Radikale uenige om prostitutionsindsats

30. juni 2011 kl. 7:39
PROSTITUTION: De Radikale har diskuteret prostitution til hudløshed, men er langt fra enige om en indsats. De Radikales holdning kan ellers være udslagsgivende for ny lovgivning.
| Flere
Skal prostitution forbydes? Eller skal de prostituerede i stedet ligestilles med andre erhvervsdrivende?

De spørgsmål kan man ikke få et entydigt svar på, når man spørger Det Radikale Venstre. Det viser en rundspørge Altinget.dk har foretaget blandt de 12 politikere, som ligner at udgøre partiets folketingsgruppe efter næste valg.

"Vi har diskuteret det til hudløshed, og jeg har sådan set forståelse for begge sider," siger Zenia Stampe og udgør samtidig en majoritet af de adspurgte radikale politikere.

Alligevel er der dog et lille flertal af de adspurgte, som er imod at kriminalisere prostitution. Dermed ligner det at blive vanskeligt for Socialdemokraterne og SF at få et flertal bag at kriminalisere prostitution.

Socialt anliggende
Politikerne slår dog fast, at den nuværende situation ikke er holdbar, og at noget skal gøres.

"Jeg er ikke tilhænger af, at man kriminaliserer det, men jeg synes til gengæld, man skal have mange flere hjælpeforanstaltninger og sociale indsatser over for de prostituerede," siger medlem af Københavns Borgerrepræsentation og folketingskandidat Manu Sareen.

Han bakkes op af partiformand Margrethe Vestager, som dog er en af dem, som hælder til en kriminalisering af kunderne, som går til prostitueret.

"For mig er prostitution et socialt anliggende og ikke et erhverv, der kæmper for anerkendelse. Derfor er min tilgang, at man - med de midler som så må være gode til det - skal gøre sit bedste for, at der er mindst mulig prostitution," siger Margrethe Vestager.

Stor intern uenighed
Der er dog en række af politikere, der ikke er helt enige med partiformanden. En af dem er den kommende folketingsgruppes mest erfarne politiker.

"Jeg mener ikke, de prostituerede skal have særlige rettigheder, jeg mener, de skal have rettigheder på lige god med alle andre mennesker i samfundet," siger Marianne Jelved.

Modsat er partiets måske næste Helveg Petersen i gruppen klar fortaler for at kriminalisere kunderne.

"Jeg mener, der er meget tunge argumenter for, at man skal tage det skridt i forhold til gadeprostitution," siger Rasmus Helveg Petersen, der samtidig advarer mod, at det bliver en kriminalisering af de prostituerede.

Behøver større viden
Selvom debatten allerede har fyldt meget i partiet, så er der også de, som mener, det ikke er et rent principielt spørgsmål, men meget afhænger af den praktiske virkelighed. Og den er stadig ikke tilstrækkeligt belyst.

"Vi er nødt til at finde de reelle erfaringer fra de steder, hvor man har forbudt prostitution. Det mener jeg er det første, man skal gøre, inden man skrider til handling," siger Lone Loklindt, der ikke selv tror på, man kommer langt med en kriminalisering.

Selv peger partileder Margrethe Vestager på, at et kompromis nok også vil indeholde et praktisk miks af tiltag.

"Hvis man vil have en bedre politik på det her område, så skal man finde ud af, hvilket miks af forskellige ting, der gør, at man får en bedre situation for de mænd og kvinder, der har været i prostitution," siger Margrethe Vestager.

I anledning af SFI's store undersøgelse af prostitution har Altinget.dk skrevet flere artikler om emnet. Se linksboksen for de to andre artikler.
 
Altinget | Social

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK