EU
Konservative vil bruge langt flere af EU's landbrugsstøtte til grønne tiltag, end man gør i dag. SF ser muligheden for nyt grønt flertal og genfremsætter et beslutningsforslag fra 2009. (Foto: www.colourbox.com)

Pres på K om landbrugsstøtte

16. juni 2011 kl. 3:13
LANDBRUG: SF vil genfremsætte et beslutningsforslag, om at ti procent af EU's landbrugsstøtte skal bruges til grønne tiltag. Det burde K stemme for, mener SF, men Carina Christensen (K) går efter aftale med V.
| Flere
Der tegner sig et nyt flertal uden om Venstre og Dansk Folkeparti, efter at Konservatives formand, Lars Barfoed, har meldt ud, at man ønsker at bruge de ti procent af EU's landbrugsmidler, som er tilladt til grønne tiltag. Det mener SF, som derfor lægger pres på Konservative.

Partiet varsler således, at man - når Folketinget åbner - vil genfremsætte et beslutningsforslag fra 2009, som netop går på at udnytte alle ti procent til miljøtiltag.

"Lars Barfoed siger meget klart, at han vil bruge ti procent af landbrugsmidlerne til natur og miljø. Det har vi hele tiden sagt, så jeg er glad for, at han kommer med forslaget. Men så lad os gøre det," siger SF's EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr, som kalder udmeldingen for "tomme ord", hvis ikke Konservative vil stemme for SF's forslag, der støttes af resten af rød blok.

K: Aftale med Venstre
Men politisk ordfører for Konservative Carina Christensen vil ikke tage stilling til SF's forslag og understreger, at man går efter at lave en aftale med Venstre.

"Vi vil selvfølgelig se positivt på det, hvis vi er enige med oppositionen, og det er fint nok, hvis der er bred opbakning i Folketinget. Det bør der også være omkring det her," siger Carina Christensen.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) har givet udtryk for, at han ønsker at vente til EU-reglerne for landbrugsstøtte er moderniseret. Også Venstres ordfører for landbrug og fødevarer, Erling Bonnesen, har udtalt, at Danmark ikke skal gå enegang i EU på spørgsmålet. 

Men Venstres tøven får ikke Konservative til at kaste sig i armene på oppositionen.

"Vi plejer at kunne blive enige med Venstre om tingene. Og det er jeg sikker på, at vi også vil blive i den her sag. Vi har før haft forskellige udgangspunkter, men hvor vi alligevel har mødt hinanden. Jeg er ikke i tvivl om, at vi er enige om målet, og så må vi jo se på hastigheden," siger Carina Christensen.

Men hvis Venstre ikke vil være med, og oppositionen samtidig er enige med jer, vil I så gå sammen med oppositionen?

"Det vil jeg slet ikke forholde mig til endnu. Vi har fremlagt det her forslag, og det arbejder vi på at blive enige med Venstre om, og det tror jeg også vil lykkes i en eller anden form," siger Carina Christensen.

V nedtoner uenighed
Samme melding lyder fra Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, som nedtoner uenigheden. Han understreger, at regeringspartierne er enige om på sigt at reducere landbrugsstøtten.

"Folketinget har vedtaget, at vi skal nedbringe landbrugsstøtten, og at pengene skal gå til miljøet. Så det er selvfølgelig også den vej, Venstre vil gå. Men det er klart, at vi skal blive enige om tempoet," siger Eyvind Vesselbo, der heller ikke vil tage stilling til SF's beslutningsforslag.

Han mener desuden, at det er urealistisk, at beslutningsforslaget kan nå at blive behandlet i Folketinget før et valg. Så til den tid vil der være et nyt regeringsgrundlag, som måske tilfredsstiller både oppositionen og Konservative, lyder det fra Vesselbo.

Men det afviser Pia Olsen Dyhr:

"Det er statsministeren, der bestemmer, hvornår vi skal til valg. Og jeg har set beslutningsforslag, der er blevet fremsat ved Folketingets åbning, som er blevet behandlet i slutningen af oktober," siger hun.

DF imod
Hvis det lykkedes Venstre og Konservative at nå enighed om at bruge mere af EU-midlerne til grønne tiltag, ser det umiddelbart ikke ud til, at Dansk Folkeparti vil kunne støtte det. I en pressemeddelelse udtrykker partiet sig meget skeptisk over for Konservatives udmelding, som miljøordfører Jørn Dohrmann kalder "helt skørt".

DF fastholder, at man ønsker fri konkurrence i landbruget, hvor forbrugernes efterspørgsel skal regulere antallet af økologiske landbrug.

Han frygter også for landbrugets økonomi.

"Landbruget er i knæ. Vi har lige lavet en aftale om forbedrede lånevilkår for landbruget med regeringen, og nu kommer selv samme regering og siger, at de vil tage ti procent af landbrugsstøtten og bruge på økologi. Det kan vi simpelthen ikke advare nok imod," siger Jørn Dohrmann.

 
Altinget | EU
 
Altinget | Fødevarer
 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ: