Politisk overblik: Løkke vil øge det offentlige forbrug

DAGENS OVERBLIK: Regeringen rækker hånden ud til Dansk Folkeparti og vil næste år øge det offentlige forbrug med 0,5 procent.

Vi starter dagen med en håndsrækning til Dansk Folkeparti.

Regeringen er nemlig klar til at lade det offentlige forbrug vokse med 0,5 procent i 2018, erfarer Berlingske. Og dermed bevæger Løkke og co. sig tættere på Dansk Folkepartis krav om at bruge flere penge på ældre og sundhed.

Regeringen vil ifølge Berlingskes oplysninger næste år tilføre cirka 2,3 milliarder kroner mere til at løse velfærdsopgaver for. Det er én milliard mere, end hvad regeringen som udgangspunkt havde lagt op til.

”Det er rigtig positivt, at regeringen nu anerkender, der er brug for flere penge til nogle af vores velfærdsydelser – i særdeleshed sundheds- og ældreområdet,” siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til Berlingske.

Læs hele artiklen her.

3 x anmeldelse: Fem danske statsministre mødtes på DR
Søndag aften rullede første afsnit af Statsministrene over skærmen på DR. Her mødes de fem nulevende statsministre – Schlüter, Nyrup, Fogh, Thorning og Løkke – på Marienborg, og selvom der ikke bliver afsløret store statshemmeligheder, så er det alligevel godt fjernsyn. I hvertfald hos to ud af tre anmeldere, hvis bedømmelser vi har samlet herunder.

Politisk kommentator og politisk redaktør på Avisen Danmark, Elisabet Svane, giver fem ud af seks stjerner til første afsnit af Statsministrene.

”Det mest slående er måske, hvor meget de ligner sig selv eller rettere: det billede, vi har af dem, de fem nulevende statsministre, som har hovedrollerne i DR's nye store satsning, 'Statsministrene'. Og lad os slå fast med det samme: Den tegner mere end lovende,” skriver Elisabet Svane.

Læs hele anmeldelsen her.

Også Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, kvitterer med fem ud af seks stjerner – eller A'er som vi giver her på Altinget.

"Statsministre drømmer om at skabe et bedre Danmark end det, de overtog. Det er, hvad de bruger de fleste af deres vågne timer på. Men aldrig så snart har de forladt Statsministeriet, før en ny kamp går i gang: kampen om at forme deres eget eftermæle,” skriver Jakob Nielsen og fortsætter:

”Og det er netop den drift – trangen til at selv at knytte karrieren sammen med en bestemt fortælling – der løfter DR's nye serie 'Statsministrene' fra det banale til det fascinerende. Det er hovedpersonerne, der gør det til uomgængeligt fjernsyn.”

Læs Altingets anmeldelse her.

Hos Poltiiken er anmelder Henrik Palle dog ikke helt lige så begejstret. Her bliver det kun til tre ud af seks hjerter til Statsministrene:

”I betragtning af deltagernes betydning for det danske samfund, er det overraskende, hvor kedeligt det første afsnit er. Scenen sættes med deres ankomst og udveksling af hårrejsende banaliteter og fortsætter med introduktioner til, hvordan det var at blive statsminister,” skriver Henrik Palle i sin anmeldelse, som kan læses her.

DR har lavet fem flotte tidslinjer – en for hver statsminister. Her kan man gå på opdagelse i op- og nedture. I tidslinjen for Poul Schlüter kan man blandt andet læse om kartoffelkur, ungdomshus og en spirende fastfood-bølge. Find tidslinjen her.

Dagens interview: Özlem var klar til jihad
I dag er hun kendt for at servere dialogkaffe til sine kritikere og til personer, der tilsviner eller truer hende. Men i Özlem Cekics unge år flirtede hun med ekstremismen. Det fortæller hun om i et stort interview til Altinget.

Som ung, kurdisk-muslimsk indvandrerpige hadede hun danskere, jøder, racister og nationalistiske tyrkere. Hun gav ikke hånd til mænd og slugte bøger råt om jihad og Vestens undertrykkelse af muslimer.

Hun begyndte at spare sammen til en flybillet til Afghanistan, hvor hun ville kæmpe mod Vesten. Men en imam fra den tyrkiske moske på Vesterbro udfordrede den unge Özlem Cekics hjemmestrikkede fortolkning af islam, og kort efter blev martyrdøden vekslet til et job i skoafdelingen i Føtex.

Her korrigerede chefen Anne tålmodigt, men bestemt, den unge indvandrerpige, når hun snublede rundt i det danske sprog. Og både imamen og Føtex-chefen tog et personligt ansvar, som ifølge Özlem Cekic er en mangelvare i det danske samfund.

“Alt for mange har en forventning om, at nogle andre skal gøre noget for at rette op på tingene. Men vi skal alle sammen bruge den indflydelse og udøve den påvirkning som vi nu kan der, hvor vi befinder os,” siger hun.

Læs hele interviewet her.

Per Stig: Fogh var klar til at afvise Bush
I dag udkommer tidligere udenrigsminister Per Stig Møllers nye bog, Udenrigsminister i krig og fred. Bogen giver et nyt og mindre konfliktfyldt billede af forholdet mellem daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og daværende udenrigsminister Per Stig Møller i tiden op til Irakkrigen.

”Trods talrige kommentatorers formodninger om, at Anders Fogh Rasmussen påtvang mig beslutningen om at gå med og ligefrem holdt en pistol for min pande, er det ikke korrekt,” skriver Per Stig Møller.

Læs mere om den sag og om, at Anders Fogh ifølge Per Stig Møller faktisk var klar til at afvise Bush her.

Dagens tal...
... er 4.323. Så mange personer har politiet afvist ved grænsen, efter Danmark indførte grænsekontrol i januar 2016. I et svar fra Rigspolitiet til Folketinget fremgår det også, at der er rejst 331 sigtelser mod 255 personer for menneskesmugling og 298 sigtelser for narkokriminalitet. Du kan læse mere hos Information.

Det sker i dag

  • En række folketingsmedlemmer rejser i dag på studieture ud i verden. Folketingets Kulturudvalg tager til London, mens Det Udenrigspolitiske Nævn skal til Washington D.C. og Detroit i USA.
  • Københavns Byret afsiger dom i en sag mod fire Uber-chauffører. Retssagen er en såkaldt prøvesag, der kan ende med sager mod flere chauffører, hvis de fire chauffører findes skyldige.

Forrige artikel Det sker i EU: Brexit-forhandlinger og Samuelsen på charmetur Det sker i EU: Brexit-forhandlinger og Samuelsen på charmetur Næste artikel Liberal Alliance drømmer om naturpakke 2.0 Liberal Alliance drømmer om naturpakke 2.0