Regeringen afskaffer fattigdomsgrænse
FATTIGDOM: Socialminister Karen Ellemann vil ikke længere bruge den fattigdomsgrænse, som den tidligere regering indførte i 2013.
Kasper Kaasgaard
RedaktørDen officielle målestok for fattigdom i Danmark, fattigdomsgrænsen, bliver nu afskaffet.
Det er socialminister Karen Ellemann, der ifølge Jyllands-Posten vil stoppe med at bruge grænsen.
”Vi kan ikke bruge en fattigdomsgrænse til noget som helst i socialpolitik, så derfor vil jeg ikke bruge flere ressourcer på den. Eller bruge den i det hele taget,” siger hun til Jyllands-Posten.
Grænsen blev indført af den tidligere regering, som efter anbefalinger fra en ekspertgruppe satte mål for, hvornår man er fattig som dansker.
Det er man, hvis ens formue er under 100.000 kroner, og man har haft en årlig indkomst under cirka 103.000 kroner i en periode på tre år i træk. Studerende er undtaget.
Ministeren kaldt i samråd
Den definition giver omkring 40.000 fattige i Danmark. Men målemetoden er skæv, mener Karen Ellemann. Ministeren mener ikke, fattigdom kun kan måles i kroner og ører.
For nylig viste en måling, at et flertal af danskerne mener, der findes fattige i Danmark. Her tages der dog ikke stilling til noget fast beløb, som det er tilfældet med fattigdomsgrænsen.
Helt fra grænsen blev indført, har hun og Venstre været skeptiske. Kort før valget var Karen Ellemann ude med kritik af fattigdomsgrænsen.
”Jeg mener stadig ikke, at en fattigdomsgrænse rykker situationen for mennesker, der har det svært. Derfor kan jeg ikke umiddelbart se det fantastiske i at beholde den,” sagde den daværende socialordfører til Altinget.
På det tidspunkt var hun ikke klar til at sige, at hun ønskede at afskaffe grænsen, hvis hendes parti kom til magten.
Det har nu ændret sig. Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, er uenig i ministerens beslutning og har derfor kaldt Karen Ellemann i samråd.