Radikale åbner op for kortere skoledage

FOLKESKOLE: Radikale vil give skoler frihed til at virkeliggøre den åbne skole. Det kan betyde kortere skoledage, siger Morten Østergaard.

Foto: /ritzau/Tim Kildeborg Jensen
Kristoffer Kvalvik

Radikales leder Morten Østergaard ser gerne, at flere skoler tager undervisningen ud af klasselokalerne og i stedet bruger tid i lokalsamfundene.

"Vi vil øge fleksibiliteten lokalt ved at sige, at man gerne må omlægge den understøttende undervisning til to-lærer-timer, hvis det sker for at skabe den varierede og åbne skoledag," siger han.

Og de eventuelle konsekvenser af den prioritering er Morten Østergaard klar til at tage.

”Det kan betyde, at skoledagen bliver lidt kortere, men for os er det vigtigere, at vi får den her varierede undervisning,” siger Morten Østergaard.

Hvis idéen om den åbne skole skal blive til virkelighed alle steder, så er der brug for mere fleksibilitet til den enkelte skole.

Morten Østergaard (R)
Politisk leder

Forslaget kommer som en del af partiets skolepakke, der også indeholder en ny fond til folkeskolen på en milliard kroner og en femårig læreruddannelse.

De kortere skoledage er tredje del af pakken og vil ifølge Morten Østergaard øge behovet for kommunale tilbud til børnene efter skolen.

”Det vil i sidste ende betyde, at der også er brug for nogle flere pædagoger i fritidshjem og SFO, og det er så en del af den kommunale prioritering,” siger han.

Ingen spareøvelse
Morten Østergaard er åben for kritik af folkeskolereformen fra 2013, som han selv var med til at indføre.

”Vi er lydhøre over for den kritik, der har været af de meget nagelfaste rammer for skoledagen, og at det har været svært at leve op til alle de intentioner, vi har haft,” siger han, og fortsætter:

”Der er skoler, der kan få det til at fungere, som det er nu. Men vi tænker, at hvis idéen om den åbne skole skal blive til virkelighed alle steder, så er der brug for mere fleksibilitet til den enkelte skole.”

Morten Østergaard vil lade skoler søge midler fra fonden til for eksempel ture ud i lokalområdet.

”Vi tilfører ressourcer med den her udviklingsfond, hvor man kan søge, hvis man har brug for ressourcer til tid eller til at komme uden for skolen,” siger han.

Partiformanden understreger dog, at der ikke kan være tale om en spareøvelse.

”Når vi skriver, som vi gør, så er det for at understrege over for kommunerne, at de ikke kan bruge det her til at spare penge, det er en pædagogisk mulighed, hvor vi gerne vil give mest mulig frihed i forhold til, hvordan man anvender den understøttende undervisning.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00