Private på spring for at aflaste politiet

POLITI: Den danske sikkerhedsbranche vil hellere end gerne løse enklere politiopgaver. Det er den eneste løsning på betjentmangel, siger direktør i SikkerhedsBranchen.

Foto: Colourbox
Kim RosenkildeLasse Lange

Private vagtværn vil i fremtiden komme til at bevogte gerningssteder og store begivenheder såsom Folkemødet på Bornholm, lave paskontrol i lufthavnen og stå for den automatiske trafikkontrol.

I hvert fald hvis det står til branchen selv. Derfor er vagtværnenes forening, SikkerhedsBranchen, for tiden igang med en mindre charmeoffensiv over for de politikere, der netop nu forhandler om Politiets fremtid.

“Vi står og mangler betjente lige nu og her. Det problem kan vi løse ved at gå ind og løse en række af politiets opgaver – tilmed billigere end politiet selv kan – hvilket samlet set kan frigøre omkring 1.000 betjente. Det er win-win,” siger Kasper Skov-Mikkelsen, direktør for SikkerhedsBranchen.

Meldingen vil givetvis blive bemærket af justitsminister Søren Pind, der mandag over for DR anerkendte, at den eneste måde at frigøre betjente med det samme er at lade andre faggrupper overtage opgaver, der i dag varetages af politibetjente.

LÆS OGSÅ: S afviser vagtværn

Flere betjente
Flere partier har i opløbet til politiforhandlingerne, der for alvor gik i gang mandag, krævet flere betjente. Hårdest har Dansk Folkeparti spillet ud med et krav om 2.000 nye betjente, mens både Konservative og Politiforbundet kræver 1.500 nye politifolk på gaderne. Også regeringspartiet Venstre og flere andre partiet har udtrykt ønske om flere betjente, men har dog været varsomme med at sætte tal på.

Der er i dag samlet set omkring 10.500 politibetjente og -elever i Danmark, Grønland og Færøerne.

Ønsket om flere betjente hænger blandt andet sammen med, at politiet har opbygget en gevaldig overarbejdsbyrde, der kun er vokset yderligere oven på angrebene i København i februar.

Da det tager tid at uddanne nye betjente, er en nærliggende løsning at flytte opgaver fra betjente over på andre faggrupper, hvilket allerede er sket i nogen udstrækning de senere år.

Rimelig betaling
Ifølge DR viser en konsulentrapport udarbejdet til brug ved de igangværende politiforhandlinger, at man ved at lade eksempelvis HK’ere og fængselsbetjente overtage en række tjanser kan frigøre 525 betjente til at løse andre opgaver.

SikkerhedsBranchen selv skyder dog noget højere. 1.000 mand kan blive løst fra deres nuværende dont og eksempelvis koncentrere sig om at opklare forbrydelser og forhindre terror, hvis private vagtværn får lov til at træde til, vurderer brancheforeningen.

De private vagtværn er blandt andet klar til at overtage paskontrollen i luft- og færgehavne, 114-tjenesten, den automatiske trafikkontrol, transport af arrestanter og forskellige former for bevogtningsopgaver. Desuden assisterer branchen gerne politiet i forbindelse med demonstrationer eller andre særlige indsatser.

Mod rimelig betaling, naturligvis.

Selv skønner SikkerhedsBranchen, at man i snit vil kunne løse relevante politiopgaver 40 procent billigere, end politiet selv gør i dag, da “vagtbranchen er [...] et stærkt konkurrenceudsat marked, hvor alle spillere må opretholde et konstant fokus på effektivitet, logistik og kvalitet for at kunne klare sig”.

Samlet set fremsætter den private sikkerhedsbranche et uformelt tilbud til politikerne: Mod “blot” 450 mio. kroner kan vi overtage tjanser, der vil frigøre 1.000 betjente til kernepolitiopgaver, lyder meldingen.

“Hertil kommer, at løsningen er fleksibel, således at der hele tiden kan skrues op og ned for ressourcerne og dermed udgiften i takt med behovet. Har man efter nogle år ikke længere brug for vagtbranchen, kan kontrakterne bringes til ophør. Der er ingen HR-mæssige eller andre problemer omkring sygdom, ansættelse/afskedigelse mv.,” fremhæver SikkerhedsBranchen videre i et notat.

Den løsning, der er
“Det er den løsning, der er,” siger SikkerhedsBranchens direktør, Kasper Skov-Mikkelsen.

“Hvis der rendte arbejdsløse 1.000 betjente rundt på gaden, så kunne man jo ansætte dem, men det gør der ikke,” fortsætter han og henviser til, at man i Sverige oven på 2. verdenskrig stod i en tilsvarende situation med betjentmangel, hvilket fik svenske myndigheder til at hyre private vagtværn ind til at løse nogle helt andre og mere samfundskritiske opgave, end man kender det fra Danmark.

“Hvis man så om nogle år har fået uddannet så mange betjente, at man igen kan klare sig uden os, så kan man selvfølgelig bare opsige kontrakterne. Det står myndighederne frit for. Men vi håber selvfølgelig, at vi inden da har nået at vise, at vi er dygtige nok, så de nye betjente i stedet kan fange nogle rockere eller sådan noget,” siger Kasper Skov-Mikkelsen.

Forhandlingerne om politiet ventes at fortsætte onsdag.

Dokumentation

Disse opgaver vil SikkerhedsBranchen overtage fra politiet

  • Paskontrol i lufthavne, færgehavne og lignende
  • Bemanding af 114-tjenesten
  • Supplement til politiet ved særlige indsatser
  • Supplement til politiet ved demonstrationer og lignende
  • Bemanding af ATK-biler
  • Løbende bevogtningsopgaver, fx:
    -  Gerningssteder
    -  Ulykkessteder (brandsteder, miljøulykker mv.)
    -  Indlagte gerningsmænd
    -  Afspærrede områder
    -  Retssale under retshandlinger
    -  Overvågede besøg i fængsler
  • Ekstraordinære bevogtningsopgaver, fx:
    -  Politiske topmøder
    -  Folkemødet
    -  Besøg af udlændinge med særligt behov for bevogtning
    -  Hjælp ved særligt omfangsrige politiopgaver (kabeltyverier, flygtningestrøm mv.)
  • Transport af arrestanter
    -  Til og fra retten, til og fra fængsler eller anstalter mv.
    -  ”Street to suite,” som i England – her rykker vagten ud til den anholdende politipatrulje og overtager arrestanten, hvorefter han kører ham til arresten, ordner papirarbejdet, transporterer arrestanten til grundlovsforhør mv. Politi-patruljen er klar til at fortsætte sit arbejde på gaden med det samme.
  • Monitorering af tekniske løsninger, fx tv-overvågning
  • Vagt og crowd management ved større arrangementer (arrangørbetalt)
    - Sportsbegivenheder
    - Gadefester
    - Markeder
    - Koncerter
    - Torvedage
    - Optog

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00