er udarbejdet for Altinget af valgekspert og professor Kasper Møller Hansen fra KU. Her er Dansk Folkeparti gået tilbage fra to til et enkelt mandat i København, hvor Martin Henriksen er opstillet. Og da Peter Skaarup også stiller op i København, er det rimeligt sikkert, hvem der tager det mandat.

"Der er ikke så meget tvivl om, at Peter Skaarup er storfavorit til at tage det første mandat. Og får Dansk Folkeparti kun det ene mandat i hovedstaden, så trækker Martin Henriksen det korteste strå," siger redaktør på Altinget: Christiansborg Morten Øyen.

Læs mere her.

Solberg kan fortsætte som norsk statsminister
Mandag var Norge til stortingsvalg og med næsten alle stemmerne optalt, kan statsminister Erna Solberg og regeringen bestående af Høyre og Fremskrittspartiet fortsætte ved magten. Det er første gang i over 30 år, at en borgerlig regering genvinder regeringsmagten.

Mens Erna Solberg og co. kan juble over valgresultatet, er der skuffelse hos Arbeiderpartiet, der lander under 30 procent af stemmerne. Det er kun sket én gang siden slutningen af 1920'erne.

Læs mere om valget her.

Alternativet vil give cyklister højere skattefradrag
Cykler du til arbejde, skal du slippe billigere i skat. Det foreslår Alternativet ifølge TV 2.

Partiet foreslår at ændre befordringsfradraget, så kortere ture også skal give fradrag. Hvis borgerne altså vel at mærke cykler.

”Det handler i den grad om klimaet, og så er der en masse dejlige afledte effekter som eksempelvis sundhed,” siger klimaordfører Rasmus Nordqvist til TV 2.

Som reglerne er i dag kan man få kørselsfradrag, når man cykler til og fra arbejde, hvis man samlet tilbagelægger mere end 24 kilometer om dagen. Men den grænse vil Alternativet sænke til det halve for cyklister.

Forslaget er en del af Alternativets forslag til næste års finanslov, som partiet snart vil præsentere.

Regeringen dropper mål for erhvervsskoler
Trods en klar politisk ambition om at 25 procent af alle elever skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, har regeringen i sit finanslovsforslag nedjusteret forventningerne til antallet i et sådan omfang, at det ser ud til at blive vanskeligt at nå målet. Det skriver Berlingske.

På et enkelt år har regeringen nedjusteret forventningen til antallet af elever med 12 procent, og det møder kritik hos både politikere og organisationer:

”De har simpelthen ikke budgetteret med, at målet nås. Det er hamrende uambitiøst,” siger direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Lars Kunov til Berlingske:

”Jeg er glad, hver gang de kommer med skåltalerne om, at flere skal tage en erhvervsuddannelse, og at kvaliteten skal løftes. Men jeg er ualmindeligt ked af det, når de kommer med regningen. Jeg synes ikke, der er en sammenhæng,” tilføjer han.

Vanddrama på Christiansborg
Et ødelagt vandrør udløste mandag eftermiddag brandalarm på dele af Christiansborg og sendte vand ud over fire etager. Det skriver Jyllands-Posten.

Brandalarmen gik lidt før klokken 17, efter der var gået hul på et vandrør i forbindelse med udskiftning af toiletter i Provianthuset. Vandet trængte gennem lofter og dryppede ned igennem bygningen fra fjerde sal, men brandvæsnet var ifølge Jyllands-Posten hurtigt fremme, hvor der hurtigt blev sat gang i at begrænse vandskaderne og suge vand op.

Ifølge Folketingets omstilling er vandskaderne ikke alvorlige.

Det sker i dag
Regeringen fortsætter sit seminar, som slutter i dag.

FN's 72. generalforsamling begynder i hovedkvarteret i New York

Den tidligere socialdemokratiske minister Jytte Hilden fylder 75 år.

Forrige artikel Erna Solberg kan fortsætte som norsk statsminister Erna Solberg kan fortsætte som norsk statsminister Næste artikel Regeringen skrotter grøn ordning: Kommuner frygter stop for nye vindmøller Regeringen skrotter grøn ordning: Kommuner frygter stop for nye vindmøller