Debat

Realkreditforeningen: Når myter bliver til fakta

DEBAT: Lad os drøfte de reelle udfordringer frem for symptomerne, opfordrer Realkreditforeningens direktør, Karsten Beltoft, der mener, at alt for mange myter er blevet til ”sandheder” under den ophedede debat.

"Myterne med hensyn til finansiering i landdistrikterne eksisterer i 
bedste velgående, og jo oftere de gentages, jo færre efterspørger fakta,
 for ”det ved man da”! Også i denne debatserie er det fremført som et 
faktum, at realkreditten ikke belåner ejendomme under en halv million 
kroner," skriver Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.<br><br>
"Myterne med hensyn til finansiering i landdistrikterne eksisterer i bedste velgående, og jo oftere de gentages, jo færre efterspørger fakta, for ”det ved man da”! Også i denne debatserie er det fremført som et faktum, at realkreditten ikke belåner ejendomme under en halv million kroner," skriver Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karsten Beltoft
Direktør i Realkreditforeningen

Når der er faldende befolkningstal i landdistrikterne har det konsekvenser for boligmarkedet. Det gælder ikke kun markedet for ejerboliger. Vi ser også almene boligselskaber, som river boligblokke ned, og der er for nylig fremsat lovforslag, der åbner for, at hele afdelinger kan rives ned. Udviklingen på boligmarkedet er en konsekvens af den centralisering, der har fundet sted de seneste mange år, som har det meget forudsigelige resultat, at arbejdspladserne er flyttet mod de større byer og arbejdstagerne ligeså.

Finansiering er kun et hjørne i hele debatten om landdistrikterne, som i bund og grund handler om en global tendens og udvikling. Ikke desto mindre er det et hjørne, som ofte fylder en del i debatten. Blandt andet har der været en høring i Udvalget for Landdistrikter og Øer alene om finansieringsproblematikken, og temaet for denne debatserie ”Hvordan fjerner vi kreditklemmen” siger vel næsten alt.

Myter bliver til sandheder
Myterne med hensyn til finansiering i landdistrikterne eksisterer i bedste velgående, og jo oftere de gentages, jo færre efterspørger fakta, for ”det ved man da”! Også i denne debatserie er det fremført som et faktum, at realkreditten ikke belåner ejendomme under en halv million kroner. På ovennævnte høring i Udvalget for Landdistrikter og Øer fremlagde Dansk Ejendomsmæglerforening dog tal for realkreditbelåning i bolighandler i prisintervallet 400.000 – 500.000 kr. gennemført i perioden 1. januar 2014 til 31. juli 2014. Opgørelsen viser, at i hver anden handel er der tinglyst et realkreditpantebrev, i hver fjerde handel et ejerpantebrev eller andet pantebrev, og i hver fjerde handel er der ingen pant taget.

Fakta
Debatten på Altinget: by og bolig diskuterer den kommende måned den såkaldte kreditklemme, der gør det svært at optage lån i yderområderne.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Et andet ”faktum” også fremført i denne debatserie er, at hvis en ejendom skønnes vanskelig at omsætte inden for seks måneder, kan man ikke opnå lån. Det er klart, at jo sværere omsættelig en ejendom er, jo mindre værd er den, men det er ikke det samme som, at der ikke kan opnås realkreditbelåning. Diverse opgørelser gennem de seneste år til Udvalget for Landdistrikter og Øer viser, at realkreditten låner ud i alle områder, også selv om salgstiderne i visse områder er betragteligt længere end et halvt år.

Der er ingen tvivl om, at der er problemer og udfordringer i landdistrikterne. Men lad os forholde os til de reelle problemer og ikke vælge den nemme løsning at udråbe den finansielle sektor som skurk og årsag til problemerne. Fremfor at fokusere på symptomerne i form af finansiering er det mere konstruktivt at bruge kræfterne på at analysere årsagerne og sætte behandlingen ind på årsagsfronten.

Diverse opgørelser gennem de seneste år til Udvalget for Landdistrikter og Øer viser, at realkreditten låner ud i alle områder, også selv om salgstiderne i visse områder er betragteligt længere end et halvt år.

Karsten Beltoft
Direktør i Realkreditforeningen

Lad os få de gode historier frem
Det er glædeligt i denne debatserie at se mange gode forslag til, hvordan man kan gøre det mere attraktivt at bosætte sig i landdistrikterne. Nogle kommuner og mindre byer går imod udviklingen og tiltrækker nye beboere. De gode historier findes, lad os få dem frem, så tankerne og ideerne kan inspirere andre og måske i en tilpasset form genbruges i andre kommuner og landsbyer.

Det kunne være temaet for den næste debatserie i Altinget, som skulle være ”Hvad kan min kommune bidrage med af gode erfaringer”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Beltoft

Vicedirektør, Forenet Kredit, fhv. underdirektør, Forsikring & Pension, fhv. direktør, Realkreditforeningen
cand.oecon. (Aahus Uni. 1991)

0:000:00