Pres for indvandrerstop i ghettoer

NY GHETTOSTRATEGI: Indvandrere skal ikke have lov at flytte ind i de mest udsatte ghettoer, mener både DF og Venstres Eyvind Vesselbo. Både boligselskaberne og S ser positivt på forslaget. Men K afviser.
Gellerup-parken ved Århus set fra luften.
Gellerup-parken ved Århus set fra luften. Foto: brabrandbolig.dk
Jørgen Skadhede
Venstres folketingsmedlem Eyvind Vesselbo forsøger sammen med Dansk Folkeparti at lægge pres på regeringstoppen forud for præsentationen af en ny ghettostrategi.

Vesselbo foreslår, at enten permanent opholdstilladelse eller dansk statsborgerskab bliver et krav for, at indvandrere må flytte ind i de meste udsatte boligområder.

Dansk Folkeparti har for nyligt foreslået det samme med udgangspunkt i dansk statsborgerskab. Og presset på regeringen øges af, at både boligselskaberne og Socialdemokraterne ser positivt på ideen.

Foreslår loft for indvandrere
"Det er meget rimeligt at stille krav om enten permanent opholdstilladelse eller dansk statsborgerskab, før man må flytte ind i områder med eksempelvis mere end 50 procent indvandrere. Det er kun nogle frelste, der bliver forargede over det forslag," siger Eyvind Vesselbo i et stort interview med Altinget.

Han mener, at det er nødvendigt at tage det skridt, fordi en alt for høj indvandrerandel i visse boligområder er et problem for integrationen og kampen for at undgå parallelsamfund.

Vi har ikke nogen berøringsangst. Hvis det handler om at friholde de mest sårbare boligafdelinger, er vi positive over for at bruge sådan et værktøj.

Palle Adamsen
Formand for Boligselskabernes Landsforening

"Det er jo absurd, at vi har fået færre officielle ghettoer, når andelen af indvandrere er steget i de områder. Man bliver ikke integreret alene af at have et arbejde," siger han.

I forvejen kan boligforeningerne afvise folk på overførselsindkomst at flytte ind i de mest udsatte områder. Det har været med til at øge andelen af folk, som er i arbejde eller under uddannelse i ghettoerne.

Flere indvandrere i ghettoerne
Derfor har regeringen tidligere meldt begejstret ud, at antallet af officielle ghettoer er faldet. Men andelen af indvandrere og efterkommere i de selvsamme områder er fortsat med at stige.

I 2004 udpegede regeringen 37 boligområder som særligt udsatte. Men tal fra Socialministeriet viser, at frem til 2009 er andelen af indvandrere og efterkommere i de 37 områder steget med næsten 3 procentpoint, så de nu udgør 53 procent af de godt 100.000 beboere i de 37 områder.

Ifølge Eyvind Vesselbo må regeringen bryde tabuet om, at andelen af indvandrere i et boligområde ikke spiller nogen rolle.

"Hvis man bare fortsætter med at renovere boligerne, bygge legepladser og ansætter flere socialpædagoger, så flytter det ingenting. Beboersammensætningen er afgørende," siger han.

BL har ingen berøringsangst
Hos Boligselskabernes Landsforening (BL) er man med på idéen.

"Vi har ikke nogen berøringsangst. Hvis det handler om at friholde de mest sårbare boligafdelinger, er vi positive over for at bruge sådan et værktøj. Vi har områder, hvor der er en enorm slagside i beboersammensætningen, som er en barriere for integrationen. Men formålet må ikke være at hindre bestemte grupper i at få en egnet almen bolig," siger Palle Adamsen, formand for BL.

S ser positivt på idéen
Mens både de Radikale og SF har kaldt forslaget for diskriminerende, så er Socialdemokraterne nu også indstillet på at se på indvandrerandelen som et kriterium i boliganvisningen. Partiets integrationsordfører er positiv over for Eyvind Vesselbos forslag.

"Ja, det er vigtigt at se på alle instrumenter, for det er afgørende, at den skæve beboersammensætning bliver brudt. Hvis vi ikke får ændret beboersammensætningen, får vi heller ikke styr på ghettoerne," siger Henrik Dam Kristensen.

Han understreger dog, at det skal være en del af en overordnet pakke, som tager fat på at løse alle de forskelligartede problemer, der i ghettoområderne.

Regeringen ventes at præsentere en samlet ghettostrategi ved Folketingets åbning i begyndelsen af oktober.

K afviser tanken
Mens Dansk Folkeparti og dele af Venstre altså presser på for et indvandrerstop i de mest udsatte boligområder, så er de Konservative modstandere af forslaget.

Det indgik eksempelvis ikke i partiets soloudspil til en ny ghettostrategi.

"Det er vi ikke tilhængere af. Vi mener, man bør regulere efter overførselsindkomst, som man gør nu. Hvis en indvandrer får arbejde i Føtex på Nørrebro, men får afslag på at bo i Mjølnerparken, så kan det betyde, at han siger nej til det job. Men vi er enige i, at det er problematisk, at andelen af indvandrere er så høj i eksempelvis Mjølnerparken," siger integrationsordfører Naser Khader (K).

Han peger i stedet på sit partis forslag om at lave forsøg med regional boliganvisning og et styrket samarbejde om boliganvisningen mellem kommuner og boligforeninger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00