Politisk redaktør: Facebookkriger nævnes af mange som Vermunds afløser. Men en ung, nyvalgt NB'er kan også tage over

Et internt formandsopgør lurer i horisonten, og det kan ende med at skræmme vælgerne væk – og over i favnen hos Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske redaktør, der giver sit bud på, hvilke navne der kan komme i spil i den forventede kampvalg om formandsposten.

"Lars Boje Mathiesen er den oplagte kandidat, fordi han er populær blandt vælgerne og en enmandshær på Facebook, hvor han opbyggede et stort følgeskab via sin kritik af coronarestriktionerne," vurderer politisk redaktør Esben Schjørring.
"Lars Boje Mathiesen er den oplagte kandidat, fordi han er populær blandt vælgerne og en enmandshær på Facebook, hvor han opbyggede et stort følgeskab via sin kritik af coronarestriktionerne," vurderer politisk redaktør Esben Schjørring.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Nye Borgerlige står overfor en afgørende opgave:

Partiet skal forhindre, at kampen om at blive Pernille Vermunds afløser river partiet midtover. For det kan skræmme vælgerne væk, og to andre partier – Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne – er mere end klar til at sætte kløerne i de frafaldne.

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. 

Partiet er nu kastet ud i en eksistentiel krise.

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Nye Borgerliges nuværende formand, Pernille Vermund, meddelte tirsdag, at hun agter at trække sig fra sin post. Hun vil desuden forlade dansk politik ved udgangen af denne valgperiode.

Hvad betyder det farvel for partiet, og hvem står på spring til at afløse hende – og potentielt udløse et formandsopgør? Esben Schjørring skitserer her partiets nuværende situation gennem seks spørgsmål og svar.

Hvad betyder Pernille Vermunds beslutning for Nye Borgerlige? 

"Kort sagt er partiet nu kastet ud i en eksistentiel krise. Vermund signalerer, at hun ikke længere selv tror på projektet Nye Borgerlige. Ikke bare fordi hun stopper så tidligt efter partiets blot andet folketingsvalg, men fordi hun ikke har sørget for at køre en ny formand i stilling."

"Nu skal partiet selv finde ud af det, og selv små partier har fløje. Nye Borgerlige er delt mellem det meget nationalkonservative og en næsten anarkistisk liberalisme. Ligesom man er delt mellem pragmatikere, der søger alliancen med de andre borgerlige partier, og dem, der er i opposition til alt på Christiansborg – rød som blå." 

Læs også

Hun opremser selv en række årsager til, hvorfor hun har valgt at stoppe. Men er der andre underliggende årsager til, at hun nu trækker stikket? 

"Man skal lægge mærke til, at Vermund selv siger, at Nye Borgerlige efter folketingsvalget befinder sig i en ny situation, nu hvor Venstre har forladt blå blok og søgt regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet. Det kan man jo læse sådan, at hun nok ikke var stoppet, hvis blå blok havde erobret regeringsmagten, og Nye Borgerlige dermed havde været tæt på magten."

"Det, Vermund siger mellem linjerne, er, at hun ikke ser, at Nye Borgerlige kommer tæt på magten og indflydelse hverken på kort eller mellemlang sigt. Og så blev livet for kort til politik." 

Pernille Vermund har – i sin glansperiode i hvert fald – løftet arven fra Mogens Glistrup og Pia Kjærsgaard som den nye karismatiske leder af det nye højre i dansk politik.

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

Hvilken rolle har Pernille Vermund spillet for Nye Borgerlige? 

"Hun er jo stifteren, men udover det har hun – i sin glansperiode i hvert fald – løftet arven fra Mogens Glistrup og Pia Kjærsgaard som den nye karismatiske leder af det nye højre – eller det populistiske højre – i dansk politik."

"Hun har forenet det oprørske i populismen med det pragmatiske samarbejde og allianceopbygningen i det, der indtil folketingsvalget var blå blok. Hun var en drivende kraft i, at de borgerlige partier optrådte som et slags blåt forhandlingsfællesskab. Men som valget viste, gav det slet ikke pote hos vælgerne." 

Læs også

Hvilken opgave står partiet nu overfor? 

"Den opgave, man havde i forvejen efter folketingsvalget, var at finde ud af, hvad man nu skulle både som parti og alliancepartner i blå blok. Nye Borgerlige fik i egne øjne et meget skuffende valg, og det skulle der komme en evaluering og et svar på. Samtidig skulle det svar indregne, at Venstre har forladt blå blok."

"Den opgave har nu fået et ekstra lag, fordi man skal finde en ny formand, og det er til at forudse, at det bliver via en decideret valgkamp. Så den første opgave for partiet består i at afvikle processen med at finde en ny formand, uden partiet bliver revet midt over eller skræmmer vælgerne væk, fordi en intern kamp vil udstille manglende enighed."

Hvem er i spil til at blive Pernille Vermunds afløser? 

"Lars Boje Mathiesen er den oplagte kandidat, fordi han er populær blandt vælgerne og en enmandshær på Facebook, hvor han opbyggede et stort følgeskab via sin kritik af coronarestriktionerne." 

Vermund siger mellem linjerne, at Nye Borgerlige kommer tæt på magten og indflydelse hverken på kort eller mellemlang sigt. Og så blev livet for kort til politik.

Esben Schjørring
Politisk redaktør, Altinget

"Men kendere af partiet peger på, at den nyvalgte Mikkel Bjørn - sin unge alder til trods og totale mangel på Christiansborg-erfaring - også kunne være et bud. Han repræsenterer den meget nationalkonservative fløj i partiet, mens Boje Mathiesen, som også har en fortid i Liberal Alliance, er, ja, meget liberal."

Hvad betyder nyheden for Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti? 

"Det borgerlige Danmark er defineret ved balkanisering og de små forskelles narcissisme. Det betyder, at man henter vælgerne fra de andre borgerlige partier, og Vermunds afgang efterlader Nye Borgerlige meget sårbart over for DF og Danmarksdemokraterne," siger Esben Schjørring og slutter:

"Så vi kan gå en tid i møde med mere eller mindre fjendtlig overtagelse af Nye Borgerliges vælgere, og vi så vil have et parti mindre på højrefløjen i dansk politik. Men det kan også være, at det bare betyder, at balkaniseringen bliver yderligere cementeret." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

0:000:00