Politisk overblik: Regeringen vil forlænge forskerordning

DAGENS OVERBLIK: Ulovliggørelse af bander og tilbagebetaling af licens. Ugens politiske overblik er klart.

Velkommen til Altingets politiske overblik. Vi starter hos erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der ønsker at forlænge forskerordningen. Ordningen giver udenlandske forskere og medarbejdere mulighed for at betale lavere skat i fem år. Nu skal ordningen udvides til syv år, skriver DR.

Ifølge Brian Mikkelsen er erhvervslivet afhængige af den udenlandske arbejdskraft.

”Når jeg snakker med Novo, Mærsk, Cowi og Arla, så har de allermest brug for kvalificeret arbejdskraft. Ellers går de i stå, kan ikke udvikle deres produkter og kan ikke sælge på markedet,” siger han.

Erhvervsministeren regner med, at udvidelsen vil betyde 2.000 flere udenlandske forskere og medarbejdere på ordningen. I dag er 6.000 personer tilknyttet.

DF ønsker straksforbud mod bander
Vi iler videre til et forslag fra Dansk Folkeparti, der ønsker et straksforbud mod banderne, der hærger i København. Forslaget kommer kun to uger efter, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bad Rigsadvokaten og Rigspolitiet at undersøge muligheden for at forbyde banden Loyal to Familia.

Dansk Folkeparti er dog utilfredse med den ordning, der efter deres mening er for langsommelig.

”Vi ønsker handling på det her område. Bolden er nu sendt til hjørnespark, og der kan jo gå noget tid. Så længe den tid går, ser vi resultatet,” siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti vil i stedet have prøvet et forbud mod banderne ved domstolen.

Debat om moms på licensen*
Det har været en lang sommer i DR Byen på Amager. Den ene dårlige historie om Danmarks Radios brug af licensmidler har fulgt den anden. Og nu kan mediegiganten måske se frem til at skulle betale milliarder af licenskroner tilbage til danskerne.

Jyllands-Posten har nemlig spurgt ti momseksperter, hvoraf otte er enige om, at DR ikke kan kræve moms på licensregningen.

I Tjekkiet har en EU-dom tidligere fastslået, at licensen ikke var omfattet af momsen. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) orienterede i marts Folketinget om, at den dom ikke ville få betydning i Danmark. Det er eksperterne dog ikke helt enige i.

De unge elsker grøn blok!
På baggrund af knap 11.000 Gallup-interviews har professor Kasper Møller Hansen fra KU lavet en større analyse af partiernes vælgerprofiler for Altinget. Og her skiller de unge sig ud. De fravælger nemlig, i modsætning til befolkningen som helhed, i stor stil Løkke, Frederiksen og Thulesen.

I stedet er den såkaldte grønne blok – Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten – næsten tre gange så stor som Socialdemokratiet blandt de unge. Og det største parti blandt de 18-24-årige er Liberal Alliance.

”Var det alene de unge, der bestemte, så ville vi se et markant anderledes politisk landskab, end det vi har nu. Og med undtagelse af Radikale vil de etablerede partier få gevaldige hug,” siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Find historien her.

Fagforbund ønsker frivilligt valg af fleksjob
Så til Information, der kan berette, at 41 fagforbund er gået sammen om et forslag, der skal lempe reglerne for førtidspension og fleksjob.

Ifølge forbundene skal man selv kunne vælge, om man vil på førtidspension, ressourceforløb eller i fleksjob, såfremt man arbejder under syv timer om ugen.

Forslaget kommer uger efter at de seks største kommuner for seks dage siden skrev et åbent brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), hvori de kritiserede den nuværende lovgivning.

Skattefri arbejdstelefon
I sidste uge kom regeringen med et forslag om at fjerne skatten på arbejdstelefoner. Socialdemokratiet er dog imod det forslag og vil hellere bruge pengene på velfærd, skriver DR.

”Umiddelbart synes vi ikke, at det er en skattelettelse, der er råd til, når man kan se, hvor mange penge vi skal bruge til at sikre den fælles velfærd,” siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) skal skatten på arbejdstelefoner fjernes for "at gøre det nemmere at være dansker".

De forsvundne somaliere
351 somaliere uden opholdstilladelse er forsvundet fra myndighederne. Det skriver Politiken, der har fået tallene via en aktindsigt i Rigspolitiets tal.

Per Fiig, leder af Nationalt Udlændningecenter ved Rigspolitet, siger til Politiken:

”Netop afviste asylansøgere har en tilbøjelighed til at blive i det land, de søgte asyl i, og så leve illegalt uden for politiets radar. De kender landet og har formentlig fået kendskab til nogle netværk, de kan blive suget op af og bevæge sig i.”

Det sker i dag:

- Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gæster Dele-økonomisk Folkemøde.

- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Aarhus. Her vil han først besøge Søndervangskolen i Viby for at møde elever, lærere og ledelse for at høre om skolens arbejde med at løfte eleverne. Og derefter deltager han sammen med Kronprinsesse Mary i prisuddelingsshowet for UNLEASH, der samler 1.000 unge talenter fra hele verden til at udvikle nye løsninger til at nå FN’s 17 Verdensmål.

--
* I en tidligere udgave af denne artikel gik overskriften på historien om DR's opkrævning af moms på licensregningen. Da denne overskrift var upræcis i forhold til historiens indhold, har Altinget valgt at ændre den.

Forrige artikel Dropper Thulesen, Løkke og Frederiksen: De unge elsker grøn blok Dropper Thulesen, Løkke og Frederiksen: De unge elsker grøn blok Næste artikel Nu kommer forbuddet mod diskrimination af handicappede Nu kommer forbuddet mod diskrimination af handicappede