Heunickes argument imod bedre beskyttelse af havmiljøet er for tyndt, siger professor

Det er et politisk og ikke et videnskabeligt spørgsmål, hvor meget man ønsker at beskytte havbunden, lyder det fra professor Katherine Richardson, der dermed kritiserer miljøministerens argument for ikke at støtte EU-forslag til bedre havbeskyttelse.

”Jeg savner, at man fra dansk side tager havbeskyttelsen seriøst," siger professor Katherine Richardson. 
”Jeg savner, at man fra dansk side tager havbeskyttelsen seriøst," siger professor Katherine Richardson. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

I stedet for at gemme sig bag manglende videnskabelige beviser, bør miljøminister Magnus Heunicke (S) træffe en politisk beslutning om, hvor meget af havet han ønsker at beskytte.

Det mener Katherine Richardson, der er professor i havmiljø ved Københavns Universitet.

”Ministeren har ret i, at der ikke er noget videnskabeligt bevis for, lige præcis hvor meget af havbunden der bør beskyttes. Men det er en dejlig bekvem undskyldning at bruge for at undgå at tage politisk stilling,” siger hun og fortsætter:

”Jeg savner, at man fra dansk side tager havbeskyttelsen seriøst og beslutter, og melder klart ud omkring sine intentioner i forhold til beskyttelse af havmiljøet. Det er i dag svært at se, at politikerne respekterer havmiljøet overhovedet.”

Katherine Richardson reagerer således på, at Magnus Heunicke ikke vil stemme for EU-Kommissionens nye forslag til at beskytte havmiljøet. Konkret foreslår Kommissionen at indføre nye tærskelværdier for beskyttelsen af havbunden. De handler om, at maksimalt 25 procent af havbunden må være i dårlig tilstand, og at to procent af havbundsnaturen må være tabt.

Læs også

Men ministeren afviser at stemme for forslaget, fordi det ikke hviler på et tilstrækkeligt fagligt grundlag.

Katherine Richardson giver dog ikke meget for den forklaring.

”Jeg frygter, at den rigtige forklaring er, at ministeren ikke vil tage kampen med de mange erhvervsinteresser, der er på havet. Du kan også se, at fiskerne er meget imod de her krav,” siger hun og fortsætter:

”Men vi får meget svært ved at undgå den diskussion, fordi vi de facto ikke har gjort noget for at beskytte havmiljøet i rigtigt mange år, selvom vi er forpligtet til det i EU. Stort set alle vores havområder er i dårlig tilstand, og vi har ingen planer for, hvad vi gør ved det.”

Sætter sig på hegnet

Professoren påpeger, at der er stor debat om havbeskyttelse i hele verden, og at hun derfor gerne ser, at den danske regering ”kommer ind i kampen.”

”Der er et stort internationalt fokus på beskyttelse af havmiljøet, og med den her tilgang sætter Danmark sig bare på hegnet og forsøger at udskyde diskussionen endnu en gang,” siger hun.

Flere grønne organisationer har i høringssvar kritiseret ministerens position. Og på Facebook skriver DN-præsident Maria Reumert Gjerding da også, at beslutningen om at stemme blankt ”er helt galt.”

”Regeringen mener, at vi i Danmark ved for lidt om konsekvenserne af EU’s forslag til at kunne stemme for. Jeg vil tværtimod mene, at vi på baggrund af de seneste mange års voldsomme tilbagegang i havet, bliver nødt til at handle nu og bakke helhjertet op om bedre beskyttelse,” lyder det.

Ærgerligt og vattet

I Folketinget har både Enhedslisten og SF afgivet mindretalsudtalelse i sagen, hvor de opfordrer miljøministeren til at stemme for EU-forslaget.

”Det er rigtigt ærgerligt og vattet, at ministeren ikke vil stemme for. For vi ved, at der er behov for drastiske tiltag, og at der skal ske noget rigtigt hurtigt,” siger havmiljøordfører for SF, Marianne Bigum og fortsætter:

”Hvis man virkelig mener, at man vil gøre noget for havmiljøet, så havde man stemt for.”

Men man kan vel godt have intentioner om at forbedre havmiljøet, selvom man ikke stemmer for de her tærskelværdier. Der kommer jo også en havplan fra regeringen, som i forvejen har sagt, at den ønsker at øge beskyttelsen af havmiljøet?

”Ja. Men vi har jo ikke set nogen havplan fra endnu. Og de her tærskelværdier havde været et godt grundlag at få lavet den plan på,” siger hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Katherine Richardson

Professor i biologisk oceanografi, Globe Institute, leder, Sustainability Science Centre, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultetet, Københavns Universitet, medlem, 2030-panelet
BA (Harvard 1976), ph.d. (Marine Science, Wales 1980), D.Sc. (Københavns Universitet, 2020)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00