Prognose: V erobrer kommunalt S-land

KOMMUNALVALG: Venstre står til at indtage Socialdemokratiets historiske rolle som det største parti på kommunalt plan. Flere S-højborge som Køge, Næstved og Horsens er på vippen, viser professor Søren Risbjerg Thomsens prognose.
Foto: Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Kommunalvalget i 2013 kan blive historisk. For første gang nogensinde kan Venstre ende med at erobre Socialdemokratiets historiske rolle som det største parti på kommunalt plan.

Ved folketingsvalgene har Venstre været landets største parti siden 2001. Men nu står Venstre også til at overtage den kommunale førertrøje fra Socialdemokratiet.

Det viser Altinget.dks prognose for kommunalvalget i efteråret 2013, som er lavet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet. Prognosen tager udgangspunkt i resultaterne fra kommunalvalget i 2009 og de nuværende meningsmålinger.

Som tommelfingerregel plejer de landspolitiske tendenser at slå igennem med halv kraft ved kommunalvalgene, og hvis de nuværende tendenser holder, vil S og V bytte rolle.

Fakta

Antal borgmestre efter 2009-valget

S: 49
V: 31
K: 12
Lokalliste: 3
SF: 2
Løsgænger: 1

Risbjerg-prognose (procent af stemmerne)
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFV1aDZGYk9QTzYzTm82SDQtUG9LWVE&transpose=0&headers=0&range=G28%3AH36&gid=0&pub=1","options":{"booleanRole":"certainty","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"none","vAxis":{"format":""},"width":450,"hAxis":{"minValue":0,"viewWindowMode":"explicit","format":"","gridlines":{"count":"7"},"viewWindow":{"min":0,"max":33},"maxValue":33},"isStacked":false},"state":{},"chartType":"BarChart","chartName":"Diagram3"} </script>

Stemmefordeling ved kommunalvalg siden 1993 (procent af stemmerne)

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFV1aDZGYk9QTzYzTm82SDQtUG9LWVE&transpose=1&headers=1&range=M14%3AR23&gid=0&pub=1","options":{"series":{"0":{"pointSize":7,"color":"#cc0000"},"1":{"pointSize":7,"color":"#3d85c6"},"2":{"pointSize":7,"color":"#e06666"},"3":{"pointSize":7,"color":"#274e13"},"4":{"pointSize":7,"color":"#0000ff"},"5":{"pointSize":7,"color":"#ff00ff"},"6":{"pointSize":7,"color":"#660000"},"7":{"pointSize":7,"color":"#ffff00"},"8":{"pointSize":7,"color":"#00ff00"}},"curveType":"","animation":{"duration":500},"vAxis":{"format":""},"width":450,"lineWidth":2,"hAxis":{"formatOptions":{"scaleFactor":null},"slantedText":false,"textStyle":{"fontSize":"12"},"format":"","gridlines":{"count":"9"}},"vAxes":[{"title":null,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"booleanRole":"certainty","height":552,"interpolateNulls":false,"legend":"right","useFirstColumnAsDomain":true},"state":{},"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram2"} </script>

V og S krydser de magiske 30 procent
Både Venstre og Socialdemokratiet står til på landsplan at passere de 30 procent af stemmerne ved kommunalvalgene, men fra hver deres udgangspunkt. For første gang siden kommunalreformen i 1970 vil S få mindre end 30 procent af stemmerne, og for første gang vil V opnå mere end de 30 procent.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Venstre ender med at få flere borgmesterposter end Socialdemokratiet. Ved kommunalvalgene ser man ofte alternative konstitueringer, hvor eksempelvis Konservative og SF kan opnå en borgmesterpost med støtte fra partier på den modsatte politiske fløj for at holde et af de store partier S eller V ude.

Men ifølge prognosen vil Venstre erobre kommunalt S-land i stor stil. Ved valget i 2009 var V større end S i 37 kommuner. Nu står V til at blive større end S i 64 kommuner.

Det betyder, at en lang række af Socialdemokratiets 49 borgmesterposter er i fare. Mens prognosen på landsplan plejer at ramme ret præcist, så er prognosen for de enkelte kommuner dog forbundet med stor usikkerhed, da der ikke er taget højde for lokale politiske forhold og de enkelte kandidaters styrke.

S-højborge på vippen
Men ifølge prognosen står flere S-højborge som eksempelvis Køge, Næstved og Horsens for fald. Magten i de tre købstæder har været på socialdemokratiske hænder i næsten 100 år. Men det kan være slut efter kommunalvalget i 2013.

Lokale kilder med indgående kendskab til de politiske forhold i de tre købstæder vurderer, at sandsynligheden for at magtskifte er størst i Køge. Her har Socialdemokratiet siddet på borgmesterposten siden 1921, men de borgerlige partier i byen lugter blod.

Den unge borgmester Marie Stærke (S) er svækket af et internt magtopgør i partiet, hvor hun for nylig overlevede et kampvalg. Desuden er S i Køge ramt af, at partiet har mistet sin stærke mand lokalformanden Tommy Kamp, der har trukket sig ud af politik efter skandalen om sine og Henrik Sass Larsens rockerforbindelser.

To ting bliver formentlig afgørende for udfaldet i Køge. Det ene er Dansk Folkepartis position. Før sidste valg gik DF i valgforbund med S i Køge, men det er usikkert, om DF igen vil støtte Marie Stærke.

Det store problem for Venstre i Køge er dog manglen på en oplagt kandidat, der kan udfordre Marie Stærke. Partiet leder efter en sådan kandidat med lys og lygte, men hidtil uden held. Venstre har sågar sat annoncer i de lokale aviser, hvor man har søgt efter en spidskandidat.

Kommunalreform ændrede styrkeforholdet i Horsens
I Horsens vurderes den magtfulde borgmester og KL-formand ex-minister Jan Trøjborg fortsat at stå stærkt. Han fremstår som en handlekraftig borgmester, men alligevel er det usikkert, om han bliver genvalgt.

S og Jan Trøjborg mistede sit absolutte flertal ved valget i 2009, hvor han dog kunne blive siddende med SF's støtte. Men det er ikke sikkert, at SF's støtte er nok næste gang.

Socialdemokratiet har siddet på magten i Horsens siden 1918, men partiets magtbase i kommunen er skrumpet betydeligt efter kommunalreformen. Her blev de to små V-landkommuner Gedved og Brædstrup blev lagt ind under Horsens Kommune.

Derfor kan Venstres spidskandidat i Horsens, svineavleren Hans Bang Hansen, tillade sig at drømme om borgmesterposten. Han har en fortid som viceformand i Dansk Landbrug og betegnes bestemt ikke som nogen politisk letvægter, selvom han ikke har Trøjborgs erfaring og omdømme.

Nu eller aldrig for de blå i Næstved
I Næstved har Socialdemokratiet siddet på magten siden 1919. Men hos de borgerlige partier i byen er der en fornemmelse af, at det skal være nu eller aldrig. Ikke bare på grund af de landspolitiske meningsmålinger. Men også fordi den socialdemokratiske bykonge Henning Jensen gik af sidste år efter 22 år som borgmester.

Han overlod posten til den unge Carsten Rasmussen (S), som dog vurderes at være kommet stærkt fra start. Han betegnes fortsat som favorit til borgmesterposten, selvom S og SF i 2009 for første gang ikke havde flertal sammen i Næstved.

Dengang støttede Dansk Folkeparti S og SF, men ved valget i 2013 er det fortsat usikkert, hvem DF satser på. Derfor kan det ikke helt udelukkes, at magten skifter.

Som i Køge er Venstres store problem i Næstved dog, at partiet mangler en oplagt borgmesterkandidat. Venstres folketingsmedlem Karsten Nonbo har været nævnt som en mulighed, men han vurderes ikke til at stå stærkere end Carsten Rasmussen (S).

K og SF går markant tilbage
Udover at V står til at erobre den kommunale førertrøje fra S, så viser prognosen, at Konservative og SF går markant tilbage, ligesom det er tilfældet på landsplan.

Konservative står til det dårligste kommunalvalg for partiet nogensinde. Det betyder, at en række af Konservatives 12 borgmesterposter er i fare.

Samtidig må SF give afkald på deres rekordstore opbakning fra 14,5 procent af vælgerne i 2009. Nu står SF til at gå tilbage til cirka 8 procent, hvilket er det niveau, som SF har ligget stabilt på ved de sidste 20 års kommunalvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Trøjborg

Fhv. borgmester (S), Horsens kommune, fhv. minister, fhv. MF
murer, ingeniør

Henning Jensen

Fhv. borgmester (S), Næstved (1988-2011)
A.P. Møllers shippingskole (1966), lærer (Haslev Seminarium)

Marie Stærke

Borgmester (S), Køge Kommune, næstformand, Socialdemokratiet
BA i Historie, Dansk og Engelsk

0:000:00