Politisk overblik: Veto mod omstridt lovforslag og mere grænsekontrol

OVERBLIK: I Polen blokerer præsidenten vedtagelse af udskældt reform efter massive folkelige protester, og i Danmark får et forslag fra Nye Borgerlige om mere grænsekontrol opbakning fra DF, mens Venstre ikke er afvisende. Få dagens politiske overblik her. 

Nye Borgerlige vil indføre grænsekontrol ud af Danmark for at standse udenlandske tyve.
Nye Borgerlige vil indføre grænsekontrol ud af Danmark for at standse udenlandske tyve.Foto: Claus Bonnerup/ ritzau
Mette Pabst

Vi starter dagens politiske overblik uden for landets grænser.

I Polen nedlægger den polske præsident Andrzej Duda nu veto mod et lovforslag, der skulle begrænse domstolens uafhængighed. Det sker efter massive protester fra den polske befolkning samt pres fra EU. Det skriver Ritzau.

Med reformen ville det fremover være parlamentet og regeringen, der skulle have det endelige ord ved udnævnelsen af dommere i landets retssystem. Det betød ifølge kritikere, at magtens tredeling reelt ville ophøre med at eksistere.

Reformerne var vedtaget i begge parlamentets kamre, og det var kun præsidentens underskrift, der manglende. Men med mandagens veto bliver reformen sparket til hjørne.

"Jeg har besluttet at sende dem tilbage til Sejm (underhuset i parlamentet, red.), hvilket betyder, at jeg nedlægger veto mod loven om højesteret og loven om dommerrådet," siger Duda ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere kommuner mangler flygtninge-job
Det var tænkt som en ny, smart måde for kommunerne at få flere flygtninge i job. Men et år efter at arbejdsmarkeds parter lancerede integrationsuddannelsen (IGU), er der stadig kommuner, der slet ikke bruger værktøjet. Det skriver Jyllands-Posten i en artikel, der endnu ikke er online.

IGU'en er en mulighed for virksomheder til at ansætte flygtninge i et forløb, hvor de får elevlignende løn. En opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at 17 kommuner endnu ikke har oprettet en eneste IGU-stilling.

Det er ikke godt nok, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

"Det er uforståeligt, at en tredjedel af kommunerne ignorerer et så effektivt integrationsværktøj som IGU’en. Alle kommuner har jo et klart ansvar for at tage alle redskaber i brug for at få flere flygtninge i job," siger Berit Toft Fihl, chefkonsulent hos DA, til Jyllands-Posten.

Laila Kildesgaard, direktør i KL, afviser, at der er tale om et problem. Overfor Jyllands-Posten peger hun på, at IGU'en blot er en ud af flere muligheder for at få flygtninge i job.

"Vi bruger i lige så høj grad løntilskud eller virksomhedspraktik. Samtidig er det glædeligt, at mange flere er kommet i ordinært arbejde, og det er immervæk det mest interessante. Alle kurver peger i den rigtige retning," siger hun.

Mere grænsekontrol
Det er ikke nok, at der er grænsekontrol på vej ind i Danmark - biler skal også stoppes på vej ud. Sådan lyder et forslag fra partiet Nye Borgerlige, der med forslaget vil stoppe østkriminelle bander, der kører ud af Danmark med tyvekoster. Det skriver JydskeVestkysten.

"Jeg er helt med på, at de skal bruge nogle flere ressourcer, og vi skal helt sikkert sørge for, at det ikke går ud over den almindelige politidækning. Men vi er altså nødt til at forholde os til det her problem," siger Jan Køpke Christensen, der er folketings- og regionsrådskandidat for Nye Borgerlige i Sydjyllands Storkreds, til JydskeVestkysten.

Forslaget vækker genklang på Christiansborg, hvor både Venstre og Dansk Folkeparti er positive.

"Der er ikke skyggen af flertal for det i folketinget. Det er kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, hvis de kommer ind. Så deres finansiering kan have lange udsigter, mens vi er klar på at indføre grænsekontrollen med det samme," siger Martin Henriksen (DF) til JydskeVestkysten, mens Venstres Jacob Jensen understreger, at det må være op til politiet at vurdere, om et sådan forslag vil være effektivt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jan Køpke Christensen

Fhv. folketingskandidat (NB), fhv. MF (FRP)
lærer (Haderslev Statsseminarium 1984), journalist (Danmarks Jornalisthøjskole)

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00