Afløser for NemId og e-Boks bliver dyrere end planlagt

IT: Nye offentlige it-systemer skal spare virksomheder og det offentlige for millioner af kroner. Men regningen vokser allerede, før projekterne er kommet rigtigt i gang. Afløseren for NemId bliver 146 millioner kroner dyrere end forventet, viser nye dokumenter.

146 millioner kroner ekstra, uden der overhovedet er skrevet én eneste linje af kode. 

Så meget er den samlede forventede pris på tre nye offentlige it-systemer steget fra udbudsfasens begyndelse, til de endelige kontrakter er underskrevet, viser nye dokumenter fra Folketingets Finansudvalg.

Det drejer sig om projekter, der skal erstatte NemID til private og erhverv samt det nye system til digital post fra det offentlige.

Stigningen fra 827 til 972 millioner kroner ærgrer finansminister Nicolai Wammen (S):

"NemID og Digital Post er vigtige systemer, som bliver brugt af stort set alle borgere, virksomheder og myndigheder. Men som finansminister synes jeg selvfølgelig ikke, at det er tilfredsstillende, at systemerne bliver dyrere end planlagt," skriver han i en mail.

Koster nu 277 millioner
Status er, at regningerne er begyndt at vokse i to af tre projekter, allerede før blækket er tørt på de endelige kontrakter mellem det offentlige og leverandørerne.

Danmarks nye system for digital post er blevet 51,1 millioner dyrere, blandt andet fordi udbudsprocessen blev forsinket. Det står i et dokument fra Finansudvalget.

Prisen på de systemer, der skal erstatte NemID og NemLog-in er også steget. To år efter Finansudvalget blev præsenteret for projektet, er de samlede forventede udgifter steget til 695 millioner, står der i to orienteringer til Folketingets Finansudvalg.

SF: Staten skal have mere ejerskab
Løsningen er, ifølge Lisbeth Bech Poulsen, at forsøge at have endnu bedre styr på, hvordan udbuddene bliver lavet.

"På længere sigt kunne vi i SF godt tænke os, at vi i langt højere grad så det som kritisk infrastruktur og fik en langt højere grad af ejerskab til de her systemer."

Læs hele artiklen på Altinget Digital, hvor du får mere af baggrund om prisstigningerne, uddybede reaktioner fra finansminister Nicolai Wammen og finans- og it-ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) samt yderligere overblik over sagen.

Forrige artikel Disse topfolk skal rådgive regeringen om enklere regler for erhvervslivet Næste artikel Kapitalfonden Blackstone skifter navn til Kereby for at udstråle empati