Portræt: Kristen Poulsgaard fylder 80

TV: Kristen Poulsgaard fylder 80 år. Låsby Svendsen skal med til festen, men det skal Pia Kjærsgaard ikke. Portræt af en politisk cirkushest, som næsten ikke gik i skole, men alligevel endte som Fremskridtspartiets mand i Folketingets Præsidium. Se tv-interview her. 

En lejlighed i den centrale del af Ringkøbing oven på Jyske Banks filial er blevet Kristen Poulsgaards hjem nummer 52. Her sidder han og lægger sidste hånd på fødselsdagsforberedelserne. På bordet ligger et tilbud på en kuvertpris fra en kro, som hele tiden bliver væk for ham, og en gæsteliste. Hans gamle partifælle fra Fremskridtspartiet Pia Kjærsgaard er ikke inviteret, heller ikke selvom hun var med til hans 50-års-fødselsdag. Til gengæld er den kontroversielle handelsmand Låsby Svendsen og Peter Brixtofte på listen.

Kristen Poulsgaard var kendt som en af Fremskridtspartiets profiler og sad i Folketinget fra 1973-1990.

Tøsedrenge! Fra landsmødet i 1995 (1:35)
 

Vi spoler tiden godt 70 år tilbage, hvor Kristen Poulsgaard boede uden for Ringkøbing på sine forældres husmandssted. Kristen Poulsgaard gik i skole efter den Vestjyske Skoleordning, hvilket betød, at han ligesom andre vestjyske børn gik meget mindre i skole end andre børn rundt i landet, så de kunne hjælpe til derhjemme på gården eller komme ud og tjene. Han fik ikke meget tid til at læse derhjemme, men han husker, at han var glad for at læse avisen. Og dengang græd han som pisket, når det gik Venstre dårligt, og han blev glad, når det gik Venstre godt, husker han.

Det var først, da han blev 16 og kom ud at sejle, at han rigtigt fik muligheden for at læse, og her kastede han sig over "kommunistforfatterne", samtidig med at hans politiske interesse også drejede mod venstre. Resultatet var, at han blev ”så rød, at man kunne tænde en cigaret på ham”. Han blev gang på gang valgt som tillidsmand, både da han sejlede og senere.

”Mine kammerater kunne godt lide mig, og jeg var også fair, og så var jeg jo god til at snakke, men konkurrencen var nok ikke så høj,” forklarer han.

 "Så rød at man kunne tænde en cigaret på mig" (0:44)

 

Kristen Poulsgaard sejlede i ti år, og da han kom tilbage, gik han tilbage til landbruget.

Han blev fodermester hos greven i Gram i Sønderjylland, og det var, mens han passede grevens dyr, at han blev involveret i Glistrups parti. Da han så Glistrup i fjernsynet første gang, og Glistrup sammenlignede skatteunddragere med frihedskæmpere, husker Poulsgaard, at han blev så rasende, at han var lige ved at smadre fjernsynet. Og det blev anledningen til, at han lærte Glistrup at kende. 

Poulsgaard bliver Fremskridtsmand (1:36)

 

Et par dage efter tv-udsendelsen Focus, som skulle få afgørende betydning for det kommende jordskredsvalg, ringede Poulsgaard nemlig til Glistrup, og sekretæren tilbød ham, at han kunne komme forbi og snakke med ham. Et tilbud, Poulsgaard tog imod. Glistrup mødte ham i morgenkåbe. Der var dækket op med smørrebrød og øl, og tre timer senere forlod Poulsgaard Fremskridtspartiets stifter som Fremskridtsmand. Håndens og åndens arbejde skulle være ligestillede, mente Glistrup, og det tiltalte Poulsgaard, der nu var forhenværende Venstremand og kommunist.

I 1973 blev Poulsgaard valgt ind i Folketinget, og det var en gammel drøm, selv om det ikke var det parti, han havde drømt om at repræsentere. 

Politisk indflydelse og afskaffelsen af krigsheste (0:59)

 

Da han blev valgt ind, lovede han sig selv tre ting. Den første var, at han ikke ville blive duperet af alle de akademikere derinde. Den anden var, at han ville blive ved med at sige ”a” i stedet for jeg, og den sidste var, at han ville være ærlig og tro mod sine holdninger. Det gik fint med de første to løfter, men det sidste måtte han sande, at han ikke kunne holde.

”Man kan ikke sidde i Folketinget og være ærlig, eller jo - det kan du godt, men så kan du ikke være medlem af et parti,” siger han med henvisning til partidisciplinen.

Særligt i spørgsmål om militæret havde han svært ved at følge partiets linje, men han endte altid med at gøre det.

Poulsgaards forhold til Dansk Folkeparti Poulsgaard var medlem af Folketinget frem til 1990 og blev i perioden også medlem af præsidiet. Han forblev derefter aktiv i partiet og huskes blandt andet fra Fremskridtspartiets turbulente landsmøde i 1995, hvor han kaldte Dansk Folkepartis nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, for en tøsedreng. Kort efter landsmødet stiftede Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dansk Folkeparti.

Men Poulsgaard understreger, at han ikke er sur på Thulesen Dahl. De er stadig gode venner. Pia Kjærsgaard har han det dog lidt sværere med.

"Hun kommer ikke med til min fødselsdag," siger han.

”Hun har lov til at skifte parti, og hun har lov til at tage et andet standpunkt, men da hun var medlem af Fremskridtspartiet, der gik hun ind for, at de skulle skæres ned alle steder, og nu kan hun ikke få offentligt ansatte nok. Jeg synes jo, hun har svigtet noget, men det må hun jo om.” 

Pølsemand og pensionist (0:45)

 

Efter folketingskarrieren var slut, blev Poulsgaard pølsemand, og det skifte var der nogen, der havde svært ved at forstå. En dag kom en ældre herre op til ham i pølsevognen og spurgte ham:

”Hr. Poulsgaard, har du ikke siddet i Folketingets Præsidium?"

Og til det måtte Poulsgaard svare ja. Derefter sagde den ældre herre:

”Synes du så, at du kan være bekendt at stå her og sælge pølser."

Det gjorde ham vred, og Kristen nægtede at tale mere med manden.

I det hele taget har verden ændret sig til noget, som Poulsgaard ikke havde forventet. 

"Jeg havde da aldrig forestillet mig, at vi skulle sidde her i år 2015 og diskutere religion. Jeg troede, religion var på vej ud, men det er jo på vej ind, og det er jo det fortvivlede af det", siger han.

Og han må da også efterhånden erkende, at han er en del af en epoke, som er ved at fortabe sig i folks bevidsthed.

Tænk sig, de unge kender ikke engang Spies! (0:43)

,

Forrige artikel Ministerium giver aktindsigt efter henstilling fra Ombudsmand Ministerium giver aktindsigt efter henstilling fra Ombudsmand Næste artikel Spørgetime: Det spurgte partilederne om Spørgetime: Det spurgte partilederne om
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.