Radikale vil vælte Mette Frederiksen, hvis ikke hun udskriver valg inden begyndelsen af oktober

Radikale vil ikke stemme for en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minksagen, men de udtrykker mistillid til hende, hvis ikke hun udskriver valg inden Folketingets åbning. De mener ikke, at minkberetningen understøtter, at hun har handlet groft uagtsomt. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Hvis ikke Mette Frederiksen har udskrevet valg inden Folketingets åbning den 4. oktober, vil Radikale Venstre stille et mistillidsvotum til regeringen. 

Derimod stemmer partiet ikke for, at Mette Frederiksens retslige ansvar i minksagen vurderes af advokater.

Sådan lyder det nu fra partiets leder, Sofie Carsten Nielsen (R). 

"Granskningskommissionens redegørelse og efterspillet efterlader for mig og Radikale Venstre et meget klart billede af, at betingelserne for flere gode politiske aftaler den kommende tid er tæt på ikkeeksisterende," udtaler hun i en pressemeddelelse. 

Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien - og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Ellers udtrykker vi mistillid ved Folketingets åbning. Der er brug for en ny start.

Sophie Carsten Nielsen
Politisk leder, Radikale Venstre

Siden gransningskommissionen torsdag offentliggjorde deres beretning om minksagen, har både journalister og de borgerlige partier presset på for et svar på, hvordan Radikale Venstre vil forholde sig til den meget kritiske vurdering af forløbet.

Ville partiet støtte en advokatundersøgelse af, hvorvidt Mette Frederiksen kan stilles retligt til ansvar for en rigsret for hendes ageren i forløbet?

Særligt har spørgsmålet om, om statsministeren har udvist groft uagtsomhed fyldt i debatten. Et spørgsmål som granskningskommissionen ikke har taget stilling til i deres beretning. 

Men det har Radikale Venstre:

"Der [er] intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret," lyder det i pressemeddelelsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00