Radikale før forhandlinger om genåbning: Venstres udspil er sund fornuft

ÅBNING: I dag torsdag mødes alle partilederne for at diskutere, hvad de næste skridt bliver i genåbningen af Danmark. Radikale satser på en overordnet aftale om en køreplan i dag, mens SF fokuserer på ældre og skoleelever. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Venstres fem prioriteter til forhandlinger om genåbningsplanen bliver taget positivt imod af Radikale før dagens forhandlinger om genåbning. 

Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, kalder de fem prioriteter, Venstre har fremlagt, for "snusfornuftige". Og hun siger, at det giver mening at prioritere tiltag, som sparker gang i dansk samfundsøkonomi.

"Som retningslinjer er det nogle sunde principper, Venstre fremlægger. For vi skal have gang i økonomien hurtigst muligt, så meget vi nu kan, som er sundhedsmæssigt forsvarligt," siger Sofie Carsten Nielsen.

Partilederne holder møde fysisk i dag torsdag fra klokken 12 til 14 på Christiansborg for at drøfte genåbningsplanen. Til mødet vil partierne fremlægge deres prioriteter.

Fakta

Tingene skal ske i den rigtige rækkefølge
Et af Venstres principper er: "Vi starter der, hvor der kommer mest gang i hjulene og flest arbejdspladser, og hvor vi sikrer danskerne deres levebrød."

Selv om Sofie Carsten Nielsen umiddelbart kan se fornuft i Venstres udspil, mener hun ikke, at det giver mening at diskutere forslagene konkret, før partierne er enige om principperne for en køreplan. 

”Vi synes, at de principper, Venstre stiller op, er sund fornuft. Men først og fremmest skal partierne blive enige om en fælles køreplan, for planløshed fører til modløshed hos os, hos virksomheder og hos borgerne,” siger hun. 

Ordføreren har dog en kommentar til Venstres forslag om at åbne restauranter og caféer før eksempelvis kulturhuse og biblioteker. 

"Det giver rigtig god mening, at vi skal have økonomien i gang. Men jeg har lidt svært ved at se, hvorfor Venstre mener, at biblioteker ikke skal åbne i første omgang. De kunne jo åbne begrænset i første omgang. For rigtig mange mennesker har brug for biblioteker i den her isolationstid. Ikke mindst de studerende," siger Sofie Carsten Nielsen.

God idé at hjælpe ældre
Dansk Folkeparti har i den seneste tid foreslået, at man skal hjælpe ældre på landets plejehjem, der føler sig ensomme, fordi de ikke må modtage besøg fra pårørende i øjeblikket.

Det forslag ser vi også fornuft i, siger Radikale Venstres politiske ordfører.

”Det er en rigtig god idé at se på, hvordan man får nedbragt ensomheden blandt ældre. Men det skal ske sundhedsforsvarligt, så vi kunne godt finde på at inddrage digitale løsninger, så det sker forsvarligt, men som også er med til at hjælpe ældre,” udtaler Sofie Carsten Nielsen.

Venstres ældre- og psykiatriordfører, Jane Heitmann, har også tidligere udtalt til Altinget, at Venstre gerne vil yde hjælp til sårbare grupper, herunder ældre på plejehjem, da de ikke kan tåle ensomhed i en længere periode. 

SF: Husk det menneskelige fokus
Mens et af Venstres principper altså er at prioritere genåbning efter, hvor meget det sætter gang i økonomien, mener SF ikke, man bør sætte det så hårdt op.

”Jeg tror, vi alle har en interesse i, at økonomien kommer i gang. Men vi må ikke blive for overmodige. Og vi er også nødt til at have et menneskeligt fokus. For SF er det vigtigt, at vi tager os af ældre, handicappede og udsatte. Vi har bedt de svageste om at være de stærkeste i den her tid, og derfor har vi et kæmpe ansvar for at sikre dem tryghed, men også mulighed for igen at opleve en mere normal hverdag, hvor de kan se pårørende på en forsvarlig måde,” siger formand Pia Olsen Dyhr.

Hun har også højt på sin prioriteringsliste, at de store skoleelever snart kan komme tilbage i skole i en eller anden form. Og det behøver ikke at foregå ens alle steder i landet.

”Vi er nødt til at afvente resultaterne af første fase af åbningen, før vi kan lægge os fast på omfanget af anden runde omkring 10. maj. Vi er nødt til at sætte menneskeliv over økonomi. Men er det muligt at fortsætte åbningen efter 10. maj, vil vi gerne åbne for lokale og fleksible løsninger, hvor man kan åbne yderligere, for eksempel i de ældre klasser, hvis det kan gøres, samtidig med at man lever op til sundhedsmyndighedernes anvisninger,” siger Pia Olsen Dyhr.

SF har inden forhandlingerne luftet ønsker om, at de gerne vil have åbnet efterskoler og højskoler lige så snart, det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Og det er De Radikale enige i, siger Sofie Carsten Nielsen.

Læs også

Dokumentation

Venstres fem prioriteter for genåbning af Danmark:

1. Sundhedsfagligt fundament: At vi så hurtigt, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt, får Danmark tilbage til den hverdag, som vi kendte før nedlukningen.

2. Største samfundsøkonomiske gevinst: Vi starter der, hvor der kommer mest gang i hjulene og flest arbejdspladser, og hvor vi sikrer danskerne deres levebrød. 

3. Klar køreplan og hjælp til dem i venteposition: Der skal laves en klar plan for åbningen, og det, som vi ikke kan åbne tidligt, skal have en klar plan for tiden frem til, at vi åbner op.

4. Fuld åbenhed om vidensbaseret grundlag for beslutningerne: Der skal være fuld åbenhed og offentlighed om, hvordan beslutningerne er taget, og derfor skal regnestykkerne bag lægges frem for både politikere og offentlighed.

5. Regningen for coronanedlukningen skal betales: De partier, som deltager i genåbningen, skal også forpligte sig til at sikre bedre muligheder for ny jobskabelse i genopretningen af både dansk økonomi og statens økonomi.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00