Realdania går ud af corona-år med milliardafkast

For et år siden så 2020 ud til at blive et sort år for Realdania. Alligevel er den filantropiske pengetank kommet ud med et afkast på to milliarder og uddelinger for næsten en milliard kroner. Det er tilfredsstillende, lyder det fra direktør Jesper Nygård. 

”I marts-april sidste år havde jeg overhovedet ikke turde håbe på, at året ville ende, som det gjorde,” siger Jesper Nygård, direktør for Realdania. 
”I marts-april sidste år havde jeg overhovedet ikke turde håbe på, at året ville ende, som det gjorde,” siger Jesper Nygård, direktør for Realdania. Foto: Ricky John Malloy
Carsten Terp Beck-Nilsson

Et afkast på to milliarder kroner, uddelinger for en milliard og en milliard ind på bankbogen. Det er i runde tal resultatet af 2020 for den filantropiske foreningskæmpe Realdania.

”Vi har haft det, man på regnskabssprog kalder et tilfredsstillende år,” siger direktør Jesper Nygård med tilsigtet jysk beskedenhed.

Der var ellers ikke meget at smile af, da Jesper Nygård på denne tid sidste år studerede sin økonomiske krystalkugle: Corona havde stukket sit grimme fjæs frem. Brexit kastede lange skygger ud i horisonten. Og et uforudsigeligt amerikansk valg bidrog til den globale usikkerhed.

Alligevel blev 2020 ikke det annus horribilis, som det på daværende tidspunkt tegnede til.

”I marts-april sidste år havde jeg overhovedet ikke turde håbe på, at året ville ende, som det gjorde,” siger Jesper Nygård.

Pænt afkast og stigende risiko
Det er et afkast på lige over to milliarder kroner, svarende til en forrentning af investeringsformuen på 8,9 procent, der har muliggjort et højt uddelingssniveau, samtidig med at Realdania kan polstre sin egenkapital. Afkastet ligger lige over gennemsnittet for de seneste fem år. Og det kan den filantropiske forening godt være tilfreds med, vurderer direktør Christian Mørup-Larsen fra kapitalforvalteren Othania.

”Det er ikke et ekstraordinært afkast. Men når jeg kigger på pensionsselskaber, som er det nærmeste at sammenligne med, så er det et rigtig pænt afkast,” siger han.

Det er primært aktieinvesteringer, der har skabt plusset på bundlinjen, konstaterer Christian Mørup-Larsen, mens andre aktivklasser som for eksempel obligationer ikke bidrager synderligt til festen.

Det er ikke overraskende, forklarer Christian Mørup-Larsen. Men han noterer sig, at Realdania over de senere år har påtaget sig mere risiko. Det skyldes, vurderer han, en generel udvikling i investeringsmarkedet med faldende afkast på en del aktiver, hvilket medfører, at man må tage mere risiko, hvis man vil opretholde et afkast på et vist niveau.

”De har været tvunget til at tage mere risiko – og det er noget, man skal være opmærksom på,” siger han.

"Vi har ikke ændret vores risikoprofil”
Den stigende risiko bekymrer dog ikke Jesper Nygård.

”Vores risiko er vokset en smule, men den ligger på et fuldstændig acceptabelt niveau og inden for det strategiske sigte, vi har haft i en årrække. Og 2020 er et godt bevis på, at vi med vores strategi står solidt plantet,” siger han.

Jesper Nygård tilføjer, at Realdania i forbindelse med regnskabet for 2019 ændrede sin måde at opgøre risikoen på. Data for investeringerne går nu 20 år tilbage mod tidligere et enkelt år. Ændringen har den effekt, at risikoen ser større ud.

”Vi har ikke ændret vores risikoprofil, men vores illikvide aktiver tæller mere i opgørelsen, og derfor ser vores risiko højere ud,” siger Jesper Nygård.

Realdanias risikoprofil er skåret til ud fra et ønske om at opnå et afkast, der svarer til det globale aktiemarked, men med kun 75 procent af den risiko, der ville være ved at anbringe hele formuen i globale aktier.

"Vi har spredt vores investeringer over forskellige aktivklasser for netop at få en lavere risiko," siger Jesper Nygård. 

Selv om Realdania over tid har påtaget sig lidt mere risiko som følge af udviklingen på investeringsmarkedet, er risikoen for en langsigtet investor med en kæmpe pengetank da også til at overskue, medgiver Christian Mørup-Larsen fra Othania.

”Realdania har en nærmest uendelig horisont på deres investeringer, så det kan godt give mening at påtage sig lidt mere risiko. Det er i hvert fald ikke nogen, der er i risikozonen for at gå konkurs – heller ikke med fald i aktiemarkedet,” siger han.

Uddelinger for en lille milliard
Med uddelinger for 940 millioner holdt Realdania et solidt niveau i 2020. Det var 300 millioner kroner mindre end jubelåret 2019, men på niveau med gennemsnittet for de seneste fem år og en del over de forventede 5-600 millioner, Realdania meldte ud for et år siden.

Pengene er blandt andet gået til et blåt torv i Blåvand, et oplevelsesunivers for børn på Det Kongelige Teater og en stribe Underværker rundt om i landet.

I alt er Realdania ved udgangen af 2020 involveret i 1074 filantropiske projekter til en samlet værdi på knap 26 milliarder kroner.

Årsagen til uddelingsniveauet i 2020 skal dels findes i Realdanias indtjening, men også i et ekstraordinært højt antal bortfaldne bevillinger.

Hele 341 millioner kroner er blevet tilbageført, fordi bevillingsmodtagerne ikke har kunnet bruge pengene.

”Vi har før set trecifrede millionbeløb. Men dette beløb er det højeste antal kroner til bortfald i Realdanias levetid,” siger Jesper Nygård.

Bortfald kan for eksempel forekomme, hvis der afsættes et beløb til en kampagne, og det ikke lykkes at finde tilstrækkelig mange projekter at støtte, eller hvis en bevilling afhænger af, at modtageren rejser yderligere midler, men ikke har held til det.

I stedet for at lune på Realdanias konto er de 341 millioner kroner blevet sendt ud i cirkulation – blandt andet i form af 175 millioner kroner til at hjælpe institutioner, som er kommet i bekneb under pandemien og til at styrke den klimamæssige bæredygtighed i byggeprojekter, som kommuner og almene boligselskaber har måttet fremrykke på grund af corona.

Hvad uddelingerne for 2021 angår, byder Jesper Nygård ikke på overraskelser.

”Mine forventninger er, at vi kan dele 5-600 millioner ud,” siger han og tilføjer:

”Det er et niveau, vi er rimelig sikre på, at vi kan holde – også i dårlige år. Det er hele ideen med vores beregnede uddelingskapacitet og en forudsætning for den måde, vi arbejder filantropisk på.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00