Politisk overblik: Regeringen strides om håndværkerfradrag

OVERBLIK: Gruppeformand for Venstre Søren Gade melder sig ind i intern regeringsstrid om håndværkerfradrag. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er i London til konference. En meningsmåling fra Berlingske viser bred dansk opbakning til EU-samarbejdet. Få dit politiske overblik her.

Søren Gade melder sig ind i den interne regeringsstrid om håndværkerfradraget. Arkivfoto.
Søren Gade melder sig ind i den interne regeringsstrid om håndværkerfradraget. Arkivfoto.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Lise-Lotte SkjoldanAmalie Bjerre Christensen

Det er en stille dag i det politiske Danmark, hvor mange politikere nok nyder en velfortjent sommerferie. Venstres gruppeformand Søren Gade holder dog ikke ferie i dag.

Han er aktuel med et debatindlæg til Jyllands-Posten. I indlægget, der er forfattet i samarbejde med Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, forsvarer han det håndværkerfradrag, som den tidligere V-regering genindførte kort efter folketingsvalget i juni 2015.

"Det er svært at få øje på en løsning, der har så gode svar på sort arbejde som håndværkerfradraget," skriver Søren Gade og administrerende direktør Lars Storr-Hansen.

Internt i den nuværende VLAK-regering er der dog ikke enighed om, hvorvidt håndværkerfradraget skal videreføres. Mens Venstre er lune på at lade håndværkerfradraget bestå, ønsker Liberal Alliance at afskaffe fradraget, der udgør 18.000 kroner årligt. Det skriver Jyllands-Posten

Søren Gades debatindlæg optrapper dermed diskussionen blandt regeringspartierne, der skal tage endelig stilling til håndværkerfradraget i forbindelse med forhandlingerne til finansloven for 2018.

Dansk Folkeparti ønsker at bevare ordningen, men uden de grønne elementer, som blev tilføjet ved genindførslen af håndværkerfradraget i 2015. Konservative mener dog, at netop den grønne profil er afgørende for, om partiet vil lade fradraget fortsætte, skriver Jyllands-Posten.

Dansk millionbeløb til prævention i u-lande
En anden politiker, der heller ikke er på ferie i dag, er udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Hun er i stedet taget til London for at deltage i en konference om, hvordan mennesker i verdens fattigste lande får bedre adgang til prævention og familieplanlægning.

Til mødet vil politikere, donorer og fortalere for styrket familieplanlægning i udviklingslande drøfte, hvordan man kan begrænse befolkningstilvæksten i Afrika og samtidig sikre, at kvinder og piger får mulighed for at udnytte deres potentiale i samme grad som mænd.

Med i bagagen har Ulla Tørnæs 91 millioner kroner som dansk bidrag til at fremme sagen.

”225 millioner kvinder i verdens fattigste lande har i dag ikke adgang til den prævention og familieplanlægning. Uønskede graviditeter har enormt store menneskelige omkostninger i udviklingslandene – fra helt unge kvinder, der må opgive deres grunduddannelse, til mødredødelighed. Men det har også store samfundsmæssige omkostninger, hvor mange landes udviklingsskridt begrænses af høj befolkningstilvækst,” siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.

Danskerne bakker op om EU-medlemskab
Dagen efter europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) i Børsen luftede muligheden for, at Dansk Folkeparti vil anbefale et dansk farvel til EU ved en eventuel folkeafstemning, er budskabet fra danskerne det stik modsatte.

Et stort flertal af danskerne ønsker at blive i EU. Det viser en ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Gallup for Berlingske. Her svarer 66 procent af danskerne, at det er "godt" eller "særdeles godt" for Danmark at være medlem af EU. Samtidig svarer to ud af tre danskere, at de vil stemme for fortsat EU-medlemskab ved en eventuel folkeafstemning, skriver Berlingske.

For nylig viste en meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget det samme resultat, som Berlingske i dag rapporterer. 62 procent af danskerne svarer til Norstat, at de fortsat vil blive i EU, mens 23 procent vil forlade samarbejdet. Det er en stigning i antallet af tilhængere til EU-samarbejdet siden sidste år, hvor kun 49 procent ville beholde Danmark i EU.

Ifølge EU-forsker ved Københavns Universitet og europapolitisk chefanalytiker hos tænketanken Kraka, Julie Hassing Nielsen, er det kaotiske forhandlingsforløb omkring Storbritanniens udtræden af Unionen en af grundene til, at danskerne er mindre opsat på at følge i briternes fodspor.

"Brexit var jo et stort slag. Og hvis briterne var kommet ud af EU på en fin og hurtig måde, så kunne det godt være, at andre ville være blevet inspireret. Men sådan er det jo ikke gået. I stedet har det skabt en masse usikkerhed, og usikkerhed er aldrig politisk tiltalende," siger hun til Altinget.

Du kan se Altingets måling fra 30. juni her.

Japansk besøg i Statsministeriet
Det var det gode samarbejde, der var i fokus, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Japans premierminister, Shinzo Abe, mandag aften holdt fælles pressemøde i Statsministeriet.

Her fortalte Lars Løkke Rasmussen, at parterne havde haft konstruktive samtaler om den spændte situation på den koreanske halvø, efter Nordkorea i sidste uge affyrede et interkontinentalt missil. Derudover drøftede parterne, hvordan Danmark og Japan kan forbedre samarbejdet endnu mere.

De to statsledere berørte også den frihandelsaftale, der i sidste uge blev indgået mellem EU og Japan. Den sag kan du få genopfrisket her.

“Det er en stor fornøjelse at byde premierminister Abe velkommen i dag. Vi har haft meget konstruktive samtaler. Japan er en vigtig strategisk partner til Danmark,” sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet ifølge Jyllands-Posten

En lignende melding lød fra Japans premierminister.

“Forbindelsen til Danmark er meget vigtig for Japan. Vi er i dag blevet enige om at promovere det strategiske samarbejde mellem Danmark og Japan yderligere,” sagde Shinzo Abe på mødet.

Han fremhævede samtidig japanernes forhold til Danmark, herunder at japanske børn er vilde med Lego, og at japanerne hver morgen spiser wienerbrød, som kaldes “dansk brød”.

Sigtelse i skattesag
Mandag aften kom det også frem, at Bagmandspolitiet har sigtet to personer, der er bosat i USA, for at være involveret i sagen om refusion med udbytteskat for mere end 12,3 milliarder kroner.

Ifølge Politiken er de to personer sammen med briten Sanjay Shah, der er bosat i Dubai, sigtet for at have begået “bedrageri af særlig grov beskaffenhed”.

De tre sigtede skulle ifølge Politikens oplysninger have oprettet 212 pensionsfonde, som angiveligt ikke eksisterede. De hævdede herefter, at pensionsfondene ejede aktier i danske selskaber for milliardstore beløb, og at de dermed skulle have udbetalt aktieudbytter, som blev fratrukket den danske kildeskat før udbetaling.

På den måde påstod de sigtede, at de falske pensionsfonde havde ret til at få tilbagebetalt udbytteskatten som følge af den aftale, der er indgået mellem Danmark og USA.

Ifølge skatteadvokat Torben Bagge fra TVC Advokatfirma skal man dog ikke glæde sig for hurtig i denne sag.

Han fremhæver, at der på trods af sigtelsen stadig er lang vej igen, eftersom der stadig mangler at blive rejst tiltale og afsagt en dom.

“Derfor er jeg ikke så beruset af positivisme, i forhold til om det gør, at vi kan få dømt nogen,” siger Torben Bagge ifølge Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julie Hassing Nielsen

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), lektor i statskundskab, Lund Universitet
MPhil (Uni. of Cambridge. 2007), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (The European University Institute, Firenze. 2012)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00