Radikale begynder at hente vælgere over midten

VÆLGERVANDRINGER: Det er ikke længere kun Socialdemokratiet, der henter stemmer fra de blå partier til rød blok. Nu mister Venstre og Liberal Alliance også vælgere til Radikale ifølge ny analyse.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Som noget nyt er Radikale også begyndt at hente blå vælgere over til rød blok. Før var det kun Socialdemokratiet, der bidrog til at øge rød bloks føring. 

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

”Tidligere har Radikale taget stemmer fra Socialdemokratiet, der har tabt nogle værdipolitisk venstreorienterede vælgere til partiet. Men nu er Radikale også selv begyndt at trække over midten, og det er nyt,” siger han.

Ifølge analysen har Radikale siden folketingsvalget fået 12.612 vælgere fra Venstre, mens der kun er 4.204, der er gået fra Radikale til Venstre. Derudover henter Radikale 8.408 stemmer fra Liberal Alliance.

Kasper Møller Hansen mener, at vandringen fra Venstre og Liberal Alliance til Radikale kan forklares med enkeltsager som for eksempel burkaforbuddet og diskussionen om krav om håndtryk ved statsborgerskabsceremonier.

”Her kan være nogle af Venstre og Konservatives vælgere, der synes, at partierne er gået for langt. Og det er de vælgere, som Radikale synes at lykkes med at fange,” siger han.

Læs hele artiklen og hele analysen af vælgervandringer på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

 
Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.204 stemmer.

Interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/7-18 til 30/9-18. I alt er der 8.096 interviews med i analysen ("ved ikke"-svar er fraregnet).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00