Politisk overblik: Topembedsmand skaffede sponsorater fra kvotekonger

DAGENS OVERBLIK: En topembedsmand under Miljø- og Fødevareministeriet kan have brudt loven ved i fritiden at skaffe sponsorater hos storfiskere til lokal sejlklub. 

ARKIVFOTO. Den topembedsmand, som for et par uger siden blev frataget sin stilling, skaffede sponsorater fra kvotekonger. Fotoet er af tilfældige fiskefartøjer i Thyborøn.
ARKIVFOTO. Den topembedsmand, som for et par uger siden blev frataget sin stilling, skaffede sponsorater fra kvotekonger. Fotoet er af tilfældige fiskefartøjer i Thyborøn.Foto: /ritzau/Anita Graversen
Cecilie Gormsen

Den tidligere fiskerikontrolchef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der for et par uger blev frataget sit job, var to gange med til at skaffe støtte fra store fiskeriforeninger til en sejlklub i Dragør, som han nu er formand for. Det skriver DR

Fiskerikontrolchefen var indtil for nylig også medlem af Erhvervsfiskeriudvalget, som er blevet kritiseret i hårde vendinger efter Rigsrevisionens rapport om forholdene i fiskeribranchen. Erhvervsfiskeriudvalget arbejdede blandt andet sammen med fiskeriforeningerne om at fastlægge regler for kvotekoncentration i dansk fiskeri. Den ene sponsor repræsenterer blandt andet de såkaldte ’kvotekonger’. Og det kan være et brud på loven, vurderer eksperter i offentlig forvaltning.

"Jeg mener, at det er så klart et brud på interessekonflikten, at det er en overtrædelse af de regler, der gælder for, hvad man kan som offentligt ansat," siger lektor i forvaltning ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til DR Nyheder.

V og K fordeler millioner til lokale projekter
Og så videre til regeringens finanslovsforslag, som ventes præsenteret i starten af næste uge. Og det bliver et forslag med en række pengegaver til lokale projekter rundt om i landet.

Ifølge Jyllands-Posten er der en pulje på 100 millioner kroner på den kommende finanslov til mindre initiativer, som regeringspartierne hver især har fået lov til at tage æren for i offentligheden.

Men det er ikke kønt i et valgår, lyder det fra Radikales Martin Lidegaard:

”Det er ikke ulovligt. Men det er en uskik, at regeringen bruger en finanslov til at smøre vælgerne i den kommende valgkamp i kommunerne. Det er altså ikke meningen med finansloven. Rigets finanslov skal gavne hele Danmark,” siger Martin Lidegaard til Jyllands-Posten.

Puljen er blevet fordelt mellem de tre regeringspartier, men Liberal Alliance har valgt at bruge sin tredjedel på at lette skatterne.

Måling: Rød blok fører
En lille måling skal vi også have med. En ny Norstat-måling lavet for Altinget viser, at rød blok beholder sit forspring og står til at kunne mønstre 91 mandater mod blå bloks 84. 

Læs meget mere om målingen her

PostNord i seriøse problemer
PostNords problemer er langtfra overstået, og selskabet er tæt på den økonomiske afgrund. Det kan man læse i Børsen, der fortæller, at der måske kun er få måneder tilbage, før PostNord løber tør for penge.

"Jeg er bange for, at kassen er tom inden årets udgang," siger Villum Christensen, postordfører fra Liberal Alliance, til Børsen.

Ordførere fra regeringspartierne har ifølge avisen holdt møder i denne uge i Transportministeriet for at diskutere PostNords fremtid. Lige nu bliver blandt andet privatisering undersøgt som en mulighed.

Ny ferielov truer ferie for 20.000 udsatte
Bliver Feriepengeudvalgets anbefalinger, der blev præsenteret tirsdag, en realitet, vil det betyde et styrtdyk i støtten til ferie for vanskeligt stillede familier og børn. Det skriver Altinget.

Får nyansatte ret til betalt ferie allerede det første år på arbejdsmarkedet, vil det medføre et fald i uhævet feriegodtgørelse fra 260 millioner kroner årligt til 40 millioner kroner. Og det ærgrer Dansk Folkehjælp, der sidste år modtog 10 millioner kroner i tilskud og sendte godt 3.000 personer på ferieophold.

"Det vil få den konsekvens, at to tredjedele af de familier, vi hjælper, vil miste støtten. Og der er desværre allerede et langt større behov, end vi med de nuværende midler kan tilgodese," siger generalsekretær Klaus Nørlem. Læs hele historien her.

Klimatopmøde afgjort på forhånd
Allerede to måneder før klimatopmødet i København i december 2009 accepterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at USA kun ville gå med til en politisk erklæring. Det afslører tidligere udenrigsminister Per Stig Møller ifølge Kristeligt Dagblad i en ny bog, som udkommer på mandag.

Her skriver Per Stig Møller, at Barack Obama allerede 2. oktober 2009 i fortrolighed fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Per Stig Møller selv, at han ikke kunne få en ambitiøs klimapolitik igennem i sin første præsidentperiode. Det skete i forbindelse med Den Internationale Olympiske Komités topmøde i København. I stedet ville Obama, skriver Per Stig Møller, ”nøjes med en politisk erklæring i København”.

Læs hele historien hos Kristeligt Dagblad.

Kvinfo: Vi har ikke selv godkendt besparelser
Da kulturminister Mette Bock (LA) på et samråd tidligere på ugen gav udtryk for, at Kvinfo selv havde godkendt besparelser for 3,4 millioner kroner, var det ikke rigtigt.

Det fortæller Kvinfo-direktør Henriette Laursen.

”Det burde være klart for enhver, at vi selvfølgelig ikke har godkendt besparelserne, selvom det lykkedes Mette Bock at fremstille det sådan ved samrådet om Kvinfos bibliotek,” siger Henriette Laursen

Det blev allerede i marts besluttet at nedlægge Kvinfos bibliotek for i stedet at lægge det under Det Kgl. Bibliotek.

Men ifølge Henriette Laursen udgør selve biblioteksdriften kun 600.000 kroner af Kvinfos udgifter – og ikke 3,4 millioner kroner.

Læs mere på Altinget.

Det sker i dag
09.30: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om overgreb mod tilbageholdte på Al Asad-basen i Irak. Og når det samråd er slut, begynder et nyt, hvor Claus Hjort skal redegøre for FN's manglende behandling af sager om erstatning til danske veteraner

11.00: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) mødes i Rødbyhavn med delstatsminister i Slesvig-Holsten for økonomi, transport, beskæftigelse, teknologi og turisme Bernd Buchholz. Mødet omhandler blandt andet Femern Bælt-forbindelsen. 

12.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger flybasen Fighter Wing Skrydstrup, hvor han skal han have et indblik i missionen i Baltikum, overvære træningsøvelser på terrænet og høre mere om forventningerne til de nye F-35-kampfly.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00