Radikale klar til smal klimaaftale

KLIMALOV: Målet om 40 procent CO2-reduktion står fast, lyder det fra De Radikale, der gerne ser en smal klimaaftale med Enhedslisten, hvis de borgerlige partier ikke vil med. Venstre afviser fortsat regeringens klimaambition.
Klimaminister Martin Lidegaards eget parti er klar til en smal aftale om en klimalov.
Klimaminister Martin Lidegaards eget parti er klar til en smal aftale om en klimalov.Foto: Christian Stæhr
Morten Øyen
De borgerliges modstand skal ikke bremse en ambitiøs klimalov. Det er meldingen fra klimaminister Martin Lidegaards eget radikale parti, der er klar til et smalt forlig med Enhedslisten om en ny klimalov, hvis de borgerlige partier ikke vil gå konstruktive til forhandlingsbordet.

"Vi ser gerne en bred aftale. Men vi har en kæmpe mulighed nu, og den er meget vigtig for os at bruge. Undlader vi at gribe den, bliver det sværere at nå det næste mål efter 2020. Det her er større og vigtigere end politisk fnidder," siger De Radikales klima- og energiordfører, Rasmus Helveg Petersen.

Han fortæller, at regeringens klimamål om 40 procent CO2-reduktion står fast og vil blive styrende for de kommende forhandlinger om en ny klimalov. Derfor har regeringen også fremlagt et katalog med 78 forslag, der skal danne rammen for en dialog med landbruget, transportsektoren, industrien og aktører om, hvordan målet bedst kan nås.

"Det er ikke noget med at proppe noget ned i halsen på nogen. Denne proces bygger på et velovervejet grundlag. Og der vil der også være plads til Venstre ved bordet, hvis de ender med at ville påtage sig opgaven," siger Rasmus Helveg Petersen.

Er der ikke en fare for, at en smal aftale kan blive rullet tilbage efter et valg?

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:
Det er regeringens mål, at Danmarks udslip af drivhusgasser i 2020 reduceres med 40 procent i forhold til niveauet i 1990. Regeringen vil i 2012 fremlægge en klimaplan, der peger frem mod dette mål, og som også fastsætter et mål for reduktion af drivhusgasser fra ikke-kvotesektoren.
...målene skrives ind i en klimalov - inspireret af den britiske og den skotske klimalov.
Altinget.dk: Ifølge Regeringen skal Klimaloven være en proceslov, der skal sikre, at der føres et løbende regnskab med drivhusgasudledningen og gives en årlig status over klimaindsatsen.
Energiaftalen fra 2012 leverer 34 procent CO2-reduktion i 2020. Dermed mangler regeringen at finde yderligere seks procent CO2-reduktion før målet om 40 procent er opfyldt.

Kilde: stm.dk & Altinget.dk

"Det er jo et vilkår i politik, at man altid kan rulle ting tilbage, hvis der er flertal til det. Men vi vil hellere have fremskridt, som så bliver rullet tilbage end ikke handle, når vi har muligheden. Når vi har et flertal så har vi en pligt til at forsøge," siger Rasmus Helveg Petersen.

Glæde hos EL
Meldingen fra De Radikale møder glæde hos Enhedslisten, der er tilfreds med, at regeringen opretholder ambitionen om 40 procent CO2-reduktion i 2020.

Vi har en kæmpe mulighed nu, og den er meget vigtig for os at bruge. Undlader vi at gribe den, bliver det sværere at nå det næste mål efter 2020. Det her er større og vigtigere end politisk fnidder.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiordfører

"Jeg er helt enig i, at målet er vigtigere end hvem, der er med. Jeg tror, den kommende klimalov vil blive afgørende for det at skabe et helt andet og mere positivt udgangspunkt for at tale klimapolitik og nå resultater fremadrettet. Den mulighed har vi nu," siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen.

Han mener, de borgerlige partiers umiddelbare og hårde modstand mod en klimaaftale bygger på kortsigtede strategiske hensyn.

"De mener, at der her og nu er en politisk gevinst ved ikke at gøre noget. Jeg mener, de forsøger at varetage det etablerede erhvervslivs mest kortsigtede interesser i stedet for at se lidt mere langsigtet på det. Og når man har det meget afvisende syn på at gøre noget for klimaet, så har jeg svært ved at se, der kan laves en aftale med dem," siger Per Clausen.

V: Ambitionsniveau for dyrt
Hos Venstre fastholder man kritikken af regeringens klimaambition.

"Vores holdning helt generelt er, at vi er meget bekymrede for de omkostninger, der er ved at nå en 40 procent reduktion i 2020. Det er rigtigt, at man godt kan nå et par procent mere end de 34 procent vi har i energiaftalen. Men det sidste bliver meget, meget dyrt for enten erhvervsliv, statskassen eller forbrugerne. Og det er den helt forkerte retning at gå i på et tidspunkt, hvor vi gerne vil holde på arbejdspladser og vil styrke erhvervslivets konkurrenceevne," siger Venstres klima- og energiordfører, Lars Chr. Lilleholt.

Han ser ikke umiddelbart Venstre deltage i en aftale med regeringens ambitionsniveau.

"Det står regeringens frit for at lave en aftale med hvem, de vil. Men det vil blive ganske dyrt at lave en aftale alene med Enhedslisten," siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringens har fremlagt et katalog med 78 forslag til klimaforbedringer. Er der nogle af dem, I gerne vil gennemføre?

"Der er initiativer, som enkeltstående er fornuftige nok, blandt andet frit brændselsvalg, øget udbygning af fjernvarme og biobrændstoffer. Det er forslag, vi godt vil diskutere, særligt hvis det kan træde i stedet for andre mere omkostningstunge tiltag, vi allerede har vedtaget for CO2-reduktionen. Det vil jo så være fornuftigt at få gennemført selv uden en klimalov," siger Lars Chr. Lilleholt.

Partierne i forligskredsen bag energiaftalen mødes i slutningen af august. Her er det forventningen, at forslagene til klimaforbedringer og den kommende klimalov vil være på dagsordenen. Regeringen forventer at kunne fremsætte et forslag til klimalov i Folketinget i starten af 2014.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00