Radikale har valgt ny landsformand

KAMPVALG: Svend Thorhauge er søndag blevet valgt som ny landsformand for Radikale på partiets landsmøde.

Svend Thorhauge er ny landsformand for Radikale.
Svend Thorhauge er ny landsformand for Radikale. Foto: Radikale
Cecilie Gormsen

Radikale har fået ny landsformand.

Det står klart, efter Radikale på sit landsmøde i Nyborg har valgt den 43-årige Svend Thorhauge som ny landsformand foran modkandidaten Kristina Siig.

Thorhauge er valgt med 191 stemmer mod 144 stemmer til Kristina Siig. Han afløser Klaus Frandsen, som kort efter folketingsvalget i juni valgte at trække sig fra posten. Radikale adskiller sig fra andre partier ved både at have en ledelse for selve landsforbundet, som partiets landsmøde vælger, og en politisk ledelse, som folketingsgruppen vælger. Morten Østergaard er dermed udelukkende valgt af folketingsgruppens medlemmer, og han fortsætter som politisk leder.

”Jeg er rigtig, rigtig glad for den tillid, medlemmerne har vist mig. Og jeg ser frem til det store fælles arbejde med at styrke det radikale landsforbund og ruste partiet til at tage regeringsansvar igen. Min største opgave som landsformand bliver at være en samlende person, som bidrager til at sætte en retning, som hele partiet kan se sig selv i”, siger han og uddyber, hvordan han ser sig selv på sin nye post: 

”Udadtil vil man komme til at kende mig som en landsformand med et stærkt socialt sindelag og solid forankring i uddannelsesmiljøerne, indadtil som ham, der lytter bredt, konkluderer samlende og sikrer et samarbejde om den fælles retning”.

4,6 procent ikke nok
Svend Thorhauge stillede op for Radikale ved folketingsvalget i juni, dog uden at opnå valg, og han har også tidligere stillet op til regionsrådsvalget i Region Midtjylland. Han har studeret på Institut for Statskundskab og på Teologisk Fakultet på Aarhus Universitet og arbejder i dag med talentudvikling i gymnasieskolen. Tidligere har han været både højskoleforstander, kulturnatsleder og teaterproducent

"Vi skal sikre, at vi hviler på en klippegrund, der bygger på mange flere end de 4,6 procent, vi talte for nylig," sagde Svend Thorhauge lørdag på landsmødet. 

R på vej til rekonstruktion
Svend Thorhauge peger på, at han gerne ser, at partiet for eksempel begynder at kigge på nye løsninger inden for barselsligestilling, indsigt i den offentlige forvaltning, dannelsen i uddannelse og skabelsen af et grønt åbent sammenhængende land – et land, der også inkluderer dem, som banker på grænsedøren.

"For mig at se er Radikale Venstre på vej ind i en rekonstruktion, og vi skal alle i Radikale Venstre være med som medkonstruktører," lød det fra Thorhauge lørdag.

Thorhauge har været medlem af Radikale siden 1997, og han er i dag medlem af hovedbestyrelsen.

Radikale får også ny næstformand. På landsmødet er Vivian Heinola valgt med 194 stemmer efter et kampvalg mod Rune Christiansen, der fik 141 stemmer. Vivian Heinola overtager næstformandsposten fra Emil Dyred, der ligesom Klaus Frandsen valgte at trække sig efter folketingsvalget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion