Afløser for NemId og e-Boks bliver dyrere end planlagt

IT: Nye offentlige it-systemer skal spare virksomheder og det offentlige for millioner af kroner. Men regningen vokser allerede, før projekterne er kommet rigtigt i gang. Afløseren for NemId bliver 146 millioner kroner dyrere end forventet, viser nye dokumenter.

E-Boks og NemID er velkendte for de fleste, men snart skal de to systemer skiftes ud med nye. Og nu stiger den forventede pris, viser dokumenter. <br>
E-Boks og NemID er velkendte for de fleste, men snart skal de to systemer skiftes ud med nye. Og nu stiger den forventede pris, viser dokumenter.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

146 millioner kroner ekstra, uden der overhovedet er skrevet én eneste linje af kode. 

Så meget er den samlede forventede pris på tre nye offentlige it-systemer steget fra udbudsfasens begyndelse, til de endelige kontrakter er underskrevet, viser nye dokumenter fra Folketingets Finansudvalg.

Det drejer sig om projekter, der skal erstatte NemID til private og erhverv samt det nye system til digital post fra det offentlige.

Stigningen fra 827 til 972 millioner kroner ærgrer finansminister Nicolai Wammen (S):

Det er da klart, at jeg hellere så, at de oprindelige estimater havde været bedre, så budgettet kunne holde. På den måde kunne vi bruge vores skattekroner på andre ting.

Nicolai Wammen
Finansminister (S)

"NemID og Digital Post er vigtige systemer, som bliver brugt af stort set alle borgere, virksomheder og myndigheder. Men som finansminister synes jeg selvfølgelig ikke, at det er tilfredsstillende, at systemerne bliver dyrere end planlagt," skriver han i en mail.

Koster nu 277 millioner
Status er, at regningerne er begyndt at vokse i to af tre projekter, allerede før blækket er tørt på de endelige kontrakter mellem det offentlige og leverandørerne.

Danmarks nye system for digital post er blevet 51,1 millioner dyrere, blandt andet fordi udbudsprocessen blev forsinket. Det står i et dokument fra Finansudvalget.

Prisen på de systemer, der skal erstatte NemID og NemLog-in er også steget. To år efter Finansudvalget blev præsenteret for projektet, er de samlede forventede udgifter steget til 695 millioner, står der i to orienteringer til Folketingets Finansudvalg.

SF: Staten skal have mere ejerskab
Løsningen er, ifølge Lisbeth Bech Poulsen, at forsøge at have endnu bedre styr på, hvordan udbuddene bliver lavet.

"På længere sigt kunne vi i SF godt tænke os, at vi i langt højere grad så det som kritisk infrastruktur og fik en langt højere grad af ejerskab til de her systemer."

Læs hele artiklen på Altinget Digital, hvor du får mere af baggrund om prisstigningerne, uddybede reaktioner fra finansminister Nicolai Wammen og finans- og it-ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) samt yderligere overblik over sagen.

Dokumentation

SAGEN KORT
Som en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 vedtog regeringen, KL og Danske Regioner, at der skulle laves nye versioner af NemID, NemLog-in og Digital Post.

"Nye, sikre og brugervenlige generationer af NemID, NemLog-in og Digital Post skal møde fremtidens behov og gøre det trygt og sikkert for borgere og virksomheder at være i digital kontakt med hinanden og med de offentlige myndigheder," står der i strategien.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00