Politisk overblik: S vil stoppe udlicitering af togdrift

OVERBLIK: Al togdrift skal for fremtiden varetages af DSB, mener Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti vil have en ny Brexit-strategi. Og så er fagboss Bente Sorgenfrey blevet vred. Få dagens overblik her.

Foto: Colourbox
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Det er fredagen før en landsmøde-superweekend, hvor tre partier holder landsmøder, og det kan ses på dagens politiske nyheder.

Vi starter med Socialdemokratiet, der i morgen mødes til kongres i Aalborg. Det sparkes i gang med budskabet om, at det skal være slut med privat konkurrence på togdriften i Danmark.

Partiet foreslår i Jyllands-Posten, at DSB og Banedanmark lægges sammen, og dermed skal der ikke længere udbydes togdrift til andre end DSB.

”Det er vores skyld som ansvarlige politikere, at vi har troet på, at udbud og privatisering var en vej til at opnå et bedre og mere effektivt system. Der er jeg nødt til at sige entydigt: Det duer ikke på det her område,” siger Henrik Sass Larsen, der er Socialdemokratiets gruppeformand, til Jyllands-Posten.

Derfor skal strækningerne gives tilbage til DSB, når de eksisterende kontrakter med Arriva udløber, mener Socialdemokratiet. Ifølge Jyllands-Posten kan forslaget kollidere med kravet fra EU, om at al togdrift skal sendes i udbud i løbet af nogle år.

DF vil have ny Brexit-strategi
Dansk Folkeparti mødes i morgen til årsmøde i Herning, og forud for det opfordrer partiformand Kristian Thulsen Dahl (DF) i Information til et opgør med Danmarks og EU’s krav til Storbritannien i forbindelse med Brexit.

Han mener, at briterne skal have adgang til det frie marked, selvom de ikke vil tillade en fortsat fri bevægelighed af arbejdskraft. Sådan en aftale vil være i alles – især Danmarks – interesse, mener Kristian Thulesen Dahl. Desuden vil sådan en aftale kunne danne et forbillede for Danmarks fremtidige EU-medlemskab.

Han vil gerne gøre op med den hårde tone fra både EU og Udenrigsministeriet om, at det skal være hårdt for Storbritannien at forlade EU.

»Men Brexit er en realitet, og der er en risiko for, at man får skabt en britisk udmeldelse, som ikke bare er skadelig for Storbritannien – hvilket man går efter – men også for EU, herunder i særlig grad Danmark, som har interesse i at kunne handle frit med Storbritannien, ikke mindst når det gælder fiskeri og landbrug. EU’s strategi om først at ville løse skilsmissen og derefter se på handelsbetingelserne risikerer at efterlade en periode efter skilsmissen, som bliver til stor skade for dansk erhvervsliv. Derfor bør regeringen være meget mere aktiv for at sikre, at forhandlingerne bliver bragt tilbage på sporet,” siger Kristian Thulesen Dahl til Information.

”Jeg er ikke skuffet, jeg er vred”
Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen (S) er ikke i kridthuset hos en række fagbosser, der i Berlingske langer ud efter partiformændene.

Formanden for paraplyorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, beskylder Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen for løftebrud.

Det bunder i, at partierne var med i Velfærdsalliancen i 2006 sammen med Venstre, Konservative og Radikale, hvor partierne hævede pensions- og efterlønsalderen med løftet om, at det ville give flere penge til velfærd i fremtiden.

Men Socialdemokratiets forslag til en offentlig vækst på 0,7 procent og Dansk Folkepartis forslag fra valgkampen på 0,8 procent lever ikke op til det løfte, mener Bente Sorgenfrey.

”Det, vi er vidne til nu, er, at vi får en meget, meget lav vækst, hvis de politiske forhandlinger falder på plads, og det opfatter vi som et historisk løftebrud. Jeg er ikke typen, der bliver skuffet, jeg er vred over, at man ikke prioriterer velfærden. Min ærgrelse er på vegne af borgerne og de ansatte i den offentlige sektor,” siger Bente Sorgenfrey til Berlingske.

S og DF-flirt blåstemples
Der er dog også opmuntrende nyheder til Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen. De to partiformænd kan glæde sig over en ny måling fra Altinget, der viser, at deres vælgere blåstempler deres samarbejde.

Ifølge en måling foretaget af Norstat for Altinget synes 73 procent af Dansk Folkepartis vælgere, at samarbejdet mellem de to partier ”primært er en god idé”.

Tilslutningen er lidt lavere blandt de socialdemokratiske vælgere, hvor 61 procent ser det som en primært god idé.

Men det er stadig bemærkelsesværdige tal fra det socialdemokratiske bagland:

”Selvom tilslutningen er lidt mindre i S-leder Mette Frederiksens bagland, er blåstemplingen fra S-vælgerne alligevel det mest bemærkelsesværdige. I betragtning af hvor bastant socialdemokratiske ledere og toppolitikere gennem tiden har udtalt sig om DF, kunne man have forventet en langt mere varig modvilje mod Kristian Thulesen Dahl og co,” skriver Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Læs hele analysen her.

Radikale vil være med i skatteforhandlingerne
Det tredje parti, der mødes i weekenden, er Radikale. Partiet mødes i morgen til landsmøde i Nyborg.

Og i Jyllands-Posten byder Radikales politiske leder Morten Østergaard sig nu til i skatteforhandlingerne for at sikre en bred aftale. På visse betingelser er partiet klar til at lægge mandater til lavere skat på arbejde og dermed sikre, at det er politisk umuligt at tilbagerulle skattelettelserne, hvis rød blok overtager magten efter et folketingsvalg.

”Min klare opfordring til Lars Løkke er, at han ikke burer sig inde med Dansk Folkeparti, men sørger for, at beslutningerne på skatteområdet bliver forankret bredt, sådan at danskerne og virksomhederne ved, hvad de har at regne med,” siger Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Valghjælp til handicappede
Til sidst en nyhed, der ikke relaterer sig til landsmøde-superweekenden.

Regeringen har ifølge Jyllands-Posten sørget for, at der nu kommer hjælpemidler til handicappede, næste gang de skal i stemmeboksen.

”Det er vigtigt, at alle borgere har mulighed for at tage del i demokratiet,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) ifølge Jyllands-Posten og tilføjer:

”Derfor har vi i dialog med handicapforeningerne sørget for at få nogle af de her hjælpemidler på plads, så folk, der i dag måske har svært ved at afgive deres stemme, kan gøre det på en lettere og behagelig måde.”

Hjælpemidlerne består af lup, sorte filtpenne og hæve/sænkeborde, der skal gøre det lettere for handicappede at sætte deres kryds.

Det sker i dag:
- Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og kulturminister Mette Bock (LA) tester fredag Lektier Online, der et online lektiehjælpstilbud til elever fra 0. til 6. klasse. Lektier Online blev lavet i samarbejde af Slots- og Kulturstyrelsen, Statsbiblioteket og Undervisningsministeriet. Nu overdrages projektet til Ungdommens Røde Kors.

- Møde i Folketingets Europaudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Sorgenfrey

fhv. næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), vicepræsident, i den europæiske fagbevægelse ETUC, næstformand, Europabevægelsen, næstformand Professionshøjskolen Absalon
pædagog (Frøbel Højskolen 1978)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00