Prognose: Bornholm ser rødt

RØDT FLERTAL: Tilbagegang til Venstre og Dansk Folkeparti betyder, at Bornholm kan blive helt rødt for første gang i nyere tid. Det viser professor Kasper Møller Hansens geografiske prognose.

Får Venstre og Dansk Folkeparti ikke mere vind i sejlene inden valget, så kan Socialdemokraterne ende med at snuppe begge bornholmske mandater i Folketinget for første gang nogensinde.

Det viser en ny prognose for, hvordan mandaterne vil falde, hvis der var valg til Folketinget nu. Prognosen er lavet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet på baggrund af et vægtet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger og mere end 28.000 Gallup-interviews.

Allerede ved valget sidste år var der tæt løb om det andet bornholmske mandat: 89 stemmer fik Venstre mere end Kristian Thulesen Dahls Dansk Folkeparti, og dermed kunne Venstre fortsætte med at have det ene af Bornholms to mandater.

Normalt givet på forhånd
Siden er Socialdemokratiet gået frem i meningsmålingerne, mens Venstre har tabt en smule, og Dansk Folkeparti ligefrem bløder stemmer oven på et politisk stormvejr efter anklager om misbrug og rod med EU-midler.

Det betyder, Mette Frederiksens parti med de nuværende målinger har gode chancer for at rydde det bornholmske bord. Der skal dog kun få ekstra stemmer til Venstre til, før partiet får mandat nummer to, sådan som de plejer.

Sker det ikke, vil det betyde et farvel til Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen, mens tidligere medlem af Folketinget Claus Larsen-Jensen (S) i stedet kan gøre følgeskab med bæredygtighedsordfører Lea Wermelin (S) til Slotsholmen.

Normalt er fordelingen af de to bornholmske mandater givet på forhånd: Et til Socialdemokraterne og et til Venstre. Sådan har det været siden 1920 – kun undtaget Jordskredsvalget i 1973, hvor Mogens Glistrups Fremskridtspartiet for en enkelt valgperiode tog V-politikeren Niels Anker Kofoeds plads i Folketinget.

Efter valgloven blev ændret i 2006 er det blevet lidt lettere for et parti at vinde begge mandater på Bornholm. Det skyldes, at metoden for fordelingen af mandater blev ændret, så den i lidt højere grad tilgodeser store partier.

En lokal meningsmåling for Bornholm viste i sidste uge også, at Socialdemokraterne kan vinde begge bornholmske mandater.

Se hele den geografiske prognose på Altinget: christiansborg her og her (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Samuelsen dropper sit topskattekrav Samuelsen dropper sit topskattekrav Næste artikel SFI og KORA fusionerer SFI og KORA fusionerer