Radikale vil med i skatteaftale

SKAT: Når de blå partier i foråret skal diskutere skattelettelser, vil Radikale meget gerne være med. Partiet vil arbejde for, at personskatterne skal sænkes markant både i toppen og bunden. 

”At få sænket skatten på arbejdsindkomsten er måske Det Radikale Venstres allerstørste prioritet," siger Martin Lidegaard (R).
”At få sænket skatten på arbejdsindkomsten er måske Det Radikale Venstres allerstørste prioritet," siger Martin Lidegaard (R).Foto: Simon Læssøe / Scanpix
Morten Øyen

Radikale vil meget gerne sidde med ved forhandlingsbordet, når der i foråret skal forhandles om en ny skattereform.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget

I foråret 2016 vil regeringen indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster. Disse forhandlinger har et dobbelt sigte: Dels vil regeringen sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, så gevinsten ved lavtlønnet arbejde bliver større. Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere.

Sådan lyder det fra Radikale, der i weekenden holder nytårsstævne i Nyborg.

Partiet håber, at forårets skatteforhandlinger kan munde ud i markante lettelser i personskatterne.

Det er Venstre-regeringen, som skal spille ud til forhandlingerne, og man forventer, at regeringen først vil forsøge at nå til enighed med de blå partier. Men Radikale står på spring og er klar til at forhandle.

Det fortæller partiets skatteordfører og medlem af partiets ledelse, Martin Lidegaard.

Det vil være ulykkeligt, hvis det munder ud i et skatteforlig, som kun bliver indgået i blå blok. Det vil vi gøre rigtig meget for, ikke skal ske.

Martin Lidegaard (R)
Skatteordfører og medlem af gruppeledelsen

”At få sænket skatten på arbejdsindkomsten er måske Radikale Venstres allerstørste prioritet blandt alle reformer,” siger han.

Lidegaard peger på, at adskillige analyser viser, at en nedsættelse af topskatten er den mest effektive og billigste måde at øge beskæftigelsen og tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Men det er lige så vigtigt, at der kommer en lettelse i bunden.

Tæt på Liberal Alliance
I valgkampen foreslog Radikale at sænke personskatterne med 13 milliarder kroner.

Fem milliarder kroner skulle bruges på at sænke topskatten, så ingen danskere skal aflevere mere end halvdelen af indkomsten til staten. Otte milliarder skulle bruges på at hæve det såkaldte beskæftigelsesfradrag, som alle danskere i arbejde får.

Det er stadig partiets sigte og placerer partiet tæt på Liberal Alliances og meget langt fra Dansk Folkeparti forud for forhandlingerne.

”En af de mest interessante ting i foråret bliver, om Liberal Alliance vil stå fast på deres løfter til vælgerne. For det er dem, der har magten nu til at nedlægge veto. Den position havde vi før valget, den har vi ikke nu,” siger Martin Lidegaard.

Kan langtidssikre reform
Han mener dog stadig, at Radikale kan have stor betydning i forhandlingerne.

”Det vil være ulykkeligt, hvis det munder ud i et skatteforlig, som kun bliver indgået i blå blok. Det vil vi gøre rigtig meget for, ikke skal ske,” siger Martin Lidegaard.

Han peger på, at Venstre-regeringen sagtens kan huske forløbet om efterlønsreformen før 2011-valget – hvor Radikale sikrede reformen, selvom blå blok tabte valget.

”Radikale har den vigtige funktion som brobygger. Så hvis regeringen har os med, så får de en soliditet, som rækker hen over næste valg, uanset hvem der vinder det. Vi synes, det vil være godt, hvis Socialdemokraterne også går med i den her skattereform, men vi er klar til at gøre det uden, hvis det er sådan, tingene står,” siger Martin Lidegaard.

Mandag bringer Altinget: christiansborg et længere interview med Radikales Martin Lidegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)









0:000:00