Rasmus Nielsen: Vær kritisk men døm ikke

KLUMME: "En særlig sport blandt de dømmende meningsmagere er kontorindretning," skriver Rasmus Nielsen. "Såkaldte shitstorme, hvor i værste fald gadens parlament får overhånd og dømmende magt, har konsekvenser, som ofte glemmes i blodrusens fråde."

Et samfund skal som bekendt blandt andet kendes på, hvordan mindretallet behandles, og hér kan det knibe. Det er i orden at forholde sig kritisk, men når man fordømmer – går efter personen fremfor bolden – er det, at den offentlige standret nærmer sig karaktermordet.

Den offentlige debat ændrer sig med tiden. Vi er langt fra læserbrevsspalten i dagbladene, der nok kunne være skarp, men dog var udvalgt af professionelle. I dag har ukontrollerede sociale medier taget overhånd. Og det går så hurtigt, at den beklikkede står tilbage på perronen – forladt og gerne uden udsigt til, at et nyt tog stopper. Menneskeofring, når det er værst.

Jeg er ikke ene om at dvæle ved tonen i debatten og respekten for mindretallet. Forfatteren Jens Chr. Grøndahl, der skriver vedholdende og altid vedkommende til os hver anden søndag, beskæftiger sig ofte med emnet.

"De sociale mediers tiltagende dominans i spredningen af viden henholdsvis uvidenhed har som konsekvens, at holdningen til de eventuelle kendsgerninger får primat over kendsgerningerne," som han senest skriver og føjer malerisk til:

"I skyggernes land kan egetræer forveksles med trolde. På den anden side kan trolden også gå for at være en tilforladelig eg. Herregud, siger man, indtil man selv bliver offer."

Såkaldte shitstorme, hvor i værste fald gadens parlament får overhånd og dømmende magt, har konsekvenser, som ofte glemmes i blodrusens fråde.

Når eksempelvis tweets og Facebook-opslag sabler Alternativets nu forhenværende københavnske kulturborgmester ned eller begår kollektivt karaktermord på den flylystne flåde på Christiansborg, har det langsigtede konsekvenser ud over det tilsigtede.

Valget til Borgerrepræsentationen har efterhånden et blakket ry. Hvor længe bliver de nyudnævnte borgmestre siddende, hvornår fælder en shitstorm dem, berettiget eller ej? Det skaber politikerlede og dalende respekt for demokratiske valg.

Og hvem orker ærlig talt at stille op, når man uden varsel bliver beklikket på sin grundlæggende, personlige hæderlighed? Er det derfor, den ene efter den anden politiker i disse uger melder forfald til næste valg? Og at ministre hellere vil være direktører i organisationer og virksomheder?

En særlig sport blandt de dømmende meningsmagere er kontorindretning. Det var som bekendt det, som satte kulturborgmesteren stolen for døren. Nu er Viborgs borgmester, landsholds-legenden Ulrik Wilbek også på anklagebænken, fordi han har erhvervet et stort maleri til sin hvide borgmester-kontorvæg for 95.000 kroner (vist i uddrag).

Det beklikkes, nærmest sådan per automatik. (Kontorets Kina-bord og stole af Wegner klarer dog frisag) Og er det ikke også vigtigt for, at samfund, at vores alle sammens repræsentative steder udstråler kvalitet? 

Det var værre, hvis borgmesteren ikke ville tage imod på kontoret, hvis jeg som borger havde brug for at vende noget med ham. Og det var værre, hvis ikke borgeren selv har råd til at indrette et hjemmekontor efter sin smag.

Hvad ville de egentlig sige henne i Vestre Landsret til denne omgang med retssikkerhed og adgang til forsvar, førend folket afsiger dommen på sociale medier?

I forgårs Wilbek, i går Anders Samuelsens kontor, hvem i morgen? Hvis det fortsætter sådan, ender de offentlige kontorer i Danmark jo som husvildebarakker, fordi istandsættelsen af dem stoppede engang i 2010'erne ...

Problemet med disse gentagne standretter mod offentlig kontorindretning er noget, der er langt mere kostbart: Respekten for vores folkevalgte. Ulrik Wilbek forvalter et milliardbudget i direkte kommuneskatter og grundskyld i en per omdømme driftig, stolt kommune. Anders Samuelsen repræsenterer som udenrigsminister hele Kongeriget over for hele verden. Hans kontor er vores ansigt over for alverdens gæster. Eller som han selv siger:

"Det her kontor viser Danmark frem fra den smukkeste side. Vi skal ikke være en undskyldning for os selv. Vi skal være stolte over det, vi kan."

Når politikeren skal beklikkes den ene dag, går det ud over respekten for hendes generelle virke den anden. Og så har vi balladen.

Glem ikke, at kritik af den dømmende type har konsekvenser. Det omtalte maleriindkøb hjælper en kunstner på dagen og vejen. En litauisk født og uddannet kunstner på 49 år, der voksede op på den forkerte side af jerntæppet, men nu har brugt EU's indre marked til gennem mange år at virke i Danmark og med repræsentation på Viborg-galleriet NB, en lokal virksomhed, som en borgmester også skal have blik for. 

Mange har mere og mere travlt med – sagt i bredere forstand – at kritisere anderledes adfærd. Konsekvensen er, at vores medborgere bliver mere diskrete med deres adfærd og handlinger. Filtrerer, bliver påpasselige og mindre umiddelbare. Vi får politikere på vej videre, vi får politikere uden personlighed og kant. Det er diskussionen om kontorbudgetter slet ikke værd. 

Med ganske få – beklagelige – undtagelser mener jeg med en vis tilfredshed at kunne sige, at Altinget altid vægter sagen fremfor personen. Altid skal vi professionelle medier prøve argumentet og forholde os kritisk, men ikke fordømmende. Det har vi valgdage og generalforsamlinger samt i værste fald retssalen til. Medierne er på en god dag – og med skyldig ydmyghed – nok noget nær den fjerde statsmagt. Men vi er ikke og skal aldrig være den dømmende magt.

Lad os bo sammen i et rummeligt Europa, hvor vi tolererer hinanden. Hinandens ret til forskellighed. Hinandens ret til at være anderledes. Til at gå nye veje. Hvor vi er trygge ved at gøre noget, mene noget og sige noget. Bliver vi først skræmte, isolerer vi os. Og så er den først for alvor gal med sammenhængskraften – til skade for de svageste.

Forrige artikel Rasmus Nielsen: Vil du have flere penge, må du selv finde dem Rasmus Nielsen: Vil du have flere penge, må du selv finde dem Næste artikel Rasmus Nielsen: Teknologi er udviklingspolitikkens gamechanger Rasmus Nielsen: Teknologi er udviklingspolitikkens gamechanger
 • Anmeld

  Christian X

  Der er forskel på folk

  De "gode" kan slippe af sted med meget forkert, mens "onde" ikke kan gøre noget rigtigt...

  https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mikaeljalving/ECE10993906/verden-er-under-hastig-forandring-medierne-har-bare-ikke-opdaget-det-endnu/

  Er der noget at sige til, at det havner i hadsk skyttegravskrig, alt i mens problemerne hober sig op?

 • Anmeld

  Jesper Veiby · forfatter, debattør mv.

  Problemet er hykleriet...

  Tja ja, der er en pointe i, hvad der er relevant, men er problemet her ikke hykleriet?

  Hvis man som parti slår sig op på bæredygtighed og forsvarlig forvaltning af klodens ressourcer, så forventer man vel andet af kulturborgmesteren end den brug-og-smid-væk kultur, man kritiserer. Det er jo ikke kritikken, men handlingen, som udløser politikerleden.

  Og når samme parti vil pådutte mig kødløse dage, mens partiets politikere klimasviner på luksus-dykkerrejser, fordi det er åh så meget en del af deres personlighed, så mærke jeg en kvalme i anmarch. Igen, det er hykleriet, som giver politikerleden.

  Hykleriet er selve substansen, ikke personen.

  Og ja, for min skyld må en udenrigsminister godt have en pænt og smagfuldt indrettet kontor. Men er det nødvendigt, at enhver minister skal sætte sig eget "præg" for skatteborgernes penge? Eller kunne ministerkontorer indrettes af et folketingsudvalg, som bevilger og beslutter indkøbene? Dét spørgsmål er relevant nok, selv om det måske drukner i personlig sympati og antipati...

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Jacob Nielsen

  Du glemmer i din historie at Liberal Alliance ville skære kraftig i det offentlige forbrug for at få plads til at give den rigeste og bedste del af befolkningen store skattelettelser.
  Det skal ske på bekostning af bl.a. kærnevelfærden og de absolut økonomiske svageste stillede i vort samfund.
  Derfor er udenrigsministerens brug på over 1/4 mil. kr. ikke i overensstemmelse med partiets holdning at bruge penge på det ofentlige.
  Det er en dobbelt standard og jeg kan ikke se noget problem i, hvis nogen beskæftiger sig med eller spørge ind til, hvorfor partiet opererer med en dobbelt standard
  Den holdning du giver udtryk for betyder at politikere kan sige et og gøre noget helt andet uden at det skulle være muligt for medierne at stille spørgsmål til hvorfor der dispans mellem holdning og handling.
  Jacob Nielsens menig, at evt. overforbrug af offentlige midler kun kan omtales i forbindelse med en retssag eller et valg
  Der er næppe bliver næppe afholdt rigsret mod en nogen minister evt. overforbrug af offentlige midler og det er svært at forestile sig at en borgmester kommer i retten for et overforbrug.
  Det bliver næppe et emne der får den store opmærksom ved et valg
  Desuden kan et evt. overforbrug være sket nogle år inden valget, og det ville virke underligt at kritisere nogen for noget når der er gået en tid

 • Anmeld

  Poul B. · Pensionist, iagttager

  Det er synd for LA møbelhandleren

  Måske skal han være minister i kontoret i endnu otte år?
  Som pensionist ville jeg også gerne have en kontorstol med 6-8 hjul,
  Hvad er meningen i øvrigt med denne klumme?
  Særligt dem i toppen, skal tage sig i agt.

 • Anmeld

  Erik Mørk

  pøbel

  Enig, hvad ligner det, at pøbel ikke længer vil finde sig i den ny adel, der raver til sig, på deres bekostning.
  Pøbel bør holde kæft, eller må vi indføre håre straffe, så de kan forstå det.

 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  ...Men det " fordekte " kommer nu frem i lyset

  Det er i alle fald blevet sværere at slippe af sted med det der ikke er i orden. Senest "de slavelignende" forhold for de Filippinske chauffører, som arbejdsgiveren bød dem !