Trods modstand fra Pia Kjærsgaard: Profileret uromager vinder vigtig afstemning på DF-årsmøde 

Martin Henriksen blev topscorer, da baglandet lørdag skulle vælge medlemmer af hovedbestyrelsen. Anders Vistisen røg ud. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen Andreas Arp

Han har været et helt centralt omdrejningspunkt i den fløjkrig, der de seneste uger har præget Dansk Folkeparti. 

Men lørdag kunne Martin Henriksen konstatere, at han har en ganske fin opbakning i baglandet.

Ved valget til partiets hovedbestyrelse blev han således genvalgt med det højeste stemmeantal.

Anders Vistisen og Erik Høgh-Sørensen - der også har været en del af striden - røg begge ud af hovedbestyrelsen, mens Jens Vornøe og Merete Dea Larsen blev valgt ind som nye medlemmer.  

Op til landsmødet har interessen for afstemningen været stor. Der har nemlig været stor intern konflikt, som er sjældent set i Dansk Folkeparti. I centrum for konflikten står Martin Henriksen og Erik Høgh på den ene side med Anders Vistisen og Peter Kofod på den anden.  

De to førstnævnte har offentligt udtrykt ønsket om at få skærpet partiets retorik på udlændingeområdet, mens de sidste har frygtet at partiet bliver for ekstremt. Uenigheden er de seneste måneder blevet blotlagt gennem læk af interne mail fra partiets hovedbestyrelse. Og så har Martin Henriksen offentligt talt om, at der findes to forskellige fløje i partiet.  

Vil skærpe linjen
Lørdag gjorde han da også i sine tale også klart, at han går efter at få skærpet udlændingelinjen i partiet, som han mener, er blevet for pænt, og derved ligner de andre alt for meget. 

“Lad os droppe snakken om, at vi ikke må være kontroversielle. Lad os droppe snakken om, at vi skal være som de andre partier. Vi skal til at tage os seriøst sammen, ellers bliver vi til et ligegyldigt parti,” tordnede Martin Henriksen inden han satte trumf på:  

“Det eneste folk vil huske os for er Meld og Feld. Og alt muligt ævl og kævl.”  

Ophidset Pia Kjærsgaard
At talen blev opfattet som et angreb på partiet blev tydeligt, da tv-billeder kunne afsløre en meget ophidset Pia Kjærsgaard, der demonstrativt vendte tommelfingeren ned under talen. Efterfølgende forklarede hun sin opførsel med, at hun opfattede Martin Henriksens tale som et forsøg på at skabe splittelse. 

Artiklen fortsætter efter videoen.

Det er ikke kun den tidligere DF-formand, der er træt af partiets situation. DF-formand Kristian Thulesen Dahl indledte sin årsmødetale med at slå til lyd for, at de delegerede valgte nye ind, der kunne skabe mere ro i partiet.  

“Jeg vil gerne understrege, at ønsker I en arbejdsdygtig bestyrelse – en bestyrelse, hvorfra der ikke udgår ufred og intern uenighed, skal I vælge folk, der vil samarbejdet, og forstår at tingene holdes internt,” sagde partiformanden lørdag. 

Men det var altså ikke noget, der fik de delegerede til at stemme Martin Henriksen ud af hovedbestyrelsen. 

Til gengæld røg både Erik Høgh-Sørensen og Anders Vistisen ud.  

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (løsgænger), Stevns Kommune, fhv. MF (DF)
HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)