Radikale står som eneste parti i oppositionen uden for nyt bededagskrav

Første parti er ude af den fasttømrede kreds rundt om SVM-regeringen i bededagsspørgsmålet. Radikale er nemlig positive over for at afskaffe helligdagen. Men partiet vil ikke svare på, om det stemmer for eller imod regeringens lovforslag.

Behovet for mere arbejdskraft er åbenlyst, og derfor anerkender vi behovet for reformer og går positivt ind til de kommende forhandlinger med regeringen,” siger Radikales beskæftigelsesordfører, Katrine Robsøe, ifølge Berlingske&nbsp;til Ritzau.<br>
Behovet for mere arbejdskraft er åbenlyst, og derfor anerkender vi behovet for reformer og går positivt ind til de kommende forhandlinger med regeringen,” siger Radikales beskæftigelsesordfører, Katrine Robsøe, ifølge Berlingske til Ritzau.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel RønbergKatrine Falk Lønstrup

Idéen om at afskaffe store bededag har forenet oppositionen. Indtil nu.

For torsdag er første parti ude af den fasttømrede kreds rundt om SVM-regeringen: Radikale er nemlig ikke med i den seneste protest, som de resterende otte oppositionspartier har sendt på dagen, hvor afskaffelsen diskuteres i folketingssalen.

Her kræver SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige, at afskaffelsen af helligdagen først skal træde i kraft efter næste valg frem for 2024. Det skal sikre, at vælgerne får mulighed for at forkaste regeringens plan. 

Men Radikale er ikke nødvendigvis imod at strege store bededag som en helligdag i kalenderen. 

Læs også

“Behovet for mere arbejdskraft er åbenlyst, og derfor anerkender vi behovet for reformer og går positivt ind til de kommende forhandlinger med regeringen,” siger beskæftigelsesordfører Katrine Robsøe (R) i en skriftlig kommentar til Ritzau ifølge Berlingske

Det radikale folketingsmedlem vil dog ikke svare på, om partiet vil stemme for regeringens lovforslag, der handler om, hvordan afskaffelsen skal kompenseres.

“Nu er vi jo i dialog med regeringen. Og i dag førstebehandler vi bare. Så må vi jo se, om ikke vi kan finde en måde, hvor vi rent faktisk fremtidssikrer Danmark,” siger Katrine Robsøe til DR.

Adgangsbillet skabte vrede 

Regeringen begrunder afskaffelsen af store bededag med behovet for at skaffe flere penge til forsvaret hurtigere på grund af krigen i Ukraine. Men det handler også om at øge antallet af hænder på arbejdsmarkedet for at kunne finansiere andre politiske tiltag. Blandt andet til klima, psykiatri og sundhed.  

Det var dog især regeringens krav om, at partierne skulle acceptere afskaffelsen af store bededag som adgangsbillet til de kommende forsvarsforhandlinger, der gjorde samtlige ni oppositionspartier – fra Enhedslisten til Nye Borgerlige – vrede.  

Det opsigtsvækkende sammenhold fik regeringen til at bløde kravet om at sidde med ved bordet til forsvarsforhandlingerne op. Men den står fast på at afskaffe helligdagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Robsøe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2018)

0:000:00