Politisk overblik: Italien truer EU om flygtninge og Hjort vil lære soldater om falske nyheder

OVERBLIK: Den italienske regering pønser på at give visum til 200.000 flygtninge, og de danske udgifter per studerende falder. Få overblik over historierne fra det politiske ferielandskab her.

Mens sommerfreden har sænket sig over det politiske Danmark, fortsætter en af Europas store hovedpiner: flygtningestrømmen.

Italien er et af de lande, hvor flest både lægger til efter at have krydset Middelhavet, og presset på de italienske myndigheder er tilsyneladende ved at være for stort.

Frustrationer over manglende hjælp fra EU-systemet fik søndag blandt andre Italiens viceudenrigsminister til at lufte idéen om at uddele op mod 200.000 visa til de flygtninge og migranter, der kommer til landet fra primært Nordafrika.

En sådan manøvre vil give disse mennesker fri adgang til resten af EU, og derfor omtales det som en trussel mod EU i The Times, som har historien.

Det italienske forslag tager udgangspunkt i et direktiv, der blev udformet i forbindelse med Balkan-konflikten.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), medgiver, at EU-systemet har svært ved at give Italien den fornødne hjælp.

”Problemet er, at vi ikke har nogle præcise og konkrete løsninger på nuværende tidspunkt. Der er mange steder, hvor vi skal forsøge at sætte ind,” siger Anders Samuelsen til TV 2.

Alligevel mener ministeren, at det italienske forslag om at uddele de mange visa vil være en dårlig idé, fordi det vil sende et signal til andre om, at den farefulde tur til Italien vil give indgang til hele Europa.

Danmarks udgifter per studerende falder
Selvom Danmark ligger i toppen af listen over lande, når det kommer til udgifter til uddannelse, er historien en anden, når man kigger på, hvor mange penge vi bruger per studerende på videregående uddannelser.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at Danmark i det regnskab blot indtager en 14. plads blandt landene i OECD.

De danske udgifter per studerende er oveni købet faldet med 25 procent siden 2008, mens OECD-gennemsnittet er steget med fem procent i samme periode, skriver Jyllands-Posten.

Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker hos AE, konstaterer, at Danmark har mistet førertrøjen.

”Vi sakker bagud, og det bør give anledning til en debat om, hvorvidt vi gør fremtidige generationer en bjørnetjeneste ved ikke at satse mere, når man tænker på, at viden og en veluddannet arbejdsstyrke er det, som Danmark skal leve af, siger hun til avisen.

Læs analysen fra AE her

Hjort vil undervise soldater i falske nyheder
Inden 200 danske soldater skal på NATO-mission i Estland, skal de lære at navigere i falske nyheder og rygter.

Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til DR.

”Det er en helt ny verden. Det skal de danske soldater jo været ekstremt opmærksomme på. Derfor har jeg aftalt med Forsvaret, at de soldater, der skal sendes afsted i januar måned, bliver orienteret og undervist i, hvad de skal gøre for at beskytte sig,” siger ministeren til DR.

Erfaringer fra det tyske militær viser, at det russiske militær har taget nye metoder i brug for at vende stemningen mod NATO-styrkerne blandt lokalbefolkningerne.

Ud over undervisningen af de soldater, der skal udsendes til januar, opretter Forsvaret et beredskab, der skal kunne reagere, hvis der er falske nyheder i omløb.

Karismatiske Elbæk
Vi slutter dagens gennemgang med en måling, der viser, at Uffe Elbæk (ALT) ifølge danskerne er Borgens mest karismatiske politiker.

I målingen fra Berlingske har folk givet deres vurdering af, hvor underholdende og fantasifulde en stribe udvalgte politikere er. Det giver altså, måske knap så overraskende, Uffe Elbæk titlen som den mest karismatiske politiker.

Samme måling kårer Socialdemokratiets politiske ordfører, Nikolai Wammen, som den mest troværdige politiker af de udvalgte.

I den modsatte ende af troværdighedsskalaen finder man udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Forrige artikel Kort: Her kommer Danmarks statsministre fra Kort: Her kommer Danmarks statsministre fra Næste artikel Året ifølge Mercado: Skilsmisseregler, dagtilbud og ulovlig diskrimination Året ifølge Mercado: Skilsmisseregler, dagtilbud og ulovlig diskrimination