Politisk overblik: EU-regler sætter en stopper for ulvejagt

OVERBLIK: Selvom et flertal i Folketinget åbner op for, at flere ulve skal kunne skydes, forbyder EU-regler det. Få hele overblikket over dagens politiske historier her.

Foto: /ritzau/Holger Bundgaard
Mette Pabst

Denne onsdag byder på et socialdemokratisk forslag, en lovændring som ingen bruger, og et EU-forbud mod ulve-skydning.

Vi begynder dagens politiske overblik hos politiet. Her bruger man nemlig alt for sjældent de redskaber, der er til at hjælpe de mere end 100.000 danskere, der hvert år bliver stalket.

Sidste år vedtog Folketinget en stalking-pakke, der gjorde det muligt for politiet at benytte et såkaldt strakstilhold mod stalkere. Men ifølge Berlingske er der fem måneder efter, at strakstilholdet blev vedtaget, mindst ni ud af landets tolv politikredse, der ikke har gjort brug af værktøjet.

"Det er beskæmmende, at der er givet så få strakstilhold. Vi ved, at der kun skal to ugers stalking til, før det begynder at påvirke den udsatte fysisk og psykisk. Man er nødt til at hjælpe de udsatte hurtigere, end det sker i dag," siger Dansk Stalking Centers direktør Lise Linn Larsen til Berlingske.

Den manglende brug af strakstilholddet undrer også SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen.

"Vi bliver nødt til at høre fra justistsministeren, hvorfor der bliver givet så få strakstilhold," siger hun til TV2.

Forslag: Gratis psykologhjælp
Voldsramte kvinder kan ikke forvente at få plads på landets krisecentre. Det viser en rundspørge til centrene i hovedstadsområdet, som DR P4 København har foretaget. Der er ifølge centrene så travlt, at der ikke er nogle ledige værelser til kvinderne.

De bliver istedet henvist til krisecentre i Jylland. Men det er ikke godt nok, hvis kvinderne må forlade job og studie, mener leder af krisecenter Danner Birte Lundgreen.

"Det kan blive svært for dem at forsørge sig selv økonomisk, og det er en af de ting, som er vigtig for ens selvstændighed, så man føler, at man er i gang og kan komme videre med sit liv," siger hun til DR P4 København.

Det store pres på krisecentrene får nu Socialdemokratiet til at forslå, at der skal være gratis psykologhjælp til alle kriseramte kvinder på centrene. Ifølge Socialdemokratiets ligestillingsordfører Rasmus Langhoff kan gratis psykologhjælp hjælpe flere kvinder væk fra deres voldeligere partner.

"Det vigtigste på kort sigt er, at man bliver tilbudt en plads. Måske er det i den anden ende af landet, men det er bedre end ingenting. På den lange bane handler det om at bryde med voldsmønstret," siger Rasmus Langhoff til Ritzau.

Færre busser
Vi skal også forbi Midtjylland i dagens overblik. Her skal midtjyderne vinke farvel til flere af de lokale busruter. Det er regionen, der har besluttet at nedjustere busdriften med 35 millioner kroner. Det er ifølge TV2 Øst især busruter i Syddjurs Kommune, der må lade livet. En beslutning, som borgmesteren er stærkt utilfreds med.

"Det er rigtig ærgerligt, hvis vores borgere på den bekostning vil blive betjent meget dårligere, end de gør i dag," siger Kirstine Bille (SF), der er fungerende borgmester i Syddjurs Kommune, til TV2 Øst.

Regionens nedjustering kan i sidste ende betyde, at kommunen selv må finde penge til at bevare busruterne.

"Det er jo en del af vores budgetforhandlinger her til efteråret, om vi skal bruge flere penge på vores kollektive trafik," lyder det fra Kirstine Bille.

EU: Nej, I må ikke skyde ulvene
Vi slutter det politiske overblik af med et opråb fra EU: Danmark kan ikke skyde ulve, som vi har lyst til.

Det fremgår af et svar, som EU-Kommissionen har sendt til Danmarks Naturfredningsforening. 

Danmarks Naturfredningsforening stillede spørgsmålet, efter at debatten om ulvebestanden i Danmark atter er blusset op.

"Ulven udgør ingen reel sikkerhedsrisiko, der på nuværende tidspunkt gør det rimeligt, at enhver skal kunne gribe geværet og skyde dem," siger præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen til Ritzau.

Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har ellers efterlyst udvidede muligheder for at skyde ulve.

"Jeg mener ikke, vi har plads til ulvene. Vi kan ikke have ulve, uden at de på et eller andet tidspunkt kommer i kontakt med mennesker. Vi bliver nødt til at se på den handlingsplan," siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsten, til TV MidtVest.

Selv om de danske politikere ikke er tilfredse med de nye beboere i de danske skove, er det EU, der bestemmer.

Der må ifølge EU's habitatsdirektiv ikke skydes fredede arter som ulven, uden at der seriøst forinden er forsøgt afværgeforanstaltninger såsom hegn om fårefarme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00